Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Luis Enrique po triumfe nad Bayernom: Messi je úplne iná liga

Hráč Barcelony Lionel Messi (vľavo) kope do lopty pred Juanom Bernatom z Bayernu Mníchov v prvom zápase semifinále Ligy majstrov vo futbale FC Barcelona - Bayern Mníchov na štadióne v Barcelone 6. mája 2015. Foto: TASR/AP

"Uznanie si však zaslúži nielen za to, že strelil dva góly," uviedol kouč lídra španielskej Primera Division.


Barcelona 7. mája (TASR) - Futbalisti Barcelony po prvý raz od decembra 2006 narazili v Lige majstrov na súpera, ktorý mal loptu častejšie vo svojej moci. Bayernu Mníchov však 53-percentné držanie nebolo nič platné. Z Nou Campu odišiel s trojgólovým prídelom a výrazne si skomplikoval šance pred budúcotýždňovou odvetou. Absencia zranených opôr Franka Riberyho a Arjena Robbena v krídelných priestoroch bola citeľná.

Ešte viac však horeli Bavori na kraji obrany, kde im veľmi chýbal David Alaba. Bernat ho nedokázal nahradiť a práve po jeho zbytočnej strate lopty na vlastnej polovici sa "Barca" nadýchla k záverečnému ofenzívnemu uragánu. Dovtedy nie príliš výrazný Lionel Messi potvrdil, že je rozdielovým hráčom. Argentínsky kanonier najskôr zužitkoval prihrávku Daniho Alvesa a o tri minúty neskôr po individuálnej akcii vycvičil Jeroma Boatenga a pokoril Manuela Neuera. Gól Neymara v nadstavenom čase priblížil Kataláncov k vytúženému berlínskemu finále.

Na archívnej snímke tréner FC Barcelona Luis Enrique.
Foto: TASR/AP


Tréner Luis Enrique bol rád, že jeho herný plán napokon slávil úspech. Barcelona odplatila Bayernu prehru z roku 2013, keď nemecký šampión v semifinálovej konfrontácii triumfoval celkovým skóre 7:0. "Vždy sa snažíme hrať s rovnakou filozofiou bez ohľadu na to, kto je našim súperom. Vedeli sme, čoho je Bayern schopný, že dokáže zmeniť taktiku. Moji zverenci podali veľmi dobrý výkon a Bayernu až na jednu situáciu, keď sa do sľubnej príležitosti dostal Robert Lewandowski, toho veľa nedovolili. Boli sme efektívni, vďaka vysokému pressingu sa nám darilo získavať lopty na súperovej polovici a podnikať nebezpečné akcie. Výsledok 3:0 je pre nás perfektný. Priblížil nás k finálovým brehom, ešte však nie je nič rozhodnuté. Čaká nás ťažká odveta," citovala agentúra Reuters slová Enriqueho, ktorý nešetril slovami chvály na adresu Messiho.



"Lionel to je úplne iná liga. Uznanie si však zaslúži nielen za to, že strelil dva góly. Pomáhal aj obrane, pozrite sa, koľko toho nabehal. Vo futbale nikdy nič nedosiahnete, ak nehráte ako tím, dnešný triumf nad Bayernom bol dielom celého kolektívu," dodal kouč lídra španielskej Primera Division. Aj obranca Gerard Pique vyzdvihol prínos Messiho. "Opäť ukázal, že má veľký talent. Ak sa dostane do tranzu, je jednoducho nezastaviteľný. Dnes sme hrali skvele v obrane, Bayern sa za celých 90 minút prakticky nedostal k strele na bránku. Dokázali sme využiť ich slabiny."

Tréner Bayernu Pep Guardiola, ktorý v minulosti žal úspechy ako hráč i tréner Barcelony, si návrat na Nou Camp predstavoval ináč. "Chceli sme mať loptu čo najčastejšie vo svojej moci, aby hráči Barcelony museli ísť do plných a viac behať. Začali sme s trojčlennou obranou, no nepodarilo sa nám dominovať v tomto priestore, ba práve naopak. V priebehu prvého polčasu sme preto prešli na štvorčlennú obrannú líniu a naša defenzíva bola potom pevnejšia, Barcelona sa už nedostávala do toľkých šancí. Prevýšili sme domácich v držaní lopty, no v konečnom dôsledku sme z toho nič nevyťažili. Po prvom inkasovanom góle naša hra stratila svoju tvár a pred odvetou sme sa dostali do veľmi ťažkej pozície."

Podľa Thomasa Müllera je prehra 0:3 pre Bayern príliš krutá. "V druhom polčase som mal pocit, že sme viac kontrolovali priebeh zápasu. Nič nenasvedčovalo tomu, že by sme mali prehrať rozdielom triedy. Napriek nevydarenému záveru nevešiame hlavy. Sme v podobnej situácii ako pred odvetou s Portom, keď sme museli doháňať dvojgólové manko. V Mníchove urobíme všetko pre úspešný výsledok. Ak by sa nám podarilo postúpiť do finále, bola by to senzácia."