Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

ŽABOMYŠIA VOJNA: Vedenie SLA napadlo legitímnosť členov ÚAD

Na snímke tréner a otec slovenskej lyžiarky Veroniky Velez-Zuzulovej Timotej Zuzula (vľavo) a predseda úseku alpských disciplín Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA) Michal Rajčan. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Členovia Úseku alpských disciplín považujú vzniknutú situáciu za zbytočnú žabomyšiu vojnu , ktorá zbytočne komplikuje prípravy na budúcotýždňové preteky Svetového pohára v Jasnej.

Ružomberok 27. februára (TASR) - Sedem dní pred pretekmi Svetového pohára v Jasnej pribudol organizátorom a vedeniu Úseku alpských disciplín (ÚAD) nečakaný problém. Prezident Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA) František Repka doručil predsedníctvu ÚAD informáciu, podľa ktorej je jediné legitímne zloženie ÚAD v zložení Maríno Mersich, Ján Garaj a Patrik Dluhoš. To je v rozpore so závermi mimoriadnej členskej schôdze z apríla minulého roku. Členovia ÚAD považujú vzniknutú situáciu za zbytočnú žabomyšiu vojnu, ktorá zbytočne komplikuje prípravy na SP.

O informácii, ktorá predsedníctvo ÚAD rozhodne nepotešila, informoval predseda ÚAD Michal Rajčan. "V rozhodnutí sa uvádza, že legitímne predsedníctvo tvoria páni Mersich, Garaj a Dluhoš. Toto rozhodnutie bolo prijaté predsedníctvom SLA. Naše stanovisko je také, že predsedníctvom SLA nemá právomoc určovať, kto je a kto nie je v legitímnom predsedníctve jednotlivých úsekoch. Je jedno, či ide o Úsek alpských disciplín alebo ďalších sedem úsekov," uviedol Rajčan. Podľa jeho slov nie sú bezprostredne ohrozené preteky Svetového pohára v Jasnej, ktoré sú na programe už počas najbližšieho víkendu. "Prípravu SP to v neohrozuje. Skôr to len komplikuje prípravu jednotlivých slovenských pretekárok. Veronika Velez-Zuzulová bojuje o popredné priečky v konečnom poradí a namiesto toho, aby sme dievčatám sprostredkovali pokoj a pohodu na prípravu, sa tu bavíme o veciach, na ktoré bude priestor po sezóne," poznamenal Rajčan.



Nad informáciou od prezidenta SLA Františka Repku o legitímnom zložení predsedníctva ÚAD krútia hlavou aj otcovia úspešných slovenských lyžiarok Veroniky Velez-Zuzulovej a Petry Vlhovej. "Ľudia v súčasnom vedení ÚAD majú moju plnú dôveru. Veci sa vďaka nim hýbu správnym smerom a sme za to radi. Pýtal som sa pána prezidenta, či je to za odmenu za dosiahnuté výsledky. Nasledovalo ticho. Spravili nám to sedem dní pred SP. Určite sa to dalo spraviť po sezóne. Nie je to fér. Organizátori, ani dievčatá si to nezaslúžili. Dúfam, že sa to vyrieši zdravým rozumom," povedal pre TASR Igor Vlha.

Na snímke otec slovenskej lyžiarky Petry Vlhovej Igor Vlha.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


Aj na jeho dcéru Petru bude o týždeň upriamená pozornosť slovenských fanúšikov a tak ju nechce zaťažovať ďalšími starosťami. "Nebavím sa s ňou o týchto veciach. Niečo tuší, ale nesústredí sa na to. Venuje sa tomu, čomu sa musí - tréningu, kondícii, regenerácii. Nemá zmysel ju tým zaťažovať," dodal Vlha. V podobnom duchu sa vyjadril aj Timotej Zuzula. "Ľudia, ktorí sú momentálne vo vedení ÚAD majú moju plnú dôveru a veľmi si ich prácu vážim. My s Veronikou sme si po tomto mailovom rozhodnutí spomenuli na situáciu, ktorá bola asi najhorším možným momentom, ktorým bol nezmyselný dištanc počas sezóny pre Veroniku. Navyše sa o ňom dozvedela krátko pred pretekmi. Nikdy na to nezabudneme," dodal Timotej Zuzula. Marino Mersich a Peter Bendík už na Okresnom súde v Poprade podali žalobu o neplatnosti mimoriadnej členskej schôdze (MČS). Podľa platnej legislatívy bolo možné napadnúť uznesenia na MČS do 30-tich dní, v tomto prípade do 18. mája 2015. Keďže však došlo k podaniu žalobe až po tomto termíne, je vysoko pravdepodobné, že súd ťalobu zamietne. Ak prezident SLA nepredloží právoplatné rozhodnutie súdu s výrokom, že mimoriadna členská schôdza z 18. apríla 2015 je neplatná, naďalej bude ÚAD vykonávať svoju funkciu v zložení: Michal Rajčan (predseda), Monika Maršáleková (podpredseda), Juraj Sinay, Branislav Lengyel, Tomáš Kmeť, Barbora Lukáčová.



K sobotňajšej tlačovej konferencii sa pre TASR vyjadril aj šéf SLA František Repka: "Predovšetkým ma veľmi mrzí, že k tejto situácii došlo tesne pred konaním najväčšieho lyžiarskeho podujatia na Slovensku. Ako prezident lyžiarskej asociácie, ktorá združuje sedem úsekov, musím rešpektovať výsledky hlasovania, v ktorom členovia Predsedníctva SLA na základe šetrenia a odporučenia Kontrolno-revíznej komisie SLA rozhodli o postupe v súvislosti s pochybnosťami o právoplatnosti uznesení Mimoriadnej členskej schôdze Úseku alpských disciplín, ktorá sa konala 18.4.2015. Legislatívne a procesné chyby pri zvolení nového predsedníctva ÚAD v roku 2015 si vynútili elektronické hlasovanie Predsedníctva Slovenskej lyžiarskej asociácie, ktoré vo funkciách potvrdilo pôvodné vedenie zvolené na poslednej nespochybnenej členskej schôdzi Úseku alpských disciplín. Predsedníctvo SLA bolo zaviazané v tejto veci rozhodnúť do termínu určenom Kontrolno-revíznou komisiou. Jedinou úlohou potvrdeného predsedníctva ÚAD je legitímnym spôsobom zvolať Mimoriadnu členskú schôdzu úseku v termíne najneskôr do 30.5.2016 s voľbou predsedníctva ÚAD, na ktorej členovia úseku buď potvrdia členov predsedníctva, ktorí doteraz vykonávali funkcie, alebo zvolia iných členov. To je však právomoc výhradne členov úseku. Z dôvodu časovej tiesne bol tento postup teraz nevyhnutný, inak by bola ohrozená legitímnosť veľkej júnovej konferencie, kde sa majú schvaľovať nové stanovy konsolidované s novým zákonom o športe a zároveň by bolo ohrozené čerpanie štátnych dotácií pre všetky úseky SLA."

Repka zdôraznil, že sa k situácii v hnutí a špeciálne na alpskom súseku vyjadrí širšie, ale až po skončení pretekov SP v Jasnej: "Aby sa nezatienila športová stránka tejto významnej lyžiarskej udalosti na Slovensku."