Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Šport

Lukašenka nahnevali výkony Bielorusov na OH, chce odstúpenie šéfov

Bieloruský prezident ALEXANDER LUKAŠENKO. Archívna foto. Foto: TASR/AP

Podľa neho športoví šéfovia Bieloruska úplne zlyhali. Lukašenko je predsedom Bieloruského olympijského výboru.

Minsk 26. októbra (TASR) - Bieloruský prezident Alexander Lukašenko podrobil v piatok ostrej kritike športových šéfov v krajine, ktorých v súvislosti s OH v Londýne obvinil z "úplného zlyhania".

"Bieloruský ľud už viac nebude tolerovať takéto katastrofálne predstavenie," vyhlásil na výročnej konferencii Bieloruského olympijského výboru Lukašenko, ktorý je zároveň jeho prezidentom: "Výkony v podaní našej výpravy v Londýne boli úplným zlyhaním. Sľúbili ste 25 medailí, no priniesli len 12, čo je zrejmý krok vzad v porovnaní s úspechom v Pekingu."

Bielorusko skončilo v Londýne s dvoma zlatými medailami v celkovom poradí krajín na 26. mieste, keď guliarke Nadežde Ostapčukovej odňali zlato dodatočne po pozitívnom teste na zakázaný anabolický steroid. Tridsaťjedenročnú športovkyňu potrestala minulý mesiac národná antidopingová agentúra ročným dištancom.

V Pekingu zaznamenalo Bielorusko historicky najväčšiu medailovú žatvu, keď si z čínskej metropoly odnieslo 19 cenných kovov, z toho štyri zlaté. "Naša výprava by mala v poradí krajín figurovať medzi troma najlepšími a nie umiestňovať sa na 30. či 26. mieste. Myslím si, že zodpovední za neúspech v Londýne by sa mali vzdať funkcií," dodal Lukašenko, ktorý nedávno skritizoval aj futbalovú reprezentáciu po domácej prehre 0:4 so Španielskom v kvalifikácii o postup na MS 2014: "Ešte nikdy som nezažil takú potupu našej krajiny. Prepáčte mi ten výraz, ale náš tím si jednoducho naložil do gatí už pred zápasom a hráči vybehli na trávnik s roztrasenými nohami i rukami."

Informovala agentúra Reuters.