Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Po 1. časti kombinácie na čele Kriechmayr, Žampovci zaostali

Vincent Kriechmayr. Foto: TASR/AP

V kombinačnom zjazde si utvoril náskok 59 stotín sekundy pred krajanom Hannesom Reicheltom, ktorý ale neplánoval štartovať v slalomovej časti.

Wengen 12. januára (TASR) - Rakúsky zjazdár Vincent Kriechmayr sa usadil na čele po 1. časti piatkovej alpskej kombinácie Svetového pohára vo švajčiarskom Wengene. V kombinačnom zjazde si utvoril náskok 59 stotín sekundy pred krajanom Hannesom Reicheltom, ktorý ale neplánoval štartovať v slalomovej časti (14.00 h). Za nimi nasledovalo trio Talianov Dominik Paris (+0,74), Peter Fill (+0,76) a Christoph Innerhofer (+0,84). Z dvojice slovenských reprezentantov sa ani jeden nezmestil do elitnej tridsiatky, čo by im dávalo šancu na úspešný výsledok, v slalome tak prídu na rad až po jej odjazdení, na zrejme už zničenom povrchu. Adamovi Žampovi patrila po zjazde priebežná 57. pozícia (+4,71), jeho brat Andreas figuroval na 60. priečke (+5,54).

Oproti klasickému lauberhornskému zjazdu skrátili organizátori trať kombinačného o približne 50 sekúnd, štartovalo sa z búdky niekoľko desiatok metrov nad skokom Hundschopf. Hneď so štartovým číslom 1 zajazdil kritériový čas Fill, ktorý sa potom v cieli dlho vyhrieval na vedúcej pozícii. Tam vydržal až do jazdy krajana Parisa, ktorý ho predstihol o púhe dve stotiny. Všetkých však ohúril časom Kriechmayr, Rakúšan výborne zvládol kľúčovú pasáž - výjazd z Kernenovho esíčka - a Talianom nadelil trištvrte sekundy. Ako špecialista na rýchlostné disciplíny nemal pred kombináciou "veľké oči", svojím časom si však zvýšil šance na úspešný výsledok. Priblížil sa mu potom už len Reichelt, ktorý stratil na krajana necelých šesť desatín. Pred druhou časťou sa ale pozornosť upriamovala na iných pretekárov, ktorí vedeli kvalitne zajazdiť aj slalom, majster sveta zo St. Moritzu Luca Aerni mal stratu 2,15 s na Kriechmayra, v hre bol i jeho švajčiarsky tímový kolega Mauro Caviezel či Rakúšan Romed Baumann (obaja +1,56). Víťaz prvej kombinácie sezóny Alexis Pinturault či líder seriálu Marcel Hirscher v piatkovej súťaži neštartovali, keďže sa chceli koncentrovať na nedeľňajší špeciálny slalom.