Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

VIDEO: Ivanič je novým prezidentom Slovenskej lyžiarskej asociácie

Na archívnej fotografii je slovenská lyžiarka Petra Vlhová počas 1. kola slalomu Svetového pohára v alpskom lyžovaní v americkom Olympic Valley 11. marca 2017. Foto: TASR/AP

Za zvolenie Ivaniča hlasovalo 48 prítomných, jeho protikandidát Ivan Šabo získal 15 hlasov.

Nový Smokovec 14. mája (TASR) - Novým prezidentom Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA) sa stal Ivan Ivanič. Na výročnej konferencii SLA v Novom Smokovci dostal dôveru 48 delegátov. Ivanič nahradí vo funkcii Františka Repku, ktorý z postu prezidenta odstúpil 23. marca.



Delegáti si v hoteli Atrium vyberali z dvoch kandidátov, keďže Marino Mersich sa kandidatúry pred voľbou vzdal. Za Ivaniča bolo 48, za Ivana Šaba 15 delegátov, z toho dva hlasy boli pre neho neplatné. Ivanič doteraz pôsobil ako viceprezident SLA.

"Moja úloha je ťažká, úprimná sústrasť to asi nie, na druhej strane som hrdý, že sa tak stalo drvivou väčšinou, ktorá ma trochu šokovala, až 76 percent delegátov mi vyslovilo dôveru," reagoval na voľbu Ivan Ivanič. "Nič revolučné sa neudeje, to znamená, že všetko, čo bolo dobré tu musí zostať, musíme v tom pokračovať. Asi náš najpálčivejší problém sú nekonečné spory, ktoré pretrvávajú, preto pripomínam, sme v olympijskom roku, máme reálne šancu na šesť medailí a treba všetko urobiť, aby sme tieto medaily vybojovali."

V lyžiarskom hnutí sa nahromadilo veľa nespokojnosti a bude na 54-ročnom Ivanovi Ivaničovi, aby sa začal ozdravovací proces a vzrástla dôvera v hnutí. Predchádzajúci prezident František Repka pri svojej rezignácii uviedol viacero dôvodov, najmä nekoncepčnú a neprofesionálnu prácu predsedníctva SLA i názorové nezhody, ktoré súviseli so systémom podpory reprezentačných družstiev, so vzťahom k najlepším športovcom a so zjavnou neochotou riešiť ich postavenie a podmienky prípravy.

Doterajší konfrontačný spôsob by mal vo vedení SLA nahradiť konštruktívny dialóg, mnohí delegáti si od tejto zmeny sľubovali aj zrušenie diskriminácie, koniec mocenského boja i nárast financií v SLA. Odhlasovali aj nového viceprezidenta, Jána Garaja z úseku alpských disciplín.

Už prvé ohlasy tesne po zvolení prezidenta však napovedali, že sa hnutie bude len ťažko stmeľovať, z konferencie predčasne odišli aj Igor Vlha a Timotej Zuzula. Neúspešný kandidát Ivan Šabo si taktiež na záver nepočkal. "Navrhli ma ľudia zo širšieho spektra, z bežeckého lyžovania i skokanského úseku," vysvetľoval pri odchode. "Podstatné bolo, keď ma oslovili aj páni Vlha a Zuzula, aby som do toho vstúpil a spojil hnutie. Podľa mňa rozpory po tejto voľbe zostanú aj naďalej a sú svojím spôsobom neprekonateľné. Ja som sa mal pokúsiť o zmenu, žiaľ. Predniesol som prejav, koncepciu a delegáti sa rozhodli tak, ako sa rozhodli."

Ivan Šabo chcel pomáhať celej asociácii, nie iba zjazdárom. "Na ich nedávnej konferencii som bol zhrozený z toho, čo sa tam dialo. Chcel som vytvoriť most v prospech asociácie, víziu som mal, no niektorí delegáti mi povedali, že ma nepodporia len preto, že ma navrhovali zjazdári a môj program ich už vopred nezaujímal. Modlím sa za to, aby sa to tu nerozpadlo a nezačali ďalšie žaloby. Skepsa narástla, okamžite nastal problém pri stanovách a takto by som mohol pokračovať."

Predseda bežeckého úseku Michal Malák: "Voľbu vnímame pozitívne, lebo Ivan Ivanič bol kandidát aj bežeckého úseku. Robil dobrú prácu na našom úseku a verím, že to pozitívne prenesie aj do svojho šéfovania Slovenskej lyžiarskej asociácie. Bol horúci kandidát, má dlhoročné skúsenosti, vie hľadať kompromis, nie je konfliktný. Voľba je len na rok, no olympijský a práca bude pozostávať už z nastavených vecí a úloh, ktoré si predsedníctvo predsavzalo splniť."

Igor Vlha je presvedčený, že sa na športovcov neustále zabúda. "Dávajú ich úplne bokom. Máme všetko vyškatuľkované, len na športovcov sa zabúda. Nový prezident povedal, že chce z olympiády šesť medailí, no čo sa spravilo, nie tento rok, ale šesť rokov dozadu, aby Peťa získala medailu. Pripravujeme sa na sezónu a ja robím všetko pre to, aby bola Peťa úspešná. Inak z konferencie som odísť predčasne nemienil, pretože na programe boli dôležité veci, ktoré sa musia vyriešiť. Myslím si, že sa veľa nezmení a znovu opakujem, kým pán Mersich neodíde z tejto asociácie, nepohneme sa z miesta. Ja som oslovil dosť firiem, ktoré by boli ochotné Peťu sponzorovať. Položil som im aj otázku, či vstúpia do SLA a všetky do jedného povedali, že v žiadnom prípade."

Šéf alpských disciplín Michal Rajčan: "Všetci sa musíme usilovať, aby boli korektné vzťahy a aby nedochádzalo k zbytočným nedorozumeniam. Dohodli sme sa na ďalšom postupe a dúfam, že sa už budeme naplno venovať práci. Pán Ivanič predniesol svoju víziu, má svoju predstavu a my sa musíme pripraviť na to, aby sme zabezpečili účasť pretekárov na ZOH. Až po nich budeme riešiť celé fungovanie SLA do budúcnosti."