Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Sen sa stal skutočnosťou. Kozákovci postúpili na európsky šampionát

Na snímke slovenskí futbalisti vyhadzujú trénera Jána Kozáka po víťaznom kvalifikačnom zápase C-skupiny o postup na EURO 2016 Luxembursko - Slovensko (2:4) v Luxemburgu 12. októbra 2015. Foto: TASR/Michal Svítok

Oslavy národného tímu povedie podľa Tomáša Hubočana kapitán. Noc bude dlhá, dodal strelec druhého gólu Adam Nemec.

Luxemburg 12. októbra (TASR) - Slovenská futbalová reprezentácia si pondelňajším víťazstvom 4:2 na pôde Luxemburska zaistila historický postup na EURO 2016 do Francúzska. Zverenci trénera Jána Kozáka pretavili na postup šiesty pokus v kontinentálnej kvalifikácii a po osemfinálovej účasti na MS 2010 v Juhoafrickej republike dosiahol slovenský futbal ďalší medzinárodný úspech.



Zdalo sa, že Slováci "vybavili" zápas už v prvom polčase, keď sympatickým domácim strelili tri góly za šesť minút od 24. do 30. minúty. Na presné zásahy Mareka Hamšíka, Adama Nemca a Róberta Maka vždy prihral Vladimír Weiss. V druhom dejstve sa ale začali hostia zahrávať s ohňom a v krátkom slede inkasovali z kopačiek Maria Mutscha a Larsa Gersona, ktorý premenil penaltu. Napokon však favorit výhru uhájil, skóre uzavrel v nadstavenom čase Hamšík, v tabuľke skončili Slováci druhí za obhajcom titulu Španielmi a postúpili na ME.

Kozákovci napriek piatkovej domácej prehre 0:1 s Bieloruskom mali osud stále vo vlastných rukách, na šampionát ich posúvalo akékoľvek víťazstvo v Luxemburgu. Pri rovnosti 19 bodov mali totiž lepšie vzájomné zápasy ako tretia Ukrajina.

V poradí 15. európsky šampionát sa uskutoční v termíne 10. júna - 10. júla 2016 vo Francúzsku. Premiérovo sa na ňom predstaví 24 účastníkov namiesto doterajších šestnástich. Z celkového počtu 53 tímov, ktoré bojujú v kvalifikácii, si účasť na turnaji vybojuje 23 tímov plus automaticky domáce Francúzsko. Okrem deviatich víťazov skupín postúpia aj mužstvá na druhých miestach a jeden najlepší tím z tretej priečky plus štyria úspešní z baráže.

Zápasy EURO 2016 sa budú hrať v desiatich mestách (Paríž, Saint-Denis, Lille, Lens, Lyon, Saint Etienne, Bordeaux, Toulouse, Marseille, Nice). Skupiny finálového turnaja vyžrebujú v sobotu 12. decembra v Kongresovom paláci Porte Maillot v Paríži.

Šesť minút tri góly

Začalo sa trochu nervózne, ako prví pohrozili domáci, keď po chybe Gyömbéra unikal Jans, ale strieľal nad. Slováci mali ľahučkú územnú prevahu a otvoriť skóre mohol Kucka, keď v 10. minúte mu priamy kop priťukol Weiss, ale jeho bombu Joubert vyrazil. Hneď nato po chybe domácich v rozohrávke unikal Mak, ale pálil nad a rovnako pochodil aj Hamšík v 16. minúte. Potom mohli hostia udrieť po dvoch rohoch za sebou, ale najprv hlavičku Nemca zlikvidoval Joubert a potom Škrtel zblízka strieľal tesne vedľa. No potom prišla silná pasáž hostí. V 24. minúte Weiss vnikol od ľavej čiary do stredu ihriska, presne prihral Hamšíkovi, ktorý dobre prebral loptu, zasekol obrancu a nezadržateľne skóroval utešenou strelou do brankárovho protipohybu. Domáci odpovedali nebezpečným priamym kopom Bensiho, ktorý Kozáčik vyrazil pre istotu na roh. Hamšíkov následný center ešte Nemec na päťke netrafil, no o dve minúty Weiss unikol tentoraz z pravej strany, prudko nacentroval a Nemec už bol tam kde mal byť a z "malého vápna" zvýšil na 2:0. O ďalšiu minútu pekne posunul Nemec Weissovi, ten spätným centrom našiel voľného Maka a ten do prázdnej brány bez problémov dal na 3:0 pre favorita. A slovenskí fanúšikovia, ktorí úplne ovládli domáce hľadisko mohli spustiť oslavné skandovanie. Do prestávky zaujala už len strela Kucku nad v 40. minúte.

Na snímke gólová radosť futbalistov Slovenska, hore Martin Škrtel v kvalifikačnom zápase C-skupiny o postup na EURO 2016 Luxembursko - Slovensko v Luxemburgu 12. októbra 2015.
Foto: TASR - Michal Svítok


Dráma v druhom polčase

Do druhého dejstva vstúpili hostia v pohode a zdalo sa, že budú kontrolovať priebeh. Opak bol pravdou, Slováci zbytočne začali hazardovať s výsledkom a v krátkom slede inkasovali dva góly. Najprv po hodine hry Pečovského odkop zachytil za šestnástkou hostí kapitán Mutsch a jeho tečovaný projektil zapadol za Kozáčika. Domáci sa nabudili, v 64. minúte Nemec zbytočne v sklze vo vlastnej šestnástke fauloval Joachima a nariadenú penaltu bez problémov premenil Gerson - 2:3. Hostia sa po góloch skonsolidovali, držali viac loptu a v 83. minúte mohol zvýšiť Mak po centri Šestáka, ale jeho strelu domáca obrana zblokovala. V nadsatevnom čase prišlo slovenské potvrdenie triumfu, keď Šestákovu prihrávku prepálil do siete Hamšík. Slováci tak naplnili sľub kouča Kozáka a postupové oslavy prišli v pondelok 12. októbra. Pritom pri prehre Ukrajiny doma so Španielmi Slováci už tri minúty pred koncom vedeli, že sú na šampionáte a lavička vyzývala hráčov na ihrisku k oslavám.

Hamšík musel potiahnuť z cigár

"Samozrejme, že sme to chceli zvládnuť už v zápase s Bieloruskom. Potom nás to mrzelo, ale povedali sme si, že máme väčšiu kvalitu ako Luxembursko a musíme to dokázať na ihrisku. Myslím, že prvý polčas to bolo vynikajúce, ale škoda toho druhého polčasu, že sme si to tak skomplikovali. Nakoniec sa kvalita ukázala a zvládli sme to," povedal Škrtel, ktorý sa už ponáhľal do autobusu za spoluhráčmi, no ešte stihol na otázku o intenzite osláv s veľavravným smiechom odpovedať: "Máme sezónu, nepijeme, takže uvidíme."

Prvé oslavy začali bezprostredne už okamžite na trávniku, keď sa radujúci slovenskí reprezentanti "ujali" trénera Kozáka, ktorý sa ocitol nad ich hlavami pri vyhadzovaní do vzduchu. Potom prišli na rad aj slovenskí fanúšikovia na tribúnach, ktorí celý zápas hnali hostí dopredu a vytvorili im skvelú atmosféru. Následne už v šatni nechýbal tradičný sekt ani vôňa dymiacich cigár. Tradícii horiaceho tabaku sa nedalo vyhnúť, čo priznal aj špílmacher SSC Neapol. "Veľké oslavy, sme si to užili. Prvýkrát v živote áno. Dusilo ma, ale dobre," odpovedal na otázku, či si z cigár potiahol aj on. Potom Hamšík krátko zhodnotil duel, ktorý definitívne spečatil slovenský postup na ME: "Skvelý prvý polčas, potom sme si to sami pokazili tou dvadsaťminútovkou druhého polčasu. Ale našťastie sme to ustáli a na konci ešte strelili jeden gól."

Oslavy postupu Slovákov po výhre nad Luxemburskom


kvalifikácia EURO 2016, C-skupina:

Luxembursko - Slovensko 2:4 (0:3)
Góly:
61. Mutsch, 65. Gerson (z 11 m) - 24. a 90.+1 Hamšík, 29. Nemec, 30. Mak, ŽK: Mutsch, Philipps, Payal, Jans - Kucka, Šesták, Škrtel, rozhodovali: Drachta - Brandner, Kühr (všetci Rak.), 2512 divákov

zostavy a striedania:

Luxembursko: Joubert - Delgado (81. Turpel), Philipps, Chanot, Jans - Gerson - Bensi (66. Thill), Mutsch, Payal (57. Malget), Martins - Joachim

SR: Kozáčik - Gyömbér, Škrtel, Hubočan, Švento - Kucka, Pečovský - Mak (87. Sabo), Hamšík, Weiss (72. Šesták) - Nemec (79. Jakubko)

Hlasy po zápase:

Ján Kozák, tréner SR: "Hodnotí sa ľahko a veľmi dobre. Pravdupovediac prvý polčas sme hrali úžasne. Chlapci išli s jasným cieľom dať gól. Futbalovým spôsobom, dobrým kolmým ťahom na bránu. Keď nedali Mak ani Škrtel, trochu som sa začal obávať, ale potom prišli tri góly. No to sme asi my Slováci, keď sme dokázali zdramatizovať jasný zápas. Súper v druhom polčase v priebehu krátkej fázy dal dva góly. Ale aj tak sme zápas kontrolovali. Nakoniec sme dali štvrtý gól a dosiahli zaslúžené víťazstvo. Veľmi ma teší výkon mužstva. Spoliehali sme sa iba na seba. počas celej kvalifikácie nám nikto nepomohol. Španieli aj Ukrajina sú ohromne silné tímy a vyvíjali na nás tlak. Myslím, že tá radosť, ktorá prišla o tri dni po Bielorusku, je obrovská. Sú to úžasné pocity."



Luc Holtz, tréner Luxemburska: "Gratulujem Slovensku k výhre a postupu na EURO do Francúzska. Zaslúžili si to. My sme ale tiež odohrali výborný zápas. Škoda, že sme rýchlo inkasovali tri góly v krátkom slede v prvom polčase. Stratili sme koncentráciu a inkasovali. V druhom sme ale priebeh zdramatizovali, strelil dva góly, bola to dobrá reakcia. Chceli sme vyrovnať, no nepodarilo sa nám to už."

Marek Hamšík, stredopoliar SR /zdroj RTVS/: "Je to veľká oslava a ďalší historický úspech slovenského futbalu. Chýbal nám posledný krôčik. Využili sme síce až poslednú šancu, ale veľmi sa tešíme. Som rád, že môžem byť toho súčasťou. Je to náš prvý postup na EURO a je to niečo nové. Za stavu 3:0 sme to možno podcenili, ale našťastie sme sa po dvoch inkasovaných góloch zmobilizovali a poistili víťazstvo. Noc bude dlhá... Snáď v novembri budeme mať na seba viac času a zorganizujeme s chalanmi väčšie postupové oslavy."

Adam Nemec, útočník SR: "Musel som sa vyrovnať s tvrdou hrou obrancov súpera. Pri tom páde na mňa spadol protihráč, zachrapčalo to tam, aj som sa bál, ale je to v poriadku. Pri góle som na nič nemyslel, iba som bol rád, že tam padol. Teraz sa tešíme na oslavy. Na Francúzsko ešte nemyslím, až keď to bude aktuálne. Noc bude dlhá. Človek si to ani teraz poriadne neuvedomuje, ale ono to príde."



Tomáš Hubočan, obranca SR: "Je pravda, že sme držali diváka do posledných chvíľ v napätí, ale zámer to nebol. Dnes sa máme fajn, sme postupujúcim tímom a veľmi sa z toho tešíme. Oslavovať ideme na hotel. Neviem, kto by tak mohol byť ich lídrom, ale asi sa všetci postavíme za kapitána."

Norbert Gyömbér, obranca SR /zdroj RTVS/: "Sú to neopísateľné pocity. Bodaj by sme takéto situácie zažívali každé dva roky. Trošku sme si to skomplikovali, inkasovali sme dva góly, ale Marek Hamšík to v závere spečatil. Pre mňa je to niečo neskutočné už len z toho pohľadu, že môžem byť v spoločnej kabíne s takými skvelými hráčmi, hoci uplynulý rok pre mňa nebol ideálny. 'Pukli' sme si už pár šampanských, nálada v šatni je výborná, idem ďalej oslavovať..."

Ján Kováčik, prezident Slovenského futbalového zväzu /zdroj RTVS/: "Sú to neuveriteľné pocity. Dostali sme sa prvýkrát na ME, je to niečo výnimočné. Tejto generácii hráčov som to veľmi želal, som vďačný, že môžem byť pri tejto historickej chvíli. Tŕpol som, ale nepochyboval som ani chvíľu. Myslím, že na ME môžeme zohrať zaujímavú úlohu. Budeme sa chcieť ako nováčik čo najlepšie prezentovať a som presvedčený, že sa nestratíme."

konečná tabuľka C-skupiny:

1. Španielsko 10 9 0 1 23:3 27*
2. SLOVENSKO 10 7 1 2 17:8 22*
----------------------------------------
3. Ukrajina 10 6 1 3 14:4 19
----------------------------------------
4. Bielorusko 10 3 2 5 8:14 11
5. Luxembursko 10 1 1 8 6:27 4
6. Macedónsko 10 1 1 8 6:18 4

* - postup na ME