Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Šport

LM: Tottenham otočil semifinále s Ajaxom, vo finále proti FC Liverpool

Futbalisti Tottenhamu Hotspur postúpili do finále Ligy majstrov 2018/2019. V stredajšej odvete semifinále zvíťazili v atraktívnom súboji na pôde Ajaxu Amsterdam 3:2 vďaka hetriku Brazílčana Lucasa Mouru. Foto: TASR/AP

Ajax viedol po polčase 2:0 po góloch kapitána Matthijsa de Ligta a Hakima Ziyecha. Tottenham však troma gólmi Mouru dosiahol skvelý postup.

Amsterdam 8. mája (TASR) - Futbalisti Tottenhamu Hotspur postúpili do finále Ligy majstrov 2018/2019. V stredajšej odvete semifinále zvíťazili v atraktívnom súboji na pôde Ajaxu Amsterdam 3:2 vďaka hetriku Brazílčana Lucasa Mouru v druhom polčase, keď po prvom prehrávali 0:2. Dokonale zmazali manko 0:1 z Londýna z minulého týždňa. V boji o prestížnu trofej sa stretnú 1. júna v Madride s FC Liverpool, ktorý v utorok senzačne vyradil FC Barcelona po výhre na Anfielde 4:0, keď v prvom súboji na Camp Nou prehral 0:3.

Ajax viedol po polčase 2:0 po góloch kapitána Matthijsa de Ligta a Hakima Ziyecha. Tottenham však troma gólmi Mouru dosiahol skvelý postup.

odvetný zápas semifinále LM 2018/2019:


Ajax Amsterdam - Tottenham Hotspur 2:3 (2:0)

Góly: 5. De Ligt, 35. Ziyech - 55., 59. a 90.+6 Moura. Rozhodoval: Brych (Nem.), ŽK: Dolberg, Ziyech, Onana - Sissoko, Rose

zostavy:

Ajax: Onana - Mazraoui, De Ligt, Blind, Tagliafico - Schöne (60. Veltman), Van de Beek (90. Magallan), De Jong - Ziyech, Tadič, Dolberg (67. Sinkgraven)

Tottenham: Lloris - Trippier (81. Lamela), Alderweireld, Vertonghen, Rose (82. Davies) - Sissoko, Wanyama (46. Llorente), Eriksen - Alli - Moura, Heung-min Son

/prvý zápas: 1:0, do finále postúpil Tottenham/


Ajax vletel do zápasu riadne nabudený a už vo 4. minúte mohol otvoriť skóre Tadič. Jeho tvrdú strelu vyrazil skvele Lloris na roh, ale z neho De Ligt preskočil protihráčov a hlavou otvoril skóre. Gól ešte odobril VAR. Spurs mohli vzápätí vyrovnať, ale Son, ktorý vynechal prvý zápas pre trest, po prieniku z uhla trafil len pravú žrď bránky zle vybehnutého Onanu. Hostia sa postupne dostali do hry, v 23. minúte Alli výbornou prihrávkou našiel na strede nabehajúceho Sona, ale ten vystrelil len slabo a do stredu. O minútu to nebezpečne vyskúšal Eriksen, ale Onana bol opäť na mieste. Po polhodine sa dostal do nebezpečného zakončenia Tadič, ale minul vzdialenejšiu žrď. Ajax však gólovo udrel v 35. minúte, keď Tadič spätnou prihrávkou našiel Ziyecha a ten utešenou strelou nedal Llorisovi žiadnu šancu. Spurs sa nevedeli dostať proti dobre kombinujúcemu súperovi do čistých šancí, domáci si umne kontrolovali priebeh.

Spurs začali druhý polčas tlakom. Nedarilo sa im dostať sa do šance až do 54. minúty, keď dostal Alli výbornú prihrávku na zadnú žrď, dobre vystrelil, ale Onana skvelým reflexom spoluhráčov zachránil. No nie na dlho, lebo o minútu prenikol Alli, loptu si ešte prebral našprintovaný Moura a šikovne vedľa Onanu znížil na 1:2. Anglický klub dostal krídla a v 59. minúte po obrovskom zmätku v domácej obrane opäť Moura vyrovnal. Zápas dostal okamžite nový náboj, v 63. minúte Tadič našiel centrom Ziyecha, ktorý ľavačkou z prvej tesne minul. Hneď vzápätí na druhej strane mohol dokončiť hetrik Moura, ale v poslednej chvíli mu De Ligt zrazil strelu na roh. V týchto fázach sa hralo vo vysokom tempe a hore-dolu, obe mužstvá sa snažili v atraktívnom súboji strhnúť triumf na svoju stranu. V 79. minúte trafil Ziyech ostrou prízemnou strelou ľavú žrď a dráma vrcholila. V strhujúcom závere mohol v 87. minúte o postupe rozhodnúť Vertonghen, ale trafil osamotený zblízka hlavou len brvno a neujala sa ani jeho dorážka. V nadstavenom čase Lloris skvele vychytal Ziyecha a šok pre domácich fanúšikov pripravil v 90.+6 minúte Moura, ktorý dovŕšil hetrik a poslal Spurs do finále proti Liverpoolu.

