Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Šport

Luis Enrique sa stal novým trénerom Paríža St. Germain

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vedenie klubu Ligue 1 potvrdilo angažovanie Luisa Enriqueho v stredu večer, keď ho oficiálne predstavilo na tlačovej konferencii.

Paríž 5. júla (TASR) - Novým trénerom futbalistov Paríža St. Germain sa stal Luis Enrique. Bývalý kouč AS Rím, Celty Vigo, FC Barcelona či španielskej reprezentácie nahradil na poste Christopha Galtiera, ktorý sa dohodol s francúzskym majstrom na ukončení spolupráce. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

Vedenie klubu Ligue 1 potvrdilo angažovanie Luisa Enriqueho v stredu večer, keď ho oficiálne predstavilo na tlačovej konferencii. Päťdesiattriročný Španiel podpísal s PSG dvojročnú zmluvu. "Nemám pochybnosti, že budeme mať skvelý tím. Som nadšený, že sa môžem stať trénerom Paríža St. Germain a vychutnať si túto novú skúsenosť. Teším sa, že sa stretnem s novými ľuďmi, že budem žiť v tomto meste, naučím sa nový jazyk a predovšetkým, že budem môcť viesť PSG," uviedol nový kormidelník, ktorý bude v PSG trénovať aj slovenského reprezentačného stopéra Milana Škriniara.

Luis Enrigue bol bez angažmánu od decembra, keď predčasne skončil na lavičke španielskeho národného tímu. "La Furia Roja" pod jeho vedením vypadla na vlaňajších MS v Katare v osemfinále, keď prehrala v jedenástkovom rozstrele s Marokom. Jeho hlavným cieľom bude zisk trofeje v Lige majstrov, na ktorú PSG čaká od príchodu katarských majiteľov v roku 2011. Za toto obdobie sa pri kormidle vystriedalo osem trénerov. PSG ešte nikdy nevyhral najprestížnejšiu európsku pohárovú súťaž, najbližšie k triumfu bol v roku 2020, keď prehral vo finále s Bayernom Mníchov.

Galtier mal s PSG zmluvu ešte na jeden rok. Päťdesiatšesťročný tréner prišiel do francúzskej metropoly pred rokom z Nice, predtým viedol aj Lille a St. Étienne. S Parížanmi získal ich jedenásty ligový titul, v LM však tím vypadol už v osemfinále, keď nestačil na Bayern Mníchov. V tejto fáze stroskotal päťkrát za uplynulých sedem sezón.

Luis Enrique už Ligu majstrov vyhral, v roku 2015 v nej triumfoval s Barcelonou vedenou ofenzívnym triom Lionel Messi - Luis Suarez - Neymar. V tom istom roku získal s katalánskym klubom cenné treble, keď vyhral aj domácu La Ligu i Kráľovský pohár. Okrem toho získal i európsky Superpohár a zvíťazil na MS klubov. Ďalší ligový titul vybojoval o rok neskôr, v zbierke má aj ďalšie dva triumfy v Copa del Rey. Na EURO 2020 doviedol Španielsko do semifinále.