Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Adam Žampa vyhral finálový obrovský slalom v Jasnej

Na snímke slovenský lyžiar Adam Žampa. Foto: TASR/AP

Utorňajšie druhé preteky boli zároveň finálovými pod hlavičkou EP v technicky najnáročnejšej alpskej disciplíne.

Jasná 2. marca (TASR) - Slovenský lyžiarsky reprezentant Adam Žampa vyhral v utorok druhý obrovský slalom Európskeho pohára v Jasnej pod Chopkom. Po 1. kole mu patrila šiesta priečka a napodobnil tak svoj výkon z prvej súťaže, v ktorej bol po prvej jazde až na 22. mieste, ale dravou druhou sa vyšvihol na celkovú 6. pozíciu.

"Nemôžem tomu uveriť. Vyhral som moje prvé preteky Európskeho pohára, doma, na domácom kopci. Som veľmi šťastný," vyznal sa na verejných webových fórach Žampa.

Utorňajšie druhé preteky boli zároveň finálovými pod hlavičkou EP v technicky najnáročnejšej alpskej disciplíne. Druhý skočil s 15-stotinovou stratou Francúz Greg Galeotti, tretí bol Švajčiar Loic Meillard (+0,20 s. Andreas Žampa obsadil 38. priečku (+3,40), Samuel Šenkár skončil na 41. mieste (+4,80) a Šimon Štancel o dve priečky za ním zaostal 8 sekúnd. Sezónnu trofej v obrovskom slalome získal Rakúšan Roland Leitinger, ten istý muž je aj na čele celkového hodnotenia kontinentálneho seriálu.

Výsledky obrovského slalomu EP v Jasnej:
1. Adam Žampa (SR) 1:38,34, 2. Greg Galeotti (Fr.) +0,15 s, 3. Loic Meillard (Švaj.) +0,20, 4. Victor Malmström (Fín.) +0,24, 5. Cyprien Richard (Fr.) +0,31, ... 38. Andreas Žampa +3,40, 41. Samuel Šenkár +4,80, 43. Šimon Štancel (všetci SR) +8,00 s.


Reakcia SOV

Vzhľadom na medializované vyjadrenia Adama Žampu a jeho otca Tomáša Žampu Slovenský SOV uvádza, že voči nim nemá žiadne podlžnosti v súvislosti s vyplatením odmien za výsledky na ZOH 2014 v Soči. "Prémie pre Adama Žampu vo výške 18.000 eur brutto za 5. a 6. miesto na ZOH v Soči boli vyplatené, pričom SOV a štát prostredníctvom ministerstva školstva sa na vyplatení tejto sumy podieľali rovným dielom. Takisto boli vyplatené odmeny pre realizačný tím Adama Žampu. Okrem toho Slovenský olympijský výbor podporuje Adama Žampu zo svojich marketingových prostriedkov a od Olympijskej solidarity MOV poberá od septembra minulého roka na základe žiadosti SOV mimoriadne štipendium vo výške 1500 amerických dolárov mesačne," uvádza sa v stanovisku SOV, ktoré agentúre TASR poskytol manažér mediálnej komunikácie Ľubomír Souček.