Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Rusi a Nórky ovládli na MS tímšprint, Slováci na 21. mieste

Na snímke slovenský reprezentant Andrej Segeč. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Slovenskí reprezentanti Andrej Segeč a Miroslav Šulek nepostúpili zo semifinále a v konkurencii 24 štartujúcich krajín obsadili 21. miesto.

Lahti 26. februára (TASR) - Nórske bežkyne na lyžiach Heidi Wengová a Maiken Caspersen Fallová získali zlaté medaily v tímšprinte klasicky na MS v severských disciplínach v Lahti. Medzi mužmi triumfoval ruský pár Nikita Krjukov a Sergej Usťugov, keď na kolíziu pred cieľovou rovinkou doplatili favorizované tímy Nórska a Fínska. Slovenskí reprezentanti Andrej Segeč a Miroslav Šulek nepostúpili zo semifinále a v konkurencii 24 štartujúcich krajín obsadili 21. miesto.

Nórky obhájili titul spred dvoch rokov časom 20:20,56 min s náskokom 5,56 s pred ruskou dvojicou Julia Belorukovová, Natalia Matvejevová. V súboji o bronz Američanky Sadie Bjornsenová a Jessica Digginsová tesne zdolali Švédky. Slovenky na štarte nefigurovali.

Nórky a Rusky na trati dlhej 6x1,3 km odskočili od súperiek približne na šiestom kilomtri, v záverečnom finiši už však Matvejevová nemala dostatok síl konkurovať suverénnej Fallovej. Tá si na šampionáte pripísala už druhú zlatú medailu, predtým triumfovala v individuálnom šprinte voľnou technikou. "Maiken na poslednom úseku akoby letela," pochválila svoju kolegyňu Wengová. Fallová pridala: " Mali sme jasnú taktiku - útočiť v záverečných kolách najmä v stúpaniach do kopca."

Finále mužského tímšprintu malo dramatickú koncovku. O zlato vpredu bojovali obhajcovia titulu Nóri a Fíni, pred cieľom sa ale do kolízie dostali Emil Iversen a Iivo Iskanen a ich zaváhanie využili tímy Ruska a Talianska. Iskanen sa pred poslednou zákrutou zozadu snažil predstihnúť Nóra po vnútornej strane, ten ale tiež zmenil stopu a obaja skončili na zemi. "Žiaľ, keď som prešiel vľavo, bol oveľa rýchlejší ako ja," komentoval incident Iversen. Usťugov potom zdolal v cieli Federica Pellegrina o viac ako dve sekundy, Fíni spadli na tretie miesto a Nóri zostali tesne za pódiom. Usťugov má už v Lahti na konte dva tituly, keď bol najrýchlejší aj v sobotňajšom skiatlone a pridal aj striebro v individuálnom šprinte.

Slováci Segeč so Šulekom nepostúpili do desaťčlenného finále. V prvom semifinále obsadili predposlednú 11. priečku s výraznou stratou 1:44,33 minúty na víťaznú nórsku dvojicu. Tímy absolvovali šesť úsekov v dĺžke 1328 metrov, každý z dvojice trikrát. Slováci od začiatku na najlepších výrazne strácali, napokon prehrali aj súboj o desiatu priečku s Litvou a zdolali iba outsidera z Kolumbie. Pôvodne mal byť ťahúňom slovenského družstva Peter Mlynár, ale v dejisku šampionátu ochorel a tak ho na štarte nahradil Šulek.

MS v severskom lyžovaní v Lahti - beh na lyžiach

tímšprint klasickou technikou (6x1,3 km):

ženy - finále: 1. Nórsko (Heidi Wengová, Maiken Caspersen Fallová) 20:20,56 min, 2. Rusko (Julia Belorukovová, Natalia Matvejevová) +5,56, 3. USA (Sadie Bjornsenová, Jessica Digginsová +18,38, 4. Švédsko (Ida Ingemarsdotterová, Stina Nilssonová) +18,57, 5. Fínsko (Aino-Kaisa Saarinenová, Kerttu Niskanenová) +23,02, 6. Nemecko (Stefanie Böhlerová, Nicole Fesselová) +29,53, 7. Švajčiarsko +41,84, 8. Slovinsko +48,48, 9. Poľsko +48,99, 10. Taliansko +1:05,20

muži - finále: 1. Rusko (Nikita Krjukov, Sergej Usťugov) 17:40,69 min, 2. Taliansko (Dietmar Nöckler, Federico Pellegrino) +2,14, 3. Fínsko (Sami Jauhojärvi, Iivo Niskanen) +8,64, 4. Nórsko (Johannes Hösflot Kläbo, Emil Iversen) +18,42, 5. USA (Simeon Hamilton/, Erik Bjornsen) +23,58, 6. Kanada (Len Valjas, Alex Harvey) +27,02, 7. Nemecko +30,96, 8. Švédsko +31,73, 9. Švajčiarsko +1:04,77, 10. Poľsko +1:15,06,... nepostúpilo zo semifinále: 21. SLOVENSKO (Andrej Segeč, Miroslav Šulek)