Tréner futbalistov Tottenhamu Hotspur Mauricio Pochettino po semifinálovej odvete Ligy majstrov 2018/2019 na pôde Ajaxu Amsterdam plakal od šťastia a velebil Lucasa Mouru. Brazílsky stredopoliar hetrikom zariadil dokonalý obrat a "kohúti" si po triumfe 3:2 zahrajú 1. júna v Madride o cennú trofej proti FC Liverpool. Pôjde o prvé čisto anglické finále LM od roku 2009, keď Manchester United zdolal v moskovských Lužnikách londýnsku Chelsea po jedenástkovom rozstrele.

Tottenham prehrával po prvom polčase v amsterdamskej Arene 0:2, celkovo 0:3, no nezložil zbrane. Po dvoch góloch Mouru rýchlo vyrovnal na 2:2 a v šiestej minúte nadstaveného času zasadil domácim tretí úder. Hráči Ajaxu, ktorí na ceste do semifinále prestížnej súťaže vyradili trojnásobného obhajcu trofeje Reál Madrid i Juventus Turín s Cristianom Ronaldom, padli na trávnik ako podťatí. Argentínčan Pochettino po historickom postupe Spurs do finále neskrýval dojatie. "Je pre mňa ťažké povedať čo i len slovo, lomcujú mnou veľké emócie. Ďakujem, že existuje taká krásna hra ako futbal. V druhom polčase sme podali fantastický výkon. Počas celej sezóny som hráčom hovoril, že sú v mojich očiach hrdinovia. Lucasa Mouru musím po semifinálovej odvete v Amsterdame označiť za superhrdinu. Vykúzlil neuveriteľný hetrik. Zaslúžil si ho, lebo je to skvelý chlap," nadchýnal sa Pochettino.

Tottenham už v závere štvrťfinálovej odvety na pôde Manchestru City prežil "klinickú smrť". Verdikt VAR v nadstavenom čase zobral domácemu Raheemovi Sterlingovi hetrikový gól na 5:3, ktorý by znamenal postup Citizens. V strhujúcom závere v Amsterdame mohol za stavu 2:2 rozhodnúť o postupe Ajaxu Hakim Ziyech, no ten trafil len tyč a neprekonal Huga Llorisa a holandský tím napokon zaplatil krutú daň za nepremenené šance. Podľa slov obrancu Tottenhamu Dannyho Rosea hráčov inšpiroval zázračný obrat Liverpoolu, ktorý v utorok po prehre 0:3 na pôde Barcelony zvíťazil v odvete na Anfielde 4:0 a vyradil španielskeho majstra.

"Pozerali sme zápas Liverpoolu a utvrdili sa v tom, že vo futbale sa hrá do poslednej sekundy. Tréner Pochettino nám pred zápasom v hoteli prízvukoval, aby sme si z Liverpoolu zobrali príklad, a že sa máme snažiť hrať podobným spôsobom. V prvom semifinálovom súboji s Ajaxom sme zaostali za očakávaniami a boli sme sklamaní aj z nášho výkonu v úvodnom polčase v Amsterdame. V kabíne nám tréner zdôraznil, že ak dáme do toho všetko, môžeme zdolať kohokoľvek. Zobrali sme si jeho slová k srdcu a na trávnik sme vybehli ako vymenení."

Tottenham bol naposledy vo finále európskej klubovej súťaže v roku 1984, keď vyhral Pohár UEFA. "Postúpiť do finále Ligy majstrov je pre každého futbalistu splnený sen. Odveta v Amsterdame bola bláznivá. Po polčase sme boli na míle vzdialení od postupu, no podaril sa nám skvelý comeback. Museli sme zabojovať. Ak by sme prehrali 0:3 či 0:4, nemohli by sme sa na seba pozrieť do zrkadla. V závere sme mali aj poriadny kus šťastia. Ak sa pozriem na oba zápasy, musím konštatovať, že Ajax predviedol lepší futbal ako my," priznal dánsky stredopoliar Christian Eriksen.

Fanúšikovia Tottenhamu dúfajú, že vo finále na štadióne Wanda Metropolitano v domovskom stánku Atletica Madrid bude k dispozícii aj Harry Kane. Kapitán anglickej reprezentácie vynechal oba semifinálové duely pre zranenie členka. Po postupe Tottenhame však trielil na ihrisko a búrlivo oslavoval so svojimi spoluhráčmi. "Rekonvalescencia zatiaľ prebieha úspešne. Vyzerá to tak, že finále Ligy majstrov by som mohol stihnúť. Ešte mám pár týždňov na to, aby som sa zotavil. Tento týždeň som začal s behaním, aj preto som sa po záverečnom hvizde mohol zapojiť do oslavujúceho hlúčiku," povedal Kane pre BT Sport.

Tréner Ajaxu Erik ten Hag poďakoval hráčom za predvedené výkony v tohtosezónnej edícii Ligy majstrov. "Som veľmi hrdý na celý tím. Pred začiatkom súťaže nikto nepočítal s tým, že sa môžeme dostať tak ďaleko. Bola to skvelá jazda, vyradili sme Real Madrid i Juventus Turín. Mrzí ma, že za stavu 2:0 sme nestrelili tretí gól, Tottenham na začiatku druhého polčasu v priebehu štyroch minút vyrovnal a zápas sa nám vymkol z rúk. Hráčom som v šatni povedal, že futbal vie byť aj krutý, po takomto zápase je ťažké nájsť tie správne slová. Hrať finále Ligy majstrov je niečo výnimočné a všetci prežívame obrovské sklamanie. Musíme sa však rýchlo otriasť z tejto prehry, už v nedeľu nás čaká holandská liga, v ktorej bojujeme o titul."