Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

LM: Oddýchnutý rekordér proti obhajcovi, Bayern o záchranu sezóny

Hráč Bayernu Harry Kane reaguje po nepremenenej gólovej šanci vo futbalovom zápase nemeckej Bundesligy VfL Bochum - Bayern Mníchov v Bochume 18. februára 2024. Foto: TASR/AP

Odvety sú na programe v stredu 17. apríla v Manchestri a Mníchove.

Bratislava 8. apríla (TASR) - V šlágri štvrťfinálového programu futbalovej Ligy majstrov nastúpi rekordný 14-násobný európsky šampión Real Madrid proti obhajcovi trofeje Manchestru City. Úvodný duel je na programe v utorok na San Bernabeu a pre kouča domáceho španielskeho tímu Carla Ancelottiho bude jubilejný 200. v pozícii trénera v prestížnej súťaži. Druhú dvojičku večera, v ktorej tiež neexistuje vyložený favorit, tvoria Arsenal Londýn a Bayern Mníchov.

Real má súperovi čo odplácať. Vlani s ním "biely balet" vypadol v semifinále LM, keď po domácej remíze 1:1 utrpel na Etihad Stadium debakel 0:4. Anglický tím napokon dokráčal k prvému triumfu v súťaži, keď vo finále zdolal milánsky Inter 1:0 a na tróne nahradil práve Real. "Citizens" vyhrali všetkých osem zápasov v tomto ročníku LM, pričom v každom z nich nastrieľali tri góly. V osemfinále vyradili FC Kodaň, Real prešiel cez RB Lipsko. "Manchester City je momentálne jeden z najlepších tímov v Európe. Bude to ťažké, ale keď chceme postúpiť do finále, musíme zdolať každého súpera," vyhlásil Ancelotti.

Výhodou Realu je, že cez víkend nehral zápas a mohol šetriť sily, kým City absolvovali víťazný duel na ihrisku Crystal Palace (4:2). Španielskemu tímu budú chýbať nedoliečení Thibaut Courtois a David Alaba, hostia sa nemôžu spoľahnúť na Nathana Akeho a Kylea Walkera. Otáznik visí nad štartom ďalšieho zadáka Joška Gvardiola, ktorý nezasiahol do druhého polčasu proti Crystal Palace. Domáca forma Realu vzbudzuje rešpekt. Neprehral už 27 zápasov v rade od apríla minulého roka, no v tábore Manchestru si uvedomujú vlastnú silu. "Netreba zabúdať, že v minulej sezóne sme Real zdolali. V semifinále sme v odvete na domácej pôde zvíťazili (4:0). Vezieme sa na pozitívnej vlne a ja verím, že sa v tomto rytme udržíme aj naďalej. Mentálne sme veľmi silní," povedali Txiki Begiristain, športový riaditeľ Manchestru City.

Bayern vyhral LM v pandémiou poznačenej sezóne 2019/2020, no následne trikrát za sebou stroskotal vo štvrťfinále. S Arsenalom sa v prestížnej súťaži stretol v sezóne 2016/2017 v osemfinálovej fáze, po dvoch suverénnych triumfoch 5:1 postúpil nemecký veľkoklub. V sobotu Bayern podľahol Heidenheimu 2:3 a utrpel druhú bundesligovú prehru za sebou, po ktorej mu Bayer Leverkusen šesť kôl pred koncom ročníka odskočil na čele tabuľky na rozdiel 16 bodov. Rozpačitú sezónu, v ktorej môže po veľmi dlhom čase skončiť bez zisku trofeje, chce zachrániť úspechom v LM. "Vieme, o čo hráme. Nie je čas na sebaľútosť. Chceme ukázať, že vieme hrať futbal a zavrieť ústa kritikom," vyjadril sa Thomas Müller, ktorý vyhral s Bayernom dvakrát LM.

Arsenal je v podstatne lepšom rozpoložení, cez víkend vyhral v Brightone 3:0 a vystriedal FC Liverpool na čele tabuľky Premier League. Podľa Martina Ödegaarda bude kľúčové ustrážiť vo forme hrajúceho Harryho Kanea, ktorý nastrieľal v tejto sezóne 38 gólov. Kapitán anglickej reprezentácie pred príchodom do Realu dlhé roky pôsobil v Tottenhame Hotspur, pričom vo vzájomných zápasoch s londýnskym rivalom Arsenalom sa mu strelecky darilo. V devätnástich dueloch nastrieľal "kanonierom" štrnásť gólov.

"Samozrejme dobre poznáme jeho silné stránky. Hral som proti nemu niekoľkokrát. Dokáže si nájsť priestor v šestnástke a vždy, keď má loptu, dokáže byť nebezpečný. Rešpektujeme ho, ale nemyslím si, že by sme sa ho mali báť. Toto konštatovanie platí pre každého hráča súpera. My máme dostatočne silný tím na to, aby sme dvojzápas s Bayernom zvládli," citovala nórskeho reprezentanta agentúra DPA.

Odvety sú na programe v stredu 17. apríla v Manchestri a Mníchove.

Prvé zápasy štvrťfinále Ligy majstrov - UTOROK 9. apríla /21.00 SELČ/:

Real Madrid - Manchester City /rozhodca: François Letexier (Fr.)/
Arsenal Londýn - Bayern Mníchov /rozhodca: Glenn Nyberg (Švéd.)/