Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Na Bielej stope double Čecha Hojdekra, zvíťazil aj v klasike

Na snímke víťaz, český juniorský reprezentant Martin Hojdekr v cieli pretekov na 30 km klasickou technikou na 42. ročníku diaľkového behu na lyžiach Biela stopa 1. februára 2015 v Kremnici-Skalke. Foto: TASR/Dušan hein

Mladý český juniorský reprezentant zvíťazil s jasným náskokom pred Jánom Holigom z KBL Martin, tretí finišoval ďalší Čech Ondřej Tuka.

Skalka 1. februára (TASR) - Ideálne počasie, so slnkom a čarovnými scenériami v Kremnických vrchoch sprevádzali nedeľňajšiu klasickú časť 42. ročníka Bielej stopy. Na 30 km vzdialenosti sa cítil najlepšie mladý český juniorský reprezentant Martin Hojdekr, ktorý zvíťazil s jasným náskokom 2:31,0 min pred Jánom Holigom z KBL Martin, tretí finišoval ďalší Čech Ondřej Tuka zo Ski klubu Jablonec so stratou 3:29,1 min.

Masový štart opäť poskytol pohľadnicu 'stopy' v plnej jej kráse. V štyroch koridoroch sa zoradilo podľa štartovnej listiny 279 bežcov a v perfektne vyrysovanej stope si mohli trať naplno užívať. Znovu sa bojovalo aj o body do seriálu diaľkových behov Euroloppet a záver na štadióne Rudolfa Čillíka, legendy bežeckého lyžovania, si najviac vychutnal Martin Hojdekr, väčšinu času bežiaci osamelo na čele. V sobotu bol najrýchlejší na 24 km voľnou technikou a svoju obojživelnosť potvrdil dokonale aj v nedeľnej klasike na 30-ke.



"Išiel som na doraz, ten dvojboj bol veľmi náročný. S trénerom som sa dohovoril, že úplne naplno pôjdem v sobotu skejt na 25 km a v nedeľu som mal ísť tréningovo klasickú tridsiatku. Sadla mi perfektne aj tá a vydal som na nej všetky sily. Na Bielej stope som prvýkrát štartoval, trať je tu perfektná a dosť náročná. Na dve víťazstvá som nepomýšľal, no po štarte som sa presvedčil, že môžem. Dosť som to napálil, temto zrýchlil a odrazu som sa ocitol sám. K mojim nedávnym 20-tym narodeninám som si zabalil trochu oneskorený, ale veľmi cenný darček."

M. Hojdekr zmenil tréningový beh na jasné víťazstvo


Na trati aj tréner Procházkovej

Tridsiatku si odbehol aj Ján Valuška, tréner slovenskej reprezentantky Aleny Procházkovej, ktorá zvíťazila v sobotu v 24 km dlhom skejte. Na trati sa neplánovane zdržal a čelo len dobiehal. "Hneď po štarte v zjazde som mal kolíziu, odopla sa mi ladvinka, musel som sa vrátiť a hlavný balík mi ušiel. S Alenou sme sa rozdelili, síce chcela štartovať aj v nedeľu, no prednosť dostal oddych. Do štvrtku potrénujeme na Skalke, 6. februára odchádzame na päť dní do dejiska MS Falunu na sústredenie, 12-teho sa presunieme na sveťák do Östersundu a 16. sa vrátime do Falunu už na MS."

Ján Valuška nazbieral na trati veľa endorfínov. "Biela stopa, klobúk dole, má veľkú úroveň, radosť bola na kvalitných tratiach v ideálnom počasí bežať. Bol to veľký zážitok, je to jedna z najťažších tratí v seriáli diaľkových behov."

Na snímke súťažiaci počas pretekov na 30 km klasickou technikou na 42. ročníku diaľkového behu na lyžiach Biela stopa 1. februára 2015 v Kremnici-Skalke.
Foto: TASR/Dušan hein

Záťažové situácie

Šéf TJ Biela stopa Ivo Ivanič zažil v organizácii 'stopy' množstvo záťažových situácií. "Krušných chvíľ bolo veľa, sme prvé tohtoročné podujatie, ktoré v seriáli Euroloppetu odštartovalo, vo Francúzsku ho zrušili deň pred pretekmi, presúvali sa aj v Nemecku, v Španielsku zasa vzdychali pod prívalom snehu ako my. V piatok sme na hrebeni bojovali s 55 cm čertvým snehom a štyrikrát sme ujazdievali trať počas jedného dňa. Stálo nás to ukrutné peniaze, no pretekári boli nadšení."

Najhoršie bolo minulý týždeň. "Organizovali sme brigády, lopatovalo sa, zbieral sneh v lese," spomína Ivo Ivanič. "Vedeli sme, že zasneží, no padlo toho nečakane veľa. Máme skúsený tím, nebál som sa úpravy tratí, skôr vznikali obavy s príjazdom na Skalku z mesta. Cestári si však zaslúžia obrovskú poklonu."

Najsilnejší zážitok súvisel u Iva Ivaniča s počasím. "A nadchli ma aj výkony našich reprezentantov. Trochu sa trápia na svetovej scéne, no grácia, s akou dobiehal Martin Bajčičák, alebo Alenka Procházková, to mi zakaždým naskakujú zimomriavky. Jadro tímu organizátorov pracuje spolu už šesť rokov a každý presne vie, za čo je zodpovedný, fungujú profesionálne. Zahraniční účastníci, dovedna ich sem zavítalo zo 14 krajín, nám neustále zdôrazňujú, že na takejto úrovni ešte lepšie preteky nezažili."

Na snímke súťažiaci počas pretekov na 30 km klasickou technikou na 42. ročníku diaľkového behu na lyžiach Biela stopa 1. februára 2015 v Kremnici-Skalke.
Foto: TASR/Dušan hein


Budúcnosť Bielej stopy

Budúcnosť Bielej stopy sa jasne vyrysovala. "Worldloppet nám viackrát ponúkal vstup, požadovaná tisícka účastníkov teraz nepadla, no spústa ľudí bola tohto roku u nás prvýkrát na lyžiach a na štart napriek menšej trénovanosti predsa len prišli. Dnes je to o organizácii, o partnerstve podujatí diaľkových behov. My máme špecifické podmienky, s obmedzenou kapacitou na užších tratiach. Nejakých 1500 si vieme predstaviť, no to by bol hraničný limit v Kremnických vrchoch. Našou výsadou sú ťažké preteky, členitý profil trate, ktorý si vyžaduje tvrdý boj."

Na snímke súťažiaci počas pretekov na 30 km klasickou technikou na 42. ročníku diaľkového behu na lyžiach Biela stopa 1. februára 2015 v Kremnici-Skalke.
Foto: TASR/Dušan hein


Výsledky

30 km klasicky

muži: 1. Martin Hojdekr (Ski klub Šumava) 1:38:13,8, 2. Ján Holiga (KBL Martin) 1:40:44,8, 3. Ondrej Tuka (SK Jablonec) 1:41:42,9, 4. Martin Francl (ŠKP B. Bystrica) 1:41:54,0, 5. Marek Pospíšek (Craft Team) 1:43:10,9

ženy: 1. Katarína Krišicová (ŠKP B. Bystrica) 2:02:45,2, 2. Ivana Mrázová (KBL Jasná L. Mikuláš) 2:13:40,6, 3. Martina Gabčíková (Rosina) 2:23:14,8


Na snímke víťazka kategórie žien, slovenská reprezentantka Katarína Krišicová počas pretekov na 30 km klasickou technikou na 42. ročníku diaľkového behu na lyžiach Biela stopa 1. februára 2015 v Kremnici-Skalke.
Foto: TASR/Dušan hein


Na snímke súťažiaci počas pretekov na 30 km klasickou technikou na 42. ročníku diaľkového behu na lyžiach Biela stopa 1. februára 2015 v Kremnici-Skalke.
Foto: TASR/Dušan hein