Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Šport

Mainz rozviazal kontrakt s El Ghazim po propalestínskom príspevku

Ilustračné foto. Foto: TASR

Mainz ako dôvod uviedol, že holandský krídelník zaujal pozíciu v blízkovýchodnom konflikte, ktorá nie je pre bundesligistu akceptovateľná.

Mainz 3. novembra (TASR) - Nemecký futbalový klub 1. FSV Mainz 05 s okamžitou platnosťou rozviazal zmluvu s Anwarom El Ghazim, ktorý pred dvoma týždňami zavesil na sociálnej sieti propalestínsky príspevok. Informovala o tom agentúra DPA.

Bývalý hráč Ajaxu Amsterdam, Lille či Aston Villy dostal 17. októbra dištanc od svojho klubu. Mainz ako dôvod uviedol, že holandský krídelník zaujal pozíciu v blízkovýchodnom konflikte, ktorá nie je pre bundesligistu akceptovateľná. El Ghazi okrem iného zdieľal slogan "Od rieky k moru, Palestína bude slobodná". Ten sa dá chápať ako výzva na zničenie štátu Izrael, no niektorí ho vnímajú ako volanie po rovnosti medzi národmi na území historickej Palestíny.

Funkcionári Mainzu uviedli, že rešpektujú "rozdielne pohľady na desaťročia trvajúci zložitý konflikt", dištancovali sa však od obsahu príspevku na sociálnej sieti. Ten podľa nich "nebol v súlade s hodnotami klubu".

Vedenie Mainzu následne v pondelok zverejnilo, že hráč sa k tímu vráti, keďže sa podľa neho El Ghazi od stanovísk zreteľne dištancoval. Podľa klubu hráč odmietol terorizmus všetkého druhu, vrátane toho od Hamasu, a nespochybňoval právo Izraela na existenciu. Preto bol Mainz ochotný dať El Ghazimu "druhú šancu". Holanďan s marockým pasom však vzápätí poprel, že by vyjadril ľútosť nad tým, čo napísal. "Nič neľutujem a nemám žiadne výčitky ohľadom mojich stanovísk," uviedol. Klub si následne nechal celú vec právne posúdiť a napokon s hráčom ukončil zmluvu.