Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Nórske bežkyne na lyžiach získali zlato v štafete na 4x5 km

Nórska bežkyňa na lyžiach Marit Björgenová, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V dramatickom závere zobrali napokon striebro Švédky, na treťom mieste prišlo do cieľa Fínsko.

Lahti 2. marca (TASR) - Nórska štafeta v zložení Maiken Caspersen Fallová, Heidi Wengová, Astrid Uhrenholdt Jacobsenová a Marit Björgenová získala jasným spôsobom zlato v štafete na 4x5 km na MS v severských disciplínach v Lahti. V dramatickom závere zobrali napokon striebro Švédky, na treťom mieste prišlo do cieľa Fínsko.

Už od úvodu sa odtrhla štvorica hlavných adeptiek na štafetové medaily - Fínsko, Nórsko, Poľsko a Švédsko. Hneď v prvom úseku začali strácať Poľky. Do druhého išli ako prvé Nórky s odstupom siedmich sekúnd pred Švédskom a Fínskom. Po odovzdávke začali strácať Švédky, šancu na medailu stratili aj Poľsko s USA. O víťazovi sa rozhodlo na treťom úseku, Jacobsenová bez väčších problémov odišla Mononenovej. Naopak na fínsku pretekárku sa dotiahla Anderssonová zo Švédska.

K jubilejnému stému zlatému kovu na MS doviedla Nórsko Björgenová. "Nemala som žiaden dôvod byť nervózna. Ostatné dievčatá odviedli svoju prácu," povedala finišmanka nórskeho tímu. Pre víťaznú štafetu to bolo zároveň štvrté zlato za sebou zo svetového šampionátu, pri všetkých figurovala práve pretekárka zo záverečného úseku. Pre Björgenovú to bolo už sedemnáste zlato z MS.

V prípade, že niektorá z nórskych bežkýň zvíťazí v sobotňajších pretekoch na 30 km voľnou technikou, tak by sa krajina stala prvou po dvadsiatich rokoch, ktorá by zvíťazila vo všetkých disciplínach žien v rámci jedného šampionátu. Naposledy sa podobný kúsok podaril Rusku. "Ak je to možné, tak sa posnažíme, aby sme sa zapísali do histórie," povedal reprezentačný tréner Vidar Lofshus. Nórska dominancia na MS trvá už viac ako sedem rokov, naposledy ich o zlato pripravili Švédky v novembri 2009.

MS v severskom lyžovaní v Lahti - beh na lyžiach

ženy - štafeta 4x5 km: 1. Nórsko (Maiken Caspersen Fallová, Heidi Wengová, Astrid Uhrenholdt Jacobsenová, Marit Björgenová) 52:21,5 min., 2. Švédsko (Anna Haagová, Charlotte Kallaová, Ebba Anderssonová, Stina Nilssonová) +1:01,6, 3. Fínsko (Aino-Kaisa Saarinenová, Kerttu Niskanenová, Laura Mononenová, Krista Parmakoskiová) +1:02,1, 4. USA (Kikkan Randallová, Sadie Bjornsenová, Elizabeth Stephenová, Jessica Digginsová) +1:33,8, 5. Rusko (Polina Kalsinová, Julia Belorukovová, Julia Čekalevová, Anastasia Sedovová) +2:28,6, 6. Nemecko (Katharina Hennigová, Steffi Böhlerová, Nicole Fesselová, Sandra Ringwaldová) +2:38,3, 7. Švajčiarsko +2:52,1, 8. Poľsko +3:22,0, 9. Taliansko +3:42,0, 10. Kanada +4:16,2