Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

SVETOVÝ POHÁR: Vlhová skončila v obrovskom slalome ôsma

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová na trati v 1. kole obrovského slalomu žien Svetového pohára 21. decembra 2018 vo vo francúzskom stredisku Courchevel. Foto: TASR/AP

Vlhová sa dopustila chybičky, keď po prechode horizontom podišla nižšie pod bránku. Napriek tomu si vypracovala sľubnú východiskovú pozíciu na minimálne vyrovnanie najlepšieho výsledku v disciplíne.

Courchevel 21. decembra (TASR) - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová obsadila v piatkovom obrovskom slalome Svetového pohára v Courcheveli ôsmu priečku. Po 37. raz sa v seriáli dostala do elitnej desiatky, z toho deviatykrát v tejto disciplíne. Za víťaznou Američankou Mikaelou Shiffrinovou zaostala o 93 stotín sekundy. Na druhom mieste skončila Nemka Viktoria Rebensburgová (+0,14 s), tretia bola domáca Tessa Worleyová (+0,33).

Na zjazdovke vo francúzskom stredisku za hustého sneženia to síce nebola extrémna strmina, ale technicky náročná trať s mnohými zatvorenými bránkami vyžadovala precíznosť v oblúkoch. Najlepšie pretekárky 1. kola dosiahli nesmierne vyrovnané časy, viedla Rebensburgová, ale minimálne odstupy mali Shiffrinová, Rakúšanka Stephanie Brunnerová či Worleyová.

Vlhová sa dopustila chybičky, keď po prechode horizontom podišla nižšie pod bránku. Napriek tomu si vypracovala sľubnú východiskovú pozíciu na minimálne vyrovnanie najlepšieho výsledku v tejto disciplíne. Na siedmom mieste skončila trikrát v kariére, aj v predchádzajúcom "obráku" koncom novembra v americkom Killingtone. "Pocity sú dobré, v strednej časti som cítila, že idem trošku pomalšie. Myslím si, že spodok som mala rýchly. Trať sa mierne rozbíjala, čo sa dalo čakať, vedela som, že sa urobia 'seky.' Tréner mi hovoril, aby som sa držala pri bránach a neobchádzala ich, lebo by som veľa stratila," povedala Slovenka v cieli 1. kola pre RTVS.

Vlhovej doména v obrovskom slalome boli najmä druhé jazdy, no tentoraz zabrala už v prvej a vďaka tomu mohla atakovať elitné pretekárky technicky najnáročnejšej disciplíny. Popoludní sa podmienky ešte zhoršili, Vlhová sa po absolvovaní otvorenejších bránok 2. kola zaradila na priebežnú druhú priečku. Zostávajúce lyžiarky skončili pred ňou a slovenská reprezentantka si neutvorila nové "obrákové" maximum, ktorým zostali tri siedme miesta. Rakúšanka Anna Veithová ju predstihla o 0,02 s. "Myslím si, že som spokojná s ôsmym miestom, aj keď tie dve stotinky mrzia. V druhom kole boli podmienky ťažké, ale bojovala som. Trošku som stratila vo vrchnej časti, spodok som išla rýchlo. Dala som do toho všetko, ôsme miesto je skvelé a teraz sa už pripravujeme na slalom," povedala Vlhová.

Shiffrinová predviedla štvrtý najlepší čas 2. kola a odsunula za seba Rebensburgovú, na pódium sa posunula Worleyová. Pre Američanku a suverénnu líderku celkového poradia to bolo 49. víťazstvo v kariére SP, siedme v obrovskom slalome. "Cítila som sa stabilne a chcela som útočiť viac než ostatné. Mala som viac šťastia, niekedy to potrebujete," uviedla Shiffrinová pre web ORF.

Výsledky obrovského slalomu SP v Courcheveli:


1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:49,81 min
2. Viktoria Rebensburgová (Nem.) +0,14 s
3. Tessa Worleyová (Fr.) +0,33
4. Federica Brignoneová (Tal.) +0,45
5. Ragnhild Mowinckelová (Nór.) +0,50
6. Stephanie Brunnerová (Rak.) +0,78
7. Anna Veithová (Rak.) +0,91
8. Petra VLHOVÁ (SR) +0,93
9. Frida Hansdotterová (Švéd.) +1,36
10. Adeline Mugnierová (Fr.) +1,39


Celkové poradie SP (po 12 súťažiach): 1. Shiffrinová 789 bodov, 2. Mowinckelová 367, 3. Nicole Schmidhoferová (Rak.) 359, 4. Michelle Gisinová (Švaj.) 316, 5. VLHOVÁ 308, 6. Ilka Štuhecová (Slov.) 302

Poradie obrovského slalomu (3): 1. Brignoneová 230 bodov, 2. Shiffrinová 210, 3. Worleyová 205, 4. Mowinckelová 170, 5. Brunnerová 145, 6. Rebensburgová 130, ... 10. VLHOVÁ 68