Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

M. HUDEC: Keď ma Slovan poslal preč, chcel som sa na hokej vykašľať

Bývalý slovenský hokejista Michal Hudec v štúdiu TABLET.TV. Foto: Teraz.sk

Slovenský hokejista Michal Hudec má za sebou mimoriadne úspešnú a bohatú kariéru, ktorú zdobia štyri tituly majstra Slovenska. V štúdiu TABLET.TV sme sa s ním pred pár dňami aj o nich porozprávali.

Bratislava 4. novembra (Teraz.sk) – Slovenský hokejista a zároveň jeden z najväčších belasých srdciarov Michal Hudec dal pred pár dňami definitívnu bodku za bohatou a úspešnou hráčskou kariérou. Paradoxom je, že sa tak nestalo v Bratislave, kde hokejovo vyrastal a s tamojším Slovanom získal štyri majstrovské tituly, ale v Banskej Bystrici, ktorej dres s kapitánskym céčkom obliekal päť sezón. Ako si spomína na angažmány v kluboch, v ktorých pôsobil, ako vníma, že mu dvakrát „ušla“ ruská KHL takmer spred nosa, či sa mu splnilo všetko, čo si ako malý chlapec vysníval, ale napríklad i to, ako veľmi ho zasiahla samovražda jeho veľmi dobrého kamaráta, taktiež hokejistu Mira Hlinku, nám porozprával v televíznom štúdiu TABLET.TV.

Posledné sekundy na ľade, emócie i transparenty na tribúnach, najbližší okolo neho, dojatí spoluhráči, hrča v krku, či slzy na krajíčku. Tak nejako vyzerala rozlúčka Michala Hudeca s aktívnou kariérou, ktorú 39-ročný odchovanec bratislavského Slovana absolvoval 22. októbra na ľade Banskej Bystrice ako jej hráč. „Sú to neopísateľné pocity. Ako som už neraz povedal, človek sníva o všeličom možnom, no nikdy ma ani len nenapadlo, že sa dočkám takéhoto ocenenia, že tých pár minút bude venovaných čisto iba mne. Ukázalo sa, že som v Banskej Bystrici urobil veľkú stopu, a to, akú rozlúčku pre mňa vystrojil tamojší klub, je pre mňa obrovská česť,“ rozhovoril sa ešte aj s odstupom niekoľkých dní dojatým hlasom Michal Hudec.

POZRITE SI CELÚ TELEVÍZNU DEBATU S MICHALOM HUDECOM:



Kariéra šikovného krídelníka, ktorý sa všade kam prišiel, stal razom miláčikom publika, je výraznejšie spojená najmä s tromi klubmi - Slovanom Bratislava, Banskou Bystricou a Českými Budějovicami. No kým s tímom spod Urpína a s klubom z južných Čiech to na majstrovský titul nedotiahol, s belasými sa z neho tešil až štyrikrát. „Všetko, čo sa týka Slovana, boli silné momenty. Mal som šťastie na vynikajúcich spoluhráčov, ako boli napríklad Cíger, Kolník, Kapuš, Lipiansky či mnohí ďalší, okolo ktorých sme sa my mladší motali a postupne výkonnostne rástli. Na Slovan teda veľmi rád spomínam a každú jednu sezónu, ktorú som v jeho drese odohral, som si dokonale užíval,“ pokračoval.

Túžil po titule s Banskou Bystricou


Hudec mal v Banskej Bystrici najbližšie k titulu v sezóne 2014/15, no vo finále boli nad sily „baranov“ hokejisti Košíc, ktorým podľahli 2:4 na zápasy. „Doteraz ma mrzí, že sa mi s Bystričanmi nepodarilo získať titul, pretože sme mali k tomu párkrát naozaj blízko. Navyše som pod Urpínom zastával funkciu kapitána a mať možnosť zdvihnúť majstrovský pohár nad hlavu v tejto pozícii, by bolo niečo skvelé. O tom by zasa vedel rozprávať Rišo Kapuš, ktorému sa to podarilo v Slovane...,“ zamyslel sa Michal Hudec, ktorý sa s Banskou Bystricou tešil z jeden striebornej a dvoch bronzových medailí.

Netreba však zabúdať, že Michal so spoluhráčmi zažíval v úvode spomínaného strieborného ročníka mimoriadne náročné obdobie. Ich kamarát, dlhoročný slovenský reprezentant a v tom čase asistent hlavného trénera Miroslav Hlinka totiž v septembri 2014 spáchal samovraždu. „Ťažko sa mi o tom rozpráva. Deň predtým ako sa to stalo, som s ním telefonoval, no čo bolo v jeho hlave, nikto z nás ani len netušil a už vôbec nie, že to môže skončiť tak, ako to skončilo. Náš život však išiel ďalej, a tak sme sa v klube sústredili na to, že ideme hrať pre Mira. Napokon tá sezóna dopadla celkom úspešne a určite sa o to nejakou mierou aj on pričinil.“



Michal Hudec mal dvakrát na dosah pôsobenie KHL, no ani raz mu to nevyšlo. V prvom prípade sa už niekoľko dní pripravoval s novovzniknutým tímom HC Lev Poprad, no vedenie súťaže klubu spod Tatier štart v nej zamietlo, druhá šanca sa mu naskytla v Slovane, no ten pre zmenu pár týždňov pred začiatkom pôsobenia v Kontinentálnej hokejovej lige neprejavil už o jeho služby záujem. „Lev Poprad bol pre mňa rýchla a zaujímavá skúsenosť, no to, čo sa potom udialo v Slovane, bolo pre mňa obrovské sklamanie. Po výbornej sezóne v Banskej Bystrici, s ktorou sme získali bronz, som podpísal s belasými trojročnú zmluvu, no zrazu po roku som musel ísť preč. Bolo to pre mňa náročné leto, v hlave som mal všelijaké myšlienky, aj také, či sa na to už nevykašľať. Napokon som zakotvil opäť pod Urpínom, kde som prežil ďalšie nádherné roky,“ vrátil sa myšlienkami nejaký čas dozadu Hudec.

Výraznú stopu zanechal odchovanec bratislavského Slovana aj v seniorskej reprezentácii SR, v ktorej drese odohral 40 zápasov a strelil deväť gólov. Vrcholom bol preňho štart na MS v lotyšskej Rige v roku 2006, no Hudec bol taktiež súčasťou neslávne známej prehry s Maďarskom v novembri 2003, po ktorej sa na slovenský hokej zniesla vlna kritiky. Ako si na ten zápas spomína? „Teraz sa už na tom smejem, no vtedy mi do smiechu veru nebolo. Proti Maďarom sme totiž nastúpili s veľmi slušným kádrom, no akosi sa nám to celé vymklo spod kontroly. Bol to, ako sa hovorí, zápas blbec, naozaj niečo nepríjemné,“ dodal Michal Hudec.