Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Velez-Zuzulovú a Vlhovú čaká druhý nočný slalom Svetového pohára

Na snímke slovenská reprezentantka v alpskom lyžovaní Veronika Velez - Zuzulová počas 1. kola nočného slalomu žien Svetového pohára v rakúskom Flachau v utorok 12. januára 2016. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slovenské superslalomárky sa za nič neskrývajú a opäť idú na to.

Flachau 15. januára (TASR) - Populárne a úspešné zjazdárky dostanú slovenského športového fanúšika opäť do pozoru už dnes. V rakúskom Flachau je (15.30/18.30) na programe druhý nočný slalom Svetového pohára, tentoraz ako náhrada za nemecký Ofterschwang. A Veronika Velez-Zuzulová ani Petra Vlhová nemajú dôvod taktizovať, naopak majú niekoľko veľkých dôvodov ísť s plnými ambíciami a s hraničným rizikom.

V prvom rade už obe v tejto sezóne vyhrali a tak odpadá časť psychického bremena. Kopec vo Flachau im vyhovuje a sú s ním stotožnené. A dôležité je, že vyriešili aj svoje problémy, Petra zdravotné a Veronika materiálové. V tejto súvislosti už Velez-Zuzulová čosi naznačila hneď po utorňajšom víťazstve a jej otec to neskôr pre TASR rozmenil na drobné: "Bol veľký problém nastaviť lyže tak, by ju nič nerušilo a aby sa cítila komfortne. Síce už v Amerike na začiatku sezóny lyžovala rýchlo, ale stále mala pocit, že tam niečo nie je ok. No a mala lyžiarky z minulého roka a teraz už má iné, lepšie sa prispôsobili. Takisto sme sa museli pohrať aj s hranami lebo niekedy brala oblúky veľmi od špičky a tiež jej lyže hádzalo dopredu. To ju dostávalo do neistoty, takto napríklad vypadla v druhej súťaži v Aspene, pritom tam neurobila žiadnu pozičnú chybu. Ale tie lyže boli agresívne a keď sa dostala viac na päty, tak ju katapultovali, tam sa nedalo dobre odhadnúť riziko. V tej Santa Caterine sme to už všetko dokopy doladili."

V podstate sa dá povedať, že Velez-Zuzulová "skompatibilizovaná" s lyžiarskym výstrojom nový pocit otestovala pred týždňom v 1. kole. Zistila, že by to šlo a druhou jazdou sa posunula o desať priečok na celkové 3. miesto. O pár dní neskôr vo Flachau suverénne rozbila bank prvého kola a v druhom ukázala svoje zručnosti a skúsenosti v plnej nádhere, keď si strategickým výkonom s prehľadom odkontrolovala víťazstvo. Takže predviedla tri fantastické jazdy v rade a niet dôvod pochybovať, že v tom nešťastnom materiáli bol predtým "zakopaný pes". O to viac, že to spolu s otcom "vytiahli" až teraz a predtým sa na nič nevyhovárali. "Samozrejme, že ani teraz nemáme recept na neustále vyhrávanie. Ale pre pretekára je dôležité, aby mal dobrý pocit a aby bol s materiálom zohratý a že sa môže naň spoľahnúť aj v extrémnych situáciách," zdôrazňuje Timotej Zuzula.

Slovenské slalomárky sú ozaj statočné. Ani Petra Vlhová sa so svojimi problémami príliš nechváli. "Po Santa Caterine sme išli na tréning do slovinskej Kranjskej Gory a tam som chytila črevnú virózu. Tri dni som ležala na izbe, nemohla som trénovať, je to dosť. Ale už som v poriadku," povedala pre TASR Vlhová, ktorá oslabeniu nepripisovala veľkú váhu ani v šiestom slalome sezóny. Po prvom kole priznala, že jej proste nevyšlo a v druhom to "napálila" na celkové 6. miesto.

Teší sa aj na piatok: "Páči sa mi večerná súťaž a vo Flachau mi vyhovuje aj svah. My ako Slovenky nemáme také podmienky ako iné krajiny, ale teraz nám to ide. Máme s Veronikou super vzťah, všetko spolu rozoberáme. Ak nám vyjde deň, zase to bude dobré."