Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Majstri sveta Francúzi prileteli domov, dostanú Rad Čestnej légie

Francúzski hráči pózujú s víťaznou trofejou po víťazstve nad Chorvátskom 4:2 vo finálovom zápase Francúzsko - Chorvátsko na MS 2018 vo futbale v Moskve 15. júla 2018. Foto: TASR/AP

Svetových šampiónov potom vo svojom sídle v Elyzejskom paláci privítal na oficiálnej recepcii prezident Emmanuel Macron s manželkou Brigitte.

Paríž 16. júla (TASR) - Futbalisti Francúzska sa v pondelok vrátili domov z úspešného svetového šampionátu v Rusku. Deň po zisku titulu majstrov sveta pristáli na parížskom letisku Charlesa de Gaullea a následne zamierili autobusom k Víťaznému oblúku.

Špeciál spoločnosti Air France s trikolórou vejúcou z kokpitu lietadla zdravili po dosadnutí prúdy vody z hasičských áut a na výpravu čakal pod schodmi červený koberec. Ako prvý vystúpil z lietadla brankár a kapitán Hugo Lloris v rukách s trofejou, nasledoval ho tréner Didier Deschamps. Majstrov sveta vítala francúzska ministerka športu Laura Flesselová.

Na Elyzejských poliach na nich čakal dav, v ktorom boli podľa polície státisíce ľudí. Niektorí oslavovali bielymi a ružovými dymovnicami, armádna letka vytvorila na oblohe francúzsku trikolóru. Hráčov v bielych tričkách s dvoma hviezdami za počet titulov priviezol otvorený autobus.

Svetových šampiónov potom vo svojom sídle v Elyzejskom paláci privítal na oficiálnej recepcii prezident Emmanuel Macron s manželkou Brigitte. Pred vstupom spoločne zaspievali francúzsku hymnu. Zdroje z Elyzejského paláca agentúru DPA informovali, že členovia majstrovského tímu dostanú v priebehu najbližších mesiacov najvyššie francúzske štátne vyznamenanie - Rad Čestnej légie. Pred dvadsiatimi rokmi dostali rovnaké ocenenie majstri sveta z turnaja na domácej pôde.