Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Fín Niskanen triumfoval na MS v behu na lyžiach na 15 km klasicky

Fíni Iivo Niskanen (vpravo). Foto: TASR/AP

V cieli mal náskok 17,9 s pred Nórom Sundbym, bronz vybojoval ďalší Nór Dyrhaug.

Lahti 1. marca (TASR) - Fínsky bežec na lyžiach Iivo Niskanen získal na MS v severských disciplínach v Lahti prvú zlatú medailu pre usporiadateľskú krajinu. V stredu triumfoval v behu na 15 km klasicky časom 36:44,0 min a dosiahol najvýraznejší individuálny úspech kariéry. V cieli mal náskok 17,9 s pred Nórom Martinom Johnsrudom Sundbym. Bronz vybojoval ďalší Nór Niklas Dyrhaug (+31,3). Slovenský reprezentant Andrej Segeč obsadil 66. miesto so stratou viac ako šesť minút. Piateho Rusa Andreja Larkova najskôr diskvalifikovali, ale napokon uspel s odvolaním.

Niskanen sa pomalšie rozbiehal, ale od tretieho kilometra stupňoval tempo a na súperov postupne zvyšoval náskok. Na medzičase na méte 5,7 km už mal na Sundbyho k dobru viac ako 16 sekúnd a päť kilometrov pred cieľom takmer pol minúty. Nórsky topfavorit v závere manko skresal, ale výrazný odstup od Niskanena už zlikvidovať nedokázal. Sundby sa tak opäť nedočkal najcennejšej medaily na vrcholnom podujatí. Na bronzovú priečku sa vďaka vydarenému finišu vyšvihol Dyrhaug.

Dvadsaťpäťročný Niskanen si pripísal na konto prvé individuálne zlato na MS. Na ZOH 2014 v Soči vyhral tímšprint, na prebiehajúcom šampionáte v Lahti skončil v rovnakej disciplíne na tretej priečke - v oboch prípadoch spolu so Samim Jauhojärvim. "Vždy som sníval o titule na takomto podujatí a dnes sa mi to podarilo. Išlo sa mi veľmi dobre, aj lyže som mal pripravené vynikajúco. Nechcel som 'prepáliť' štart, postupne som pridával a v závere som už vedel, že mi zlato nemôže ujsť," uviedol v cieli Niskanen.

Segeč bol jediným Slovákom na štarte, keďže tímovú jednotku Petra Mlynára vyradila z hry choroba. Od začiatku sa pohyboval v siedmej desiatke poradia a napokon mu patrila 66. pozícia so stratou 6:27,5 na Niskanena. Segeč predtým v Lahti obsadil 70. miesto v kvalifikácii šprintu voľne a spolu s Miroslavom Šulekom 21. miesto v tímšprinte klasicky. Slovensko už nebude mať v ďalšom priebehu šampionátu zastúpenie.

MS v severskom lyžovaní v Lahti - beh na lyžiach

muži - 15 km klasicky: 1. Iivo Niskanen (Fín) 36:44,0 min, 2. Martin Johnsrud Sundby (Nór.) +17,9, 3. Niklas Dyrhaug (Nór.) +31,3, 4. Alexander Bessmertnych (Rus.) +41,8, 5. Didrik Tönseth (Nór.) a Andrej Larkov (Rus.) obaja +53,2, 7. Alexej Poltoranin (Kaz.) +1:06,3, 8. Sami Jauhojärvi (Fín.) +1:09,7, 9. Johan Olsson (Švéd.) +1:10,6, 10. Calle Halfvarsson (Švéd.) +1:15,0,... 66. Andrej SEGEČ (SR) +6:27,5