Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Procházkovej na postup z kvalifikácii šprintu chýbali dve stotiny

Na snímke slovenská reprezentantka Alena Procházková. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Slovenská reprezentantka v behu na lyžiach Alena Procházková nezvládla vstup do MS v severských disciplínach vo fínskom Lahti.

Lahti 23. februára (TASR) - Slovenská reprezentantka v behu na lyžiach Alena Procházková nezvládla vstup do MS v severských disciplínach vo fínskom Lahti. Vo štvrtkovej kvalifikácii šprintu voľnou technikou jej prienik do vyraďovacích bojov ušiel o dve stotiny sekundy, keď obsadila prvé nepostupové 31. miesto. Dosiahla čas 3:13,15 min a skončila tesne za Slovinkou Anamarijou Lampičovou.

Procházková tak vo svojej najsilnejšej disciplíne nenadviazala na ôsme miesta z predchádzajúcich dvoch svetových šampionátov v rokoch 2013 vo Val di Fiemme a 2015 vo Falune, kde sa šprinty bežali klasickou technikou. Jej maximom zostáva 6. priečka spred šiestich rokov na MS v Osle. Najbližšie by sa mala predstaviť v sobotu v skiatlone na 2x7,5 km.

"Lyže mi nešli podľa predstáv, najmä do kopca a v druhej časti trate. Tam som stratila najviac," sprostredkoval slová Procházkovej jej tréner Ján Valuška. Kouča nepotešilo, že v noci na štvrtok napadlo v Lahti 15 cm nového snehu a lyže, ktoré testovali deň pred pretekmi tak už neboli použiteľné. "Podmienky sa zmenili a nemali sme potom dosť času otestovať nové. Nemáme tak veľký servisný tím ako vyspelejšie krajiny a doplácame na to. Dve stotiny sekundy od postupu je na menší infarkt. Spravili sme v príprave maximum, aby sme sa dostali do tridsiatky, ale tesne to nevyšlo," hodnotil Valuška. Jeho zverenka sa ešte na šampionáte s istotou predstaví na budúci utorok v behu na 10 km klasicky, jej štart v sobotňajšom skiatlone na 2x7,5 km je s otáznikom.

V kvalifikácii na 1416 m dlhej trati bola suverénne najrýchlejšia úradujúca olympijská šampiónka Maiken Caspersen Fallová z Nórska časom 3:03,14 min, jediná slovenská zástupkyňa na štarte na ňu stratila viac ako desať sekúnd. Z ôsmeho miesta išla ďalej ďalśia Nórka - obhajkyňa titulu Marit Björgenová.



MS v severskom lyžovaní - šprint voľnou technikou (1,4 km)


ženy - kvalifikácia: 1. Maiken Caspersen Fallová (Nór.) 3:03,14 min, 2. Mari Laukkanenová (Fín.) +2,37, 3. Katja Višnarová (Slovin.) +2,42,... 31. Alena PROCHÁZKOVÁ (SR) +10,01

Mlynár neštartoval, Slováci zaostali ďaleko za postupovými priečkami


Na štart kvalifikácie mužov sa pre chorobu nepostavil líder slovenského tímu Peter Mlynár. Pravdepodobne má zápal priedušiek a ohrozené je tak aj jeho ďalšie účinkovanie na šampionáte. "Je to veľmi nepríjemné a som z toho naozaj nešťastný. Vyzerá to tak, že rok prípravy bol zbytočný, pretože som tomu veľa obetoval a všetko sme smerovali práve k tomuto šampionátu," povedal Mlynár. Príznaky choroby začal pociťovať v utorok po tréningu v Lahti a v stredu ráno sa jeho stav ešte zhoršil. "Zvýšenú teplotu síce nemám, ale dýcha sa mi ťažko a nemôžem trénovať ani súťažiť. V piatok sa po vyšetrení rozhodne, či odcestujem predčasne domov. Ak sa to nezlepší, budem musieť začať brať antibiotiká a šampionát sa pre mňa definitívne skončil."
Na snímke vľavo slovenský reprezentant Peter Mlynár.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


Ďalší traja Slováci zaostali ďaleko za postupovými priečkami. Na 64. mieste skončil Šulek s mankom viac ako 21 sekúnd na najrýchlejšieho Sergeja Usťugova z Ruska. Segeč obsadil 70. a Michalovský až 87. priečku. Za Usťugovom skončili v kvalifikácii Nóri Finn Haagen Krogh a Sindre Björnestad Skar. Do tridsiatky sa tesne z 27. miesta zmestil aj ich krajan a obhajca titulu Petter Northug.

muži - kvalifikácia: 1. Sergej Usťugov (Rus.) 3:11,72, 2. Finn Haagen Krogh (Nór.) +2,71, 3. Sindre Björnestad Skar (Nór.) +3:39,... 64. Miroslav ŠULEK +21:69, 70. Andrej SEGEČ +24,55, 87. MICHALOVSKÝ +31,55