Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

MacKinnon vyrovnal zápis Šťastného, v Ottawe bola hromadná bitka

Na snímke v strede hokejista Colorada Nathan MacKinnon. Foto: TASR/AP

MacKinnon pomohol dvoma asistenciami k triumfu Colorada nad Tampou Bay s Erikom Černákom 4:1.

New York 28. novembra (TASR) - Kanadský hokejista Nathan MacKinnon sa stal iba tretím hráčom v histórii klubu NHL Colorado Avalanche/Quebec Nordiques, ktorý bodoval v úvodných desiatich zápasoch sezóny na domácom ľade. V stretnutí medzi Ottawou a Floridou (0:5) prišlo sedem minút pred koncom duelu k hromadnej bitke, po ktorej rozhodcovia vylúčili všetkých hráčov na ľade.

MacKinnon pomohol dvoma asistenciami k triumfu Colorada nad Tampou Bay s Erikom Černákom 4:1. Dvadsaťosemročný center tak natiahol svoju bodovú sériu na domácom ľade na desať duelov (5+13) a pridal sa k Petrovi Šťastnému (10 v sezóne 1987/88 a 17 v 1980/81) a Matsovi Sundinovi (17 v ročníku 1992/93). Cale Makar prekonal rekord v počte bodov obrancu v jednom mesiaci v histórii Avalanche/Nordiques. V novembri ich nazbieral 23 (3+20). Prekonal tak rekord Steva Duchesnea z novembra 1992 (21) a aj svoj z marca tohto roka. V drese domácich bodoval aj Tomáš Tatar. Slovenský krídelník zaznamenal ôsmy bod v sezóne, na konte má osem asistencií v 19 dueloch.

Florida zvíťazila na ľade Ottawy jednoznačne 5:0. Brankár hostí Sergej Bobrovskij predviedol 20 zákrokov a dosiahol druhé čisté konto v sezóne a 40. v NHL. "Myslím si, že chlapci odviedli skvelú prácu, aby súperovi nedovolili vytvoriť si veľa šancí," konštatoval Bobrovskij podľa nhl.com. Medzi aktívnymi brankármi sa v štatistike shutoutov dostal na spoločné tretie miesto, keď vyrovnal zápis Semjona Varlamova. Lepší sú len Jonathan Quick (60) a Marc-Andre Fleury (73). Zápas poznačila hromadná bitka v tretej tretine, keď všetkých desať korčuliarov na ľade - päť hráčov na každej strane - dostalo desaťminútový trest. Všetko sa začalo po samostatnom úniku Bradyho Tkachuka, ktorý vrazil do brankára Bobrovského. Rozhodcovia počas duelu udelili celkovo 167 trestných minút. "Dopadlo to ešte mierne. Hráči tam dostali len okolo 160 minút. Musí sa to dostať až k 250, aby to začínalo byť kritické. Aj vďaka tomu je hokej taký skvelý," uviedol Paul Maurice, tréner Floridy.

Calgary pokorilo úradujúceho šampióna Vegas 2:1 po predĺžení vďaka gólu obrancu Mackenzieho Weegara. Flames však pre duelom museli reagovať na ochorenie brankára Jacoba Markströma, ktorý nemohol nastúpiť pre chrípku. Nahradil ho Daniel Vladař a pomohol tím 22 zákrokmi. Český brankár po zápase uviedol, že to bol jehp najlepší duel v sezóne: "Snažil som sa dať nášmu tímu šancu na víťazstvo, čo je môj cieľ v každom stretnutí." Flames nemali pri absencii Markströma možnosť náhle povolať brankára z farmy a tak tesne pred duelom podpísali jednodňovú amatérsku zmluvu s Dustinom Nickelom. Ten sledoval zápas zo striedačky. Tridsaťdvaročný Nickel chytal naposledy pred viac ako desiatimi rokmi za Mount Royal College v juniorskej hokejovej lige v Alberte. V súčasnosti je majiteľ stavebnej firmy a spoločnosti, ktorá sa zameriava na trénovanie brankárov. "Bolo to neskutočné. Udialo sa to veľmi rýchlo a chcel som si to čo najviac užiť. Prišlo to ako víchor, takže to bolo vzrušujúce," vyznal sa Nickel pre klubový web.

V drese domácich sa predstavili aj slovenskí útočníci Martin Pospíšil a Adam Ružička.