Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Lucia DEBNÁROVÁ: Odmietla som reprezentovať USA. Som hrdá Slovenka

Viacnásobná majsterka sveta v armwrestlingu Lucia Debnárová v TABLET.TV. Foto: TABLET.TV

Lucia Debnárová sa pred pár dňami vrátila z MS v pretláčaní rukou ovenčená 10. titulom majsterky sveta. Najmä o ňom sme sa zhovárali v televíznom štúdiu TABLET.TV.

Bratislava 3. novembra (Teraz.sk) – Armwrestlerka Lucia Debnárová robí dlhé roky Slovensku fantastickú reklamu. Tridsaťročná rodáčka zo Senca sa pred pár dňami vrátila z MS v tureckej Antalyi s už desiatym titulom majsterky sveta, vďaka čomu sa v tomto neolympijskom športe radí k jeho najväčším legendám. Ako prežívala svoj jubilejný titul svetovej šampiónky, ale aj to, ako vyzerali jej začiatky v pretláčaní rukou, či ako to je s financiami v tomto u nás stále netradičnom športe, nám úspešná slovenská športovkyňa porozprávala v televíznom štúdiu TABLET.TV.

Získať desať titulov majstra sveta je obdivuhodné, niečo také sa človeku podarí naozaj len výnimočne. Lucia Debnárová to nedávno dokázala a právom je na to hrdá. „Vzhľadom na to, že sa mi ten desiaty titul nepodarilo získať vlani a ani rok predtým, mala som tento rok, pred jubilejným 40. svetovým šampionátom v Turecku, jeden obrovský sen a cieľ. Vyšlo mi to, počet mojich svetových primátov som zaokrúhlila, čo znamená pre mňa naozaj veľmi veľa. Nie každej sa totiž podarí dominovať desaťkrát v tak, dá sa povedať, čisto mužskom športe, akým je armwrestling. Áno, priznávam, že v posledný deň, keď išlo už do tuhého, som bola nervózna, no vedela som, že mám perfektnú formu, som pripravená na viac ako sto percent a bola som presvedčená, že to dokážem. A ono to napokon aj vyšlo,“ rozhovorila sa Lucia Debnárová.

POZRITE SI CELÚ TELEVÍZNU DEBATU S LUCIOU DEBNÁROVOU:



Viacnásobná slovenská, európska i svetová šampiónka sa armwrestlingu venuje od svojich 16-tich rokov. Ako sa vlastne k pretláčaniu rukou dostala? „Cez otca, ktorý registroval ten šport od samých začiatkov. Doteraz si pamätám, ako zbieral a vystrihoval všetky články, ktoré sa týkali armwrestlingu. A na tom som vyrastala aj ja. Takže práve otec bol ten, ktorý mi pretláčanie rukou vštepil do srdca takým spôsobom, že dnes to už nie je o počte a lesku medailí, ale o tom, že tento šport sa stal štýlom môjho života,“ ozrejmila Debnárová, ktorá sa v detstve okrajovo venovala aj tancu, no z času na čas to skúsila aj v iných športoch. „V žiadnom z nich som nevynikala,“ dodala jedným dychom.

Na súťažiach sú jej súperkami, samozrejme, ženy, no nie je nič ojedinelé, keď na tréningoch stoja proti nej chlapi. Ako berú to, keď nad nimi zvíťazí? „Najčastejšie trénujem s mužmi z nášho seneckého klubu, ktorí sa tomuto športu venujú a sú logicky aj silnejší. Preto ide zväčša o technické tréningy. Ak sú však už vysilení, tak ich viem aj potrápiť. No sú aj také prípady, že sa proti mne postaví laik, ktorý sa pretláčať nevie a keď ho porazím, tak má milión výhovoriek, prečo sa to stalo. Ja im na oplátku vysvetľujem, že športové pretláčanie má svoje pravidlá, no to mužské ego tam je stále...,“ pokračovala s úsmevom úspešná športovkyňa.

Teší sa na budúcnosť


Hoci sa to možno nezdá, armwrestling na vrcholovej úrovni je finančne pomerne nákladný šport. „Vzhľadom na to, že som v A-kategórii, tak účasť na európskych či svetových šampionátoch a veci, ktoré s tým súvisia, mi hradí naša asociácia. Ak však ide o nejaké iné súťaže, na ktorých chcem štartovať, musím si už všetko platiť sama,“ vysvetlila Debnárová, ktorá prednedávnom dostala ponuku reprezentovať USA. Aká bola jej reakcia? „Neviem odísť odniekiaľ, kde to mám rada. Slovensko a Slovákov milujem. Je pravda, že nie každý žije podľa svojich ideálov, ale rozhodne by som to nestavala tak, že na Slovensku sa žije zle. A to som už, žiaľ, neraz počula. Sme hrdý národ, ktorý je hrdý na svojich športovcov a je úplne jedno, či je to Peťo Sagan, ja alebo niekto iný, jednoducho to tak cítim. A práve preto patrí aj táto moja posledná medaila slovenskému národu.“



Hoci Lucia oslávi o pár dní už 31 rokov a na svojom konte má desať titulov majsterky sveta, s aktívnou kariérou ešte ani zďaleka nekončí. „Pokiaľ sa človek vážne nezraní, môže sa armwrestlingu venovať celý život. Vidím to najmä na svojom otcovi, ktorý už má síce svoj vek, no je veľmi silný a s prehľadom konkuruje mladým chalanom. Aj z toho dôvodu sa teším na svoju budúcnosť, pretože viem, že tento šport milujem a robí môj život krajším,“ uzavrela Lucia Debnárová.