Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Dáni a Dánky obhájili tituly na majstrovstvách Európy v bedmintone

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Muži tak majú na konte šiesty titul v rade, pre ženy je to ich štvrtý triumf.

Kazaň 22. februára (TASR) - V konkurencii 25 mužských a 20 ženských družstiev sa zlato na majstrovstvách Európy v bedmintone v ruskej Kazani v oboch prípadoch podarilo