Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Šport

Anderssonová získala zlato v skiatlone na MS v Planici

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Anderssonová išla stále vo vysokom tempe, pred záverečným okruhom mala už vyše 11-sekúndový náskok a šancu dosiahnuť životný úspech už z rúk nepustila.

Planica 25. februára (TASR) - Švédska bežkyňa na lyžiach Ebba Anderssonová získala na MS v severských disciplínach v Planici zlatú medailu v skiatlone na 7,5+7,5 km. V slovinskom stredisku triumfovala suverénnym spôsobom s náskokom 22 sekúnd pred svojou krajankou Fridou Karlssonovou. Bronz vybojovala Nórka Astrid Slindová (+48,0). Slovensko nemalo v súťaži svoje zastúpenie.

Na úvodnom klasickom úseku sa vytvorila vpredu 18-členná skupina, v ktorej udávali tón Anderssonová s Karlssonovou. Skupina sa postupne roztrhala a pred prezúvaním bola na čele sedmička pretekárok. Anderssonová aj na korčuliarskom úseku potvrdzovala, že po návrate do kolotoča Svetového pohára je vo výbornej forme. Na méte 8,4 km mala pred Karlssonovou vyše šesťsekundový náskok a nezabrzdil ju ani pád v jednom zo zjazdov.

Anderssonová išla stále vo vysokom tempe, pred záverečným okruhom mala už vyše 11-sekúndový náskok a šancu dosiahnuť životný úspech už z rúk nepustila. Pre Švédsko získala historicky prvé zlato v ženskom skiatlone na svetových šampionátoch, pred dvoma rokmi v Oberstdorfe ukoristila bronz. Karlssonová bola strieborná rovnako ako v Nemecku, kde nestačila na Nórku Therese Johaugovú.

"Prežívam skvelé pocity, splnil sa mi sen. Boli to náročné preteky, ale aj v ťažkých chvíľach som bola mentálne silná a zachovala som si chladnú hlavu. Po páde v zjazde mi nebolo všetko jedno, ocitla som sa v snehu, no rýchlo som sa opäť postavila na lyže. Na rovinke i v stúpaniach som bola rýchla, čo bol kľúč k úspechu," uviedla Anderssonová pre oficiálnu webovú stránku Medzinárodnej lyžiarskej a snoubordovej federácie (FIS).

MS v severských lyžiarskych disciplínach v Planici - beh na lyžiach

Skiatlon žien na 7,5+7,5 km:

1. Ebba Anderssonová (Švéd.) 38:11,8 min.,
2. Frida Karlssonová (Švéd.) +22,0 s,
3. Astrid Oeyre Slindová (Nór.) +48,0,
4. Katharina Hennigová (Nem,) +53,3,
5. Kertiu Niskanenová (Fín.) +56,3,
6. Krista Parmakoskiová (Fín.) +1:22,1,
7. Ingvild Flugstad Östbergová (Nór.) +1:23,9,
8. Anna Kjersti Kalvaaová (Nór.) +1:24,0,
9. Francesca Franchiová (Tal.) +1:25,3,
10. Delphine Claudelová (fr.) +1:29,7