Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Francúzi obhájili titul v tímšprinte pred Nemeckom

Francois Braud Foto: TASR/AP

Francúzski reprezentanti viedli už po skokanskej časti sobotňajšej súťaže.


Falun 28. februára (TASR) - Reprezentanti Francúzska v severskej kombinácii obhájili titul v tímovom šprinte v rámci MS vo švédskom Falune. Francois Braud a Jason Lamy Chappuis mali po skokoch na veľkom mostíku a behu na 6x1,25 km v cieli náskok 2,7 sekundy na Nemecko, bronz patrí Nórsku (+19,4).

Francúzi viedli už po skokanskej časti sobotňajšej súťaže, keď pristáli zhodne na méte 126 metrov a nazbierali spolu 227,1 bodu. V behu pred seba napriek pádu Lamyho Chappuisa pred seba nikoho nepustili. Po skokoch druhí Japonci klesli v behu až na šiestu priečku, Nemci v zostave s Ericom Frenzelom a Johannesom Rydzekom sa vyšvihli na striebornú pozíciu. Pred dvoma rokmi vo Val di Fiemme vyhral tímšprint po boku Lamyho Chappuisa vo francúzskych farbách Sébastien Lacroix.

Lamy Chappuis získal celkovo už svoj piaty titul z MS, vo Falune bol predtým dvakrát bronzový. Braud skompletizoval na prebiehajúcom šampionáte medailovú kolekciu a Nemec Rydzek stál na stupňoch víťazov vo všetkých štyroch súťažiach v severskej kombinácii vo Falune s bilanciou dve zlaté, strieborná a bronzová medaila.

"Dnes to bolo naozaj veľmi tesné. Podmienky boli náročné, sneh veľmi mäkký. Zisk titulu je pre mňa najlepším spôsobom ako ukončiť kariéru," uviedol Lamy Chappuis, ktorý po sezóme skonćí s aktívnou činnosťou.

Chappuis oznámil koniec kariéry

Olympijský víťaz a päťnásobný majster sveta v severskej kombinácii Francúz Jason Lamy Chappuis v sobotu oznámil koniec kariéry. Stane sa tak na konci prebiehajúcej sezóny, ktorú cez víkend na MS vo Falune okorenil ziskom zlatej medaily v tímšprinte.

"Zisk titulu je pre mňa najlepším spôsobom ako ukončiť kariéru," uviedol 28-ročný Lamy Chappuis, ktorý vo Falune vybojoval aj bronzové medaily v individuálnej súťaži na strednom mostíku a v súťaži družstiev. Jeho najvýraznejším úspechom je triumf na ZOH 2010 vo Vancouveri.

Rodák z USA sa stal trikrát celkovým víťazom Svetového pohára, v ktorom nazbieral spolu 26 prvenstiev. "V severskej kombinácii sme ako malá rodina. Nie je to ako v ostatných športoch, bavíme a smejeme sa medzi sebou. Veľmi mi to bude chýbať," dodal Lamy Chappuis, ktorého pred koncom kariéry ešte čakajú štyri preteky SP s vyvrcholením 14. marca v Oslo.


MS v severskom lyžovaní vo Falune - severská kombinácia
Tímšprint (skoky na veľkom mostíku+beh na 6x1,25 km): 1. Francúzsko (Francois Braud, Jason Lamy Chappuis) 38:31,6 min, 2. Nemecko (Eric Frenzel, Johannes Rydzek) +2,7, 3. Nórsko (Magnus Moan, Haavard Klemetsen) +19,4, 4. Fínsko (Ilkka Herola, Jim Härtull) +1:04,2, 5. Taliansko (Samuel Costa, Alessandro Pittin) +1:18,7, 6. Japonsko (Jošito Watabe, Akito Watabe) +1:25,7, 7. Rakúsko +1:40,9, 8. Česko +1:50,4, 9. USA +1:59,9, 10. Slovinsko +3:34,2