Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Hirscher vyhral paralelný obrák, Favrot s kariérnym maximom

Na archívnej snímke Marcel Hirscher. Foto: TASR/AP

Slovensko nemalo v súťaži zastúpenie.

Alta Badia 17. decembra (TASR) - Rakúsky lyžiar Marcel Hirscher zvíťazil v pondelňajšom paralelnom obrovskom slalome Svetového pohára v talianskej Alta Badii. Vo finále zdolal Francúza Thibauta Favrota, v dueli o tretie miesto uspel ďalší francúzsky reprezentant Alexis Pinturault nad Mattsom Olssonom zo Švédska. Slovensko nemalo v súťaži zastúpenie.

Začínalo šestnásť dvojíc, ktoré si medzi pätnástimi bránkami zmerali sily v dvoch jazdách, od osemfinále sa išlo už len na jednu jazdu a nasadení lyžiari si vyberali modrú alebo červenú dráhu. Hirscher suverénne vyhral nedeľný obrovský slalom a najväčší favorit bol aj o deň neskôr v paralelnom "obráku". Bol najvyššie nasadený a otvoril celú súťaž proti krajanovi Rolandovi Leitingerovi, na ktorého si utvoril jednoznačný náskok už v úvodnej jazde. V druhom kole si poradil s Kjetilom Jansrudom, vo štvrťfinále ho potrápil Stefan Luitz, no Hirscher po pomalšom štarte zabral a v závere predstihol súpera. Vlaňajší víťaz Olsson sa na zjazdovke Gran Risa opäť dostal ďaleko, ale semifinále nedokončil a Rakúšan mu odplatil prehru v rovnakej fáze spred roka.

Na opačnej strane "pavúka" figuroval Nór Henrik Kristoffersen, ktorý napriek chybe vyradil Philippa Schörghofera o dve stotiny sekundy. Rovnakým tesným rozdielom zdolal aj domáceho Lucu De Aliprandiniho. Zaváhania sa však dopustil tiež po štarte štvrťfinálového súboja a manko na Favrota už nedohnal. Druhé semifinále bola čisto francúzska záležitosť medzi Pinturaultom a Favrotom, ktorý ako 26. nasadený prekvapujúco zdolal aj krajana a postúpil do záverečného boja s Hirscherom. Ten získal náskok v strmej pasáži a ustál aj krkolomne vyzerajúci skok, vďaka čomu dosiahol 62. víťazstvo vo SP, no premiérové v tejto disciplíne. Pred rokom obsadil v Alta Badii tretiu priečku.

"Išlo to dobre od prvého kola, ale zakaždým to je veľmi tesné, takže potrebujete aj šťastie. Ak nenačasujete štart, už ste takmer prehrali. V porovnaní s mojimi predchádzajúcimi výsledkami v tejto disciplíne ide o veľký úspech. Šesťdesiatdva víťazstiev je neopísateľné číslo. Je neuveriteľné, čo sa udialo za uplynulých desať rokov. Stojím tu ja, ale je to zásluha mnohých ľudí," povedal 29-ročný Rakúšan na webe ORF. Pripísal si štvrté tohtosezónne prvenstvo, celkovým počtom 62 triumfov sa v historickom rebríčku vyrovnal krajanke Annemarie Moserovej-Pröllovej. Viac majú na konte len Švéd Ingemar Stenmark (86) a Američanka Lindsey Vonnová (82).

Dvadsaťtriročný Favrot si výrazne zlepšil kariérne maximum, doteraz bol v seriáli iba štyrikrát na bodovaných miestach, najvyššie na sedemnástej pozícii.

Výsledky paralelného obrovského slalomu SP v Alta Badii:

1. Marcel Hirscher (Rak.), 2. Thibaut Favrot, 3. Alexis Pinturault (obaja Fr.), 4. Matts Olsson (Švéd.), 5. Stefan Luitz (Nem.), 6. Gino Caviezel (Švaj.), 7. Aleksander Aamodt Kilde, 8. Henrik Kristoffersen (obaja Nór.), 9. Stefan Brennsteiner (Rak.), 10. Leif Kristian Nestvold-Haugen (Nór.)

Celkové poradie SP (po 11 zo 41 súťaží): 1. Hirscher 480 bodov, 2. Max Franz (Rak.) 341, 3. Aksel Lund Svindal (Nór.) 333, 4. Kilde 303, 5. Mauro Caviezel (Švaj.) 283, 6. Kristoffersen 260, ... 84. Adam ŽAMPA (SR) 14

Poradie obrovského slalomu (4): 1. Hirscher 380, 2. Olsson 190, 3. Pinturault 188, 4. Kristoffersen 180, 5. Luitz 157, 6. Loic Meillard (Švaj.) 131, ... 36. Ad. ŽAMPA 14