Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 5. jún 2024Meniny má Laura
< sekcia Šport

Londýn bez slovenských šermiarov, neuspeli ani Cellerová s Cipárom

Michala Cellerová Foto: TASR/Michal Svítok

V rámci Slovenska išlo o jediné podujatie, ktoré priamo ovplyvnilo účasť športovcov na hrách v Londýne.

Bratislava 22. apríla (TASR) - Slovenský šerm nebude mať zastúpenie na blížiacich sa OH v Londýne.

Rozhodla o tom európska olympijská kvalifikácia v Bratislave, kde počas víkendu neuspel ani jeden zo štyroch slovenských reprezentantov. Nedeľňajší program neprial fleuretistke Michale Cellerovej a kordistovi Štefanovi Cipárovi.

Cellerová vyhrala v základnej skupine štyri zo šiestich duelov a zvládla aj prvé kolo eliminácie, hoci s Češkou Eliškou Šabartovou prehrávala už 3:9. Svoju súperku napokon zdolala 15:12, v následnom štvrťfinále však podľahla Britke Natalii Sheppardovej vysoko 4:15.

"Posledný zápas mi nevyšiel podľa predstáv. Do zápasu som išla s priveľkým rešpektom, od začiatku bola Britka pre mňa najnepríjemnejšou potenciálnou súperkou, jej štýl mi nesedí. Zvolila som zlú taktiku, vyčkávala som, pričom jej slabina bola práve obrana. Keby som bola odvážnejšia, mohlo to dopadnúť inak než takýmto debaklom. Inak som so svojim vystúpením celkom spokojná, mrzí ma len to, že všetky prítomné šermiarky boli zdolateľné. Mala som na olympiádu, žiaľ, nevyšlo to. Teraz ma čaká maturita, budem sa učiť a sezónu ukončím júnovými ME," uviedla pre TASR ešte len 18-ročná Bratislavčanka.

Cipár rovnako ako Cellerová uspel v štyroch dueloch základnej skupiny, vďaka čomu mal voľný žreb a v priamej eliminácii nastúpil až v súboji o najlepšiu osmičku. Tam už bol nad jeho sily španielsky kordista Jose Luis Abajo. "V prvom kole som šermoval dobre, nad svoje očakávania. Španiel však urobil minimum chýb, bolo to veľmi ťažké. Samozrejme ma to mrzí, ale išiel som do toho s tým, že môžem jedine prekvapiť. Od pondelka opäť trénujeme, budem sa pripravovať na európsky šampionát," zhodnotil Cipár svoje účinkovanie.

Šermiarska kvalifikácia v Bratislave


Tu bude player


Ešte v sobotu sa Dagmar Barániková neprebojovala v súťaži kordistiek do priamej eliminácie a v jej prvom kole sa so súťažou v mužskom fleurete rozlúčil Michal Vilém. Turnaj, ktorý sa uskutočnil v tréningovej hale Zimného štadióna Ondreja Nepelu, bol poslednou možnosťou na zisk šermiarskeho kvóta pľacu.

Celkovo sa na bratislavských planšoch rozdalo v súťažiach jednotlivcov vo všetkých zbraniach 16 olympijských miesteniek. V rámci Slovenska išlo o jediné podujatie, ktoré priamo ovplyvnilo účasť športovcov na hrách v Londýne.

"Po organizačnej stránke to myslím dopadlo výborne, žiadna zo zúčastnených federácii nemala žiadne výhrady, naopak sa im to celé páčilo. Priebeh bol bez incidentov, takže z tohto pohľadu som spokojný. Menej to platí po športovej stránke, hoci sme nemali veľké oči. Chalani a baby mali aj smolu, ale všetko sú to mladí a perspektívni šermiari, netreba hádzať flintu do žita," dodal pre TASR prezident Slovenského šermiarskeho zväzu Miroslav Baránik.