Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Velez-Zuzulová čakala na preteky v Jasnej dlho: Splnenie môjho sna

Na snímke slovenské reprezentantky v alpskom lyžovaní Petra Vlhová (vľavo), Veronika Velez - Zuzulová (uprostred) a Barbara Kantorová počas tlačovej konferencie pred pretekmi Svetového pohára alpských lyžiarok v Jasnej 3. marca 2016. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Slovenské slalomárky sa víkendových pretekov Svetového pohára na domovskom svahu už nevedia dočkať.

Jasná 3. marca (TASR) - Dve slovenské topslalomárky sa už nevedia dočkať víkendových pretekov Svetového pohára na domovskom svahu v Jasnej. Veronika Velez-Zuzulová i Petra Vlhová chcú čerpať z obrovskej podpory fanúšikov a po vydarenom tatranskom tréningu si trúfajú na špičkový výsledok.



"Čakala som na to veľmi dlho a považujem to za splnenie môjho sna. Veľmi sa na to teším," povedala Velez-Zuzulová o návrate seriálu Svetového pohára na Slovensko po tridsiatich rokoch. "Výdatne sme si tu minulý týždeň zatrénovali, organizátori nám pripravili skvelé možnosti. Verím, že to v nedeľu v slalome zúročím."



S rastúcimi úspechmi obe Slovenky registrujú čoraz mohutnejší záujem fanúšikov. "Je to určite iné byť doma a cítiť podporu priaznivcov. Našich fanúšikov tu je oveľa viac ako na iných pretekoch, hoci už aj vo Flachau a Maribore ich bolo počuť. Je to fajn, ženie ma to dopredu, ale snažím sa to príliš nevnímať a sústredím sa na seba," vysvetlila Vlhová. "V hierarchii radím tieto preteky veľmi vysoko, pretože je to doma a každý chce najviac."



Trať v Jasnej síce opticky vyzerá nenáročne, no opak je pravdou. "Vyzerá ľahká, ale je zradná. Je dlhá a určite nepatrí medzi najjednoduchšie vo Svetovom pohári," zdôraznila Velez-Zuzulová. Rovnaký názor na obtiažnosť svahu má aj Vlhová: "Veľa ľudí si myslí, že nie je náročná, no najmä niektoré jej pasáže sú ťažké."



Podujatie koliduje s voľbami do NR SR a Slovenky si ich nechcú nechať ujsť. "Ja voliť určite pôjdem. Keďže neštartujem v obrovskom slalome, stihnem to v sobotu ráno v Liptovskom Mikuláši," tvrdí Zuzulová. Jej reprezentačná kolegyňa to s logistikou ľahké mať nebude, v sobotu bude totiž aj v akcii na svahu. "Chcela by som ísť, ale uvidím, ako to dopadne. Ak mi to čas dovolí, voliť určite pôjdem," uviedla Vlhová.



V Jasnej už Vlhová jeden prenikavý výsledok dosiahla, stala sa tu juniorskou majsterkou sveta. "Na to sa zabudnúť nedá, často na to spomínam. Vyhrať doma je vždy skvelý pocit. Uvidíme, čo bude tento víkend." V nedeľňajšom slalome bude patriť medzi spolufavoritky, body chce naháňať aj deň predtým v obrovskom slalome: "V ňom túžim po elitnej tridsiatky. Budem mať ale vysoké štartové číslo a až podmienky na trati ukážu, či sa mi to podarí."



Kantorovú fanúšikovia nenaháňajú, ale doma je doma

Popri dvoch slalomárskych divách pôsobila placho, ale napokon si aj ju našli mikrofóny a kamery na prvej oficiálnej mediálnej akcii pretekov Svetového pohára v Jasnej. Barbara Kantorová sa samozrejme nemôže lyžiarskym formátom merať s Veronikou Velez-Zuzulovou a Petrovu Vlhovou, ale je pevnou súčasťou národného tímu. Všeobecne i na veľkolepom podujatí v Nízkych Tatrách, kde práve vo štvrtok oslávila 24. narodeniny.

Na snímke slovenská reprezentantka v alpskom lyžovaní Barbara Kantorová počas tlačovej konferencie pred pretekmi Svetového pohára alpských lyžiarok v Jasnej 3. marca 2016.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Barbara za päť rokov absolvovala viacero pretekov SP, ale bodovať sa jej podarilo len v januári 2012 v Kranjskej Gore. V slalome tam obsadila 24. miesto. "Mňa tu fanúšikovia príliš nenaháňajú, ale určite je fajn byť doma. Mala som tu len pár tréningov, ale je to príjemnejšie trénovať doma ako niekam cestovať, kde je atmosféra cudzia," stručne odvetila na prvé kolo otázok k téme domáceho prostredia. S tým súvisia aj pretekárske ambície a otázka psychických bariér: "Je veľký rozdiel, ak človek jazdí na trati viackrát pred súťažou, takže si myslím, že pre nás všetky to môže byť celkom výhoda. Je to výhodnejšie ako keď sa Svetový pohár koná v zahraničí. Vnímam všetko to pozitívne okolo mňa."



Na tlačovej konferencii v hoteli Grand Jasná rezonovali aj parlamentné voľby v Slovenskej republike. Všetky tri dievčatá naznačili, že ich priorita je jasná, teda Jasná ako dejisko veľkej lyžiarskej súťaže. Dvoch, lebo okrem nedeľňajšieho slalomu sa deň predtým ide aj obrovský slalom, ten sa práve križuje v volebným dňom a v ňom okrem Petry bude štartovať aj Barbara: "Úprimne povedané, na tému volieb ani príliš nemyslím, lebo mám v ten deň preteky. Uvidí sa podľa okolností."