Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Šport

Majsterka sveta Pattersonová príde obhajovať prvenstvo do B. Bystrice

Na snímke Austrálčanka Eleanor Pattersonová sa stala víťazkou vo výškarskej súťaži žien na 28. ročníku tradičného mítingu Banskobystrickej latky 2022 v hale na banskobystrických Štiavničkách 15. februára 2022 v Banskej Bystrici. Foto: TASR - Ján Krošlák

V oboch súťažiach pôjde aj o kvalitnú možnosť plniť limity na halové ME 2023 v Istanbule (230 a 196) a letné MS 2023 v Budapešti (232 a 197).

Banská Bystrica 14. decembra (TASR) - Austrálska výškarka Eleanor Pattersonová bude na 29. ročníku Banskobystrickej latky obhajovať prvenstvo už s prívlastkom úradujúcej majsterky sveta. Najprestížnejšie halové atletické podujatie na Slovensku sa tentokrát bude konať v utorok 14. februára 2023.

V čiastočne neskoršom termíne ako zvyčajne sa čaká, že skokani budú mať ešte lepšiu súťažnú formu ako v úvode sezóny. Banskobystrická latka, halový výškarsky míting s hudbou, potvrdzuje v posledných rokoch v tomto segmente podujatí pozíciu číslo jeden na svete. V roku 2023 bude súčasťou striebornej kategórie Svetovej halovej tour (World Athletics Indoor Tour Silver) s bodovaním pre svetové rebríčky na úrovni kategórie B. Pre špecializované mítingy je to najvyššia možná kategória.

V bohatej histórii podujatia, ktorá sa začala písať v roku 1993, sa vlani zapísal posledný chýbajúci kontinent, čo sa účasti týka. Hneď víťazne, keď Eleanor Pattersonová z Austrálie vyhrala v oceánskom rekorde 199 cm. Potom pokračovala na úspešnej vlne, získala striebro na halových MS v Belehrade, keď znova zlepšila kontinentálny rekord na 200 cm. V lete potom vyhrala majstrovstvá sveta v Eugene a znova posunula maximum na 202 cm. A do Banskej Bystrice sa vráti aj na 29. ročník. „Som rada, že sa na Slovensko môžem vrátiť. V roku 2022 som vyhrala a naštartovalo ma to na skvelú sezónu, ktorá vyvrcholila víťazstvom na MS. Už teraz sa teším na február a na skvelé súperky, ktoré ma u vás budú čakať. Dúfam, že sa mi podarí zopakovať prvenstvo,“ odkázala Pattersonová, ktorej slová tlmočili organizátori podujatia prostredníctvom tlačovej správy.

Štart potvrdila aj bronzová z MS 2022 Talianka Elena Vallortigarová s maximom 202 cm. Bude to pre ňu už tretí štart na „latke“, bola tretia v roku 2019 a štvrtá v roku 2021. Zo silnej ukrajinskej skupiny sa diváci môžu tešiť na Irynu Geraščenkovú, tradičnú účastníčku (má na konte už 5 štartov na Štiavničkách a v roku 2017 vyhrala), ktorej sa prvýkrát v lete podarilo prekonať dva metre a získala tým štvrté miesto na MS. Na ME v Mníchove bola piata. Je aj strieborná z posledných halových ME 2021 v Toruni.

Mužská súťaž sa môže tešiť na víťaza z roku 2020 a druhého v roku 2021 Kubánca Luisa Zayasa. Jeho dva najlepšie výkony kariéry sú práve z haly Dukly na Štiavničkách 233 a 231 cm. V lete bol na MS v USA šiesty. Premiéru na BBL bude mať novozélandský rekordér Hamish Kerr s 231 cm. Na halových MS 2022 bol bronzový, vyhral Hry Commonwealthu a je aj olympijský finalista z Tokia. Tradičným účastníkom je mexický rekordér Edgar Rivera, finalista MS. Na BBL má sériu neprerušených štartov od roku 2017. V roku 2023 to bude tak už jeho siedmy štart za sebou. Na Slovensko má aj skvelé letné spomienky, svoje absolútne maximum a národný rekord 231 skočil na PTS v Šamoríne v roku 2021.

Vzhľadom na výbornú pozíciu v kalendári majú organizátori na stole záujem prakticky všetkých najlepších skokanov na svete, ktorí sa rozhodli, že v halovej sezóne 2023 budú súťažiť. Rozhodujúce budú v tomto finančné možnosti. Rokovania prebiehajú aj s rekordérkou mítingu a majsterkou Európy z Mníchova Jaroslavou Mahučichovou z Ukrajiny. Na 27. ročníku BBL zlepšila rekord mítingu Blanky Vlašičovej z 205 na 206. Tento výsledok ostal absolútne najlepší v roku 2021, prekonal všetky aj z OH v Tokiu či mítingov Diamantovej ligy.

V oboch súťažiach pôjde aj o kvalitnú možnosť plniť limity na halové ME 2023 v Istanbule (230 a 196) a letné MS 2023 v Budapešti (232 a 197). Predaj vstupeniek sa začne v januári. Priamy prenos pripravuje RTVS Šport.