Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

V podvyživenej zime vynikla v lyžovaní Procházková, dilema Bajčičáka

Alena Procházková Foto: TASR/Dušan Hein

Martina Bajčičáka už prenasledujú úvahy o tom, že úspešnú kariéru ukončí.

Banská Bystrica 15. apríla (TASR) - V podvyživenej zime bežcov na lyžiach vynikla Alena Procházková, na prahu lúčenia sa ocitol Martin Bajčičák. Základné konštatovanie pri bilancovaní sezóny rozšírili aj tvrdenia o tom, že Procházková nevyčerpala zo seba všetko a postavenie v top desiatke najlepších šprintérok sveta sa jej žiada ešte vyšperkovať. Martina Bajčičáka už prenasledujú úvahy o tom, že úspešnú kariéru ukončí. V zime nevynikal a hrať len úlohu štatistu bez potrebného zabezpečenia odmieta.

Len málo mien sa objavilo v hodnotení, okrem Bajčičáka a Procházkovej sa spomenul v pozitívnom svetle hlavne mladý Erik Urgela s veľmi dobrým 16. miestom na SZU na Štrbskom Plese, Peter Mlynár zasa vysvetlil zranenie ramena a následné bolesti, ktoré mu plnohodnotne znemožnili používať obe ruky. O jednej medaile sa predsa len vedenie Bežeckého úseku SLA zmienilo. Patrila organizátorom, ktorí zo Štrbského Plesa na Svetovej zimnej univerziáde vytvorili dokonalé prostredie vrcholného podujatia.

Martin Bajčičák si vyhradil ešte dva týždne na úvahy o rozlúčke. "Ja sa prikláňam k tomu, aby som skončil, nie je to definitívne, musí to preriešiť aj môj zamestnávateľ. My sme šli finančne i celkovo do sezóny podhodnotene. Síce by sme si zaslúžili, aby sme fungovali v konkurenčne lepšom prostredí, no nestalo sa. Vydržal som, bolo to však viac o nadšení, možno životnom štýle. Teraz by ma presvedčili ľudia, ktorí moje úsilie vedia primerane oceniť, no môžu aj povedať, že si ma lepšie predstavujú v inej úlohe, trebárs pri pomoci mladým. Na dlhých tratiach, ak skončím, asi nastane v reprezentácii dlhšia pauza, bohužiaľ."

Martina Bajčičáka uplynulá sezóna nenakopla, skôr pribrzdila. "Asi mi dala na vedomie, že hodina môjho lúčenia nastala. Aj vek treba brať do úvahy, disciplín je pre mňa menej, budúcu zimu je na programe vo sveťáku len jedna päťdesiatka, dva alebo trikrát skiatlon. Na kratších tratiach by to bolo pre mňa ťažšie. Aj preto sa predo mnou reálnejšie vyrysovala bodka za kariérou, definitívu však odkladám asi o dva týždne."

Alene Procházkovej patril v sezóne piedestál úspešnosti s čerešničkou na torte. "Po tých neúspešných štartoch vo Svetovom pohári sme sa rozhodli, že január vypustíme a pošetríme peniaze. Sústredili sme sa na majstrovstvá sveta vo Falune a ôsmym miestom som si splnila oficiálny cieľ. Te môj vnútorný medailový ešte nie a len dúfam, že sa mi ho podarí naplniť, pravda, ak bude k dispozícii širší realizačný tím. Možno už v budúcej sezóne, motivácia a chuť zostala, v šprintoch som sa presvedčila, že na najlepšie stačím, takže hurá do toho."

František Repka, prezident SLA, si vypočul veľa argumentov zo strany bežeckého úseku, dokonca aj jeden mimoriadne závažný, vraj ak sa reálne nenavýšia dotácie, tak manželstvo sa rozpadne a z bežeckého úseku sa stane samostatný zväz. V piatok, deň pred mimoriadnou členskou schôdzou zjazdárov, bude predsedníctvo SLA rokovať o rozpočte na rok 2015 aj aj toto načasovanie vyvolalo značnú polemiku. "Je to vážna problematika, trebárs v rozpočte na sekretariát SLA je vyčlenená suma, ktorá vôbec nezodpovedá skutočnosti," povedal F. Repka. "Aj preto som dal návrh, aby sa rozpočet prepracoval, zakomponovali moje požiadavky a pripravil sa iný model. Ma by sa stať témou na široký konsenzus, napríklad odborných skupín, členov predsedníctva a pripravili sa dôslednejšie návrhy. Ja sám by som predložil dva návrhy, akým spôsobom by sa malo prerozdeľovanie zdrojov uberať."

Čas tlačí a uvedomuje si to aj prezident SLA. "Je to pravda, bohužiaľ sme pod tlakom. Rozpočet sa tvoril na základe kritérií, ktoré jednotlivé úseky túto zimu plnili. Preto obstojí aj argument s pravidlami hry, ktorý by sa nemali meniť v rozpočte na rok 2015, ale až na ďalšiu sezónu."

Bežecký úsek sa niekým pochválil, no aj skritizoval podvyživenosť a ťažké podmienky. "Keď som bol na Svetovom pohári vo Val di Fiemme, presvedčil som sa o malom zázraku, ktorí naši bežci dosahujú, vzhľadom na podmienky, v akých sa pripravujú. Vlastné a štátne príjmy nepostačujú, aj preto sme posilnili marketing, aby sme si finančne pomohli z iných zdrojov. Začíname prvé rokovania a veríme, že SLA sa stane viac nezávislá, aj so samostatným zdrojom príjmu."

Športový riaditeľ bežeckého úseku Michal Malák vysvetľoval, prečo sa usilujú uzavrieť rozpočet na predsedníctve SLA už teraz v piatok. "My nechceme predbiehať udalosť, skôr naopak, rozpočet zachraňujeme v poslednej chvíli, pretože mal byť dávno schválený. Prvého mája máme členskú schôdzu bežeckého úseku a my nemôžeme vyjsť s tým, že ho nepoznáme. My v tejto chvíli chránime záujmy bežeckého lyžovania. To, že má niekto iný pohľad, alebo sa dokonca domnieva, že útočíme proti niekomu, tak to nie je pravda. Nás tlačia ďalšie rozhodnutia, aj to osobné Martina Bajčičáka, ktorý by oprávnene rád vedel, čo bude mať z bežeckého úseku. Ak by rozpočet začali riešiť nejaké expertné komisie, pri dolaďovaní by sa čas natiahol na mesiace a odrazu by sme mali sezónu v plnom prúde. Najdôležitejšie je, že kritériá rozpočtu sme si nastavili rok dopredu. Každý úsek vedel, ako má robiť, aby prerozdeľovacím kľúčom získal najviac percent. Zmeniť kritériá v poslednej chvíli, by bol úder pod pás, alebo nejaký lobizmus."

Michal Malák upozornil aj na to, že bol svedkom, keď sa percentá v prerozdeľovaní nastavovali. "Každý úsek mal iné predstavy a najväčší problém bol ich vyladiť. V tejto chvíli žiaden kľúč nepomôže, aby nastala spokojnosť. Problém je niekde inde, nie v kľúči, ale vo financovaní SLA zo štátneho rozpočtu."