Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

VIDEO: Vlhovej výkon ako z ríše snov: V Aspene to všetkým natrela

Korisťou slovenského zjazdového lyžovania sa stal sobotňajší finálový slalom Svetového pohára. V americkom Aspene vyhrala Petra Vlhová. Foto: TASR/AP

Korisťou slovenského zjazdového lyžovania sa stal sobotňajší finálový slalom Svetového pohára. V americkom Aspene vyhrala Petra Vlhová a Veronika Velez-Zuzulová skončila štvrtá.

Aspen 18. marca (TASR) - Slovenské alpské lyžovanie sa so svojou parádnou disciplínou vo Svetovom pohári rozlúčilo v sobotu triumfálne. Vo finálovom slalome v americkom Aspene triumfovala Petra Vlhová a Veronika Velez-Zuzulová skončila štvrtá.



Iba 21-ročná Slovenka slávila svoj druhý triumf kariéry, predtým sa jej tento husársky kúsok podaril vo švédskom Aare v decembri 2015. Teraz však totálne dominovala v oboch kolách a americkú superstar Mikaelu Shiffrinovú zdolala v priamom súboji. Náskok 24 stotín vzhľadom na časovú krátkosť (minúta a 32 sekúnd) i okolnosti pretekov bol pomerne pohodlný. Tretia Švédka Frida Hansdotterová zaostala 35 stotín a štvrtá Velez-Zuzulová, ktorá oznámila pokračovanie v kariére, 39 stotín.

Korisťou slovenského zjazdového lyžovania sa stal sobotňajší finálový slalom Svetového pohára. V americkom Aspene vyhrala Petra Vlhová.
Foto: TASR/AP


Shiffrinová ako istá celková víťazka SP už mala istý malý glóbus za slalom a Zuzulová druhé miesto. Vďaka triumfu, ktorý bol zároveň jej šiestym pódiovým výsledkom v SP, sa Vlhová vyšvihla v sezóne zo siedmeho na piate miesto. Doménou jej jázd bol finiš, v oboch kolách sa z tesného časového manka dostala do náskokov. "Netuším, čo sa dialo v tej dolnej časti, prečo som bola taká rýchla. Môj zámer bolo ísť na plný plyn s túžbou vyhrať a to sa mi podarilo. Preto, že som išla dve výborné jazdy, bez toho sa vyhrať nedá a už vôbec nie zdolať Mikaelu Shiffrinovú. Dnes to teda vyšlo a je to pre mňa úžasný deň. Nebola to ale ľahká súťaž, v tomto bláznivom teplom počasí. Cítim sa tu, ako keby som prišla na dovolenku, to teplo je ozaj neskutočné a dalo mi to námahu skoncentrovať sa," referovala na tlačovej konferencii v Aspene Vlhová.

Americká agentúra AP píše o Vlhovej emóciách a reakcii Shiffrinovej, ktorá keď videla radosť svojej súperky, vyhlásila: "Dobre poznám tento pocit a veľmi jej ho prajem. Je to špeciálny deň, bývajú aj zlé, ale takýto deň je skvelý."

Korisťou slovenského zjazdového lyžovania sa stal sobotňajší finálový slalom Svetového pohára. V americkom Aspene vyhrala Petra Vlhová.
Foto: TASR/AP


Vlhová predviedla už v 1. kole fantastickú jazdu

Slovenská lyžiarka sa usadila na čele súťaže o 3 stotinky pred Hansdotterovou a o sedem pred domácou superfavoritkou Shiffrinovou. Veronika Velez-Zuzuzlová sa zaradila hneď za pódiové pozície so stratou 14 stotín. Prvé kolo bolo teda prísľubom dr amatického rozuzlenia súťaže, ktorej po prvej polovici prekvapujúco nedominovala Shiffrinová. Dvadsaťdvaročná Američanka má skvelú fazónu a pred poldruha rokom v Aspene vytvorila svetový rekord v odstupe na druhú pretekárku v slalome SP (+3,07). Vtedy si to "odniesla" druhá Velez-Zuzulová, ale teraz Slovenky minimálne v 1. kole predviedli, že na záver tejto sezóny, v ktorej je už o všetkom podstatnom rozhodnuté, sú dôstojné súperky pre držiteľku malého glóbusu SP.

Vlhová zdolala vlastne obe ženy, ktoré si ukoristili slalomové trofeje tento rok a vlani. Impozantným spôsobom, keď v horných dvoch tretinách agresívnou jazdou držala rytmus a v dolnom "zatvorenom" spáde bola jasne najlepšia. Jazdu vygradovala štýlom šampiónky a od druhého medzičasu na ňu Shiffrinová podstatne stratila. Naopak, Zuzulovej tradične sedeli dynamické úseky a po druhom meraní mala najlepší priebežný čas, na pomery pretekov priepastných 32 stotín pred Vlhovou. Lenže potom jej dvakrát ušla lyža do širšieho oblúku a stratila takmer poselkundy.



Velez-Zuzulová v televíznom vyjadrení, priznala, že dolnú časť trochu "podržala" s tým, že druhú jazdu bola odhodlaná ísť úplne naplno. Do bodky to splnila, viedla na všetkých medzičasoch, hoci na prvom stratila, keď musela bleskovo korigovať sklz v záklone. Potom však išla bezchybne a nasadilo latku vysoko. Shiffrinová získala na ňu na hornom úseku 4 desatiny, ale potom strácala a v cieli mala pred Slovenkou len 15-stotinový náskok. Na slnkom rozbitom povrchu to pretekárky nemali jednoduché a keď Hansdotterová klesla na tretie miesto, Vlhovej sa naskytla obrovská šanca. Tiež síce mala hore v snehovej "vaničke" zaváhanie, ale skvele zabránila skríženiu lyží a hoci na prvých dvoch úsekoch trochu zaostávala, dole "dala" Shiffrinovej 39 stotín.

Pre fanúšika slovenského lyžovania priniesla finálová sobota dve skvelé správy. Tou druhou je vyhlásenie Veroniky Velez-Zuzulovej pre RTVS: "V uplynulých dňoch som viackrát hovorila, že tieto dve sezóny boli moje najlepšie v kariére a skončila som vždy druhá v celkovom hodnotení slalomu. Tak si hovorím, že do tretice všetko dobré a pokúsim sa, aby moja nasledujúca a definitívne posledná sezóna bola ešte lepšia. Viem že, to bude tvrdé a bude to bolieť, ale dám sa na tento boj."

Výsledky finálového slalomu SP žien v Aspene:

1. Petra VLHOVÁ (SR) 1:32,00 min., 2. Mikaela Shiffrinová (USA) +0,24 s, 3. Frida Hansdotterová (Švéd.) +0,35, 4. Veronika VELEZ-ZUZULOVÁ (SR) +0,39, 5. Melanie Meillardová (Švaj.) +1,05, 6. Wendy Holdenerová (Švaj.) +1,41, 7. Emelie Wikströmová (Švéd.) +1,94, 8. Šárka Strachová (ČR) +1,97, 9. Bernadette Schildová (Rak.) +2,00, 10. Marina Wallnerová (Nem.) +2,24.

Celkové poradie SP (36 z 37 pretekov):

1. Shiffrinová (USA) 1603 b., 2. Ilka Štuhecová (Slovin.) 1325, 3. Sofia Goggiová (Tal.) 1117, 4. Lara Gutová (Švaj.) 1023, 5. Tina Weiratherová (Licht.) 831, 6. Tessa Worleyová (Fr.) 825, ... 10. VELEZ-ZUZULOVÁ 565, 11. VLHOVÁ 553, ... 114. Barbara KANTOROVÁ (SR) 7.

Knečné poradie v slalome (10):

1. Shiffrinová 840 b., 2. VELEZ-ZUZULOVÁ (SR) 565, 3. Holdenerová 455, 4. Hansdotterová 432, 5. VLHOVÁ 411, 6. Strachová 394, 7. Nina Lösethová (Nór.) 362, 8. Schildová 320, 9. Chiara Costazzová (Tal.) 206, 10. Melanie Meillardová (Švaj.) 195.