Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Hirscher vyhral slalom v Schladmingu a vyrovnal sa Maierovi

Marcel Hirscher Foto: TASR/AP

Slovák Adam Žampa nepostúpil do druhého kola, jeho krajan Matej Falat nedokončil prvé kolo.

Schladming 23. januára (TASR) - Rakúsky lyžiar Marcel Hirscher zvíťazil v utorňajšom slalome Svetového pohára v Schladmingu. Henrika Kristoffersena z Nórska zdolal o 39 stotín sekundy, tretí skončil Švajčiar Daniel Yule (+2,13 s). Slovák Adam Žampa nepostúpil do druhého kola, jeho krajan Matej Falat nedokončil prvé kolo.

Kristoffersen sa na trať vydal ako druhý a najlepší čas držal až do jazdy šiesteho Hirschera. Sľubne začal tiež ďalší domáci reprezentant Michael Matt s päťkou, ale medzi prvým a druhým medzičasom sa v jednom z oblúkov dopustil chyby, čo sa prejavilo aj na odstupe v cieli. Hirscher sa zaváhania vyvaroval, manko dvoch desatín nórskeho rivala bolo prísľubom napínavého záveru druhého kola.

Žampovi doň ušiel postup iba tesne. Obsadil 31. priečku, pričom Francúz Robin Buffet na tridsiatom mieste mal lepší čas o sedem stotín sekundy. Žampa si nezlepšil renking a na ZOH v Pjongčangu určite bude štartovať vo štvrtej desiatke, aj keď zrejme okolo 33-ky, keďže národná kvóta vyradí z účasti päť až šesť pretekárov slalomárskych veľmocí, ktorí sú v štartovej listine SP pred Slovákom.

V druhom kole sa Hirscher s Kristoffersenom ešte viac vzdialili zvyšku pretekárov. Nór sa v cieli hneval na rakúskych fanúšikov, ktorí naňho počas jazdy hodili dve snehové gule. Pred Yulem mal obrovský náskok, Hirscher však výzvu prijal, a aj v druhom kole dosiahol najlepší čas. Vo SP si pripísal 54. víťazstvo, čím sa v historickom meraní vyrovnal krajanovi Hermannovi Maierovi na druhej pozícii. Pred nimi je jedine Švéd Ingemar Stenmark s 86 prvenstvami. Hirscher sa v slalome v Schladmingu radoval druhýkrát po roku 2012.