Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Usťugov vyhral na MS skiatlon, Sundby vo finiši zlomil palicu

Ruský bežec na lyžiach Sergej Usťugov. Foto: TASR/AP

Slovensko nemalo na štarte zastúpenie.

Lahti 25. februára (TASR) - Ruský bežec na Sergej Usťugov získal zlatú medailu v sobotňajšom skiatlone na MS v severských disciplínach v Lahti. Víťaz Tour de Ski zdolal v dramatickom finiši na 2x15 km klasickou i voľnou technikou Nóra Martina Johnsruda Sundbyho, ktorý v záverečnom stúpaní doplatil na pád a zlomenú palicu. Sundby mal v cieli manko 6,7 s, s výraznejším odstupom 31,8 s skončil na tretej priečke ďalší Nór Fín Haagen Krogh. Slovensko nemalo na štarte zastúpenie.

Na bežcov čakalo osem okruhov v dĺžke 3,75 km a v prvej polovici trate sa na klasickej časti držala vpredu početná viac ako 20-členná skupina, v ktorej figurovali všetci favoriti. Rozhodujúci atak podnikli Usťugov so Sundbym približne na 20. kilometri a ich náskok na prenasledovateľov postupne narastal. V záverečnom stúpaní sa Sundby pokúsil o únik, no spadol a zlomil pri tom palicu. Usťugov tak mal uľahčenú cestu za titulom a náskok si už nenechal vziať. K striebru zo šprintu tak pridal medailu najcennejšieho lesku. V špurte o bronz mal najviac síl Krogh.

Pre Usťugova je to premiérové zlato zo svetových šampionátov. Titul spred dvoch rokov z Falunu nemohol obhajovať jeho krajan Maxim Vylegžanin, ktorého Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) dočasne suspendovala pre podozrenie z dopingového previnenia. Do prvej šestice sa zmestili všetci štyria reprezentanti Nórska.

"Toto zlato nepatrí iba mne. Venujem ho celému tímu, najmä tým, ktorí tu nemohli štartovať," povedal Usťugov. Sundby neľutoval, že sa v poslednom kopci snažil rozhodnúť a to viedlo k jeho pádu: "Musel som to skúsiť, pretože som mal proti sebe najrýchlejšieho muža na svete. Ak som chcel mať v cieľovej rovinke, musel som sa snažiť niečo urobiť." Nór tak stále čaká na individuálne zlato z vrcholného podujatia, na konte má iba prvenstvo zo štafety v Osle 2011.

MS v severských disciplínach v Lahti - beh na lyžiach

muži - skiatlon na 2x15 km: 1. Sergej Usťugov (Rus.) 1:09:16,7 h, 2. Martin Johnsrud Sundby (Nór.) +6,7, 3. Finn Haagen Krogh (Nór.) +31,8, 4. Sjur Röthe (Nór.) +33,1, 5. Alex Harvey (Kan.) +33,3, 6. Didrik Tönseth (Nór.) +33,5, 7. Marcus Hellner (Švéd.) +33,7, 8. Andrej Larkov (Rus.) +36,1, 9. Lari Lehtonen (Fín.) +37,2, 10. Giandomenico Salvadori (Tal.) +37,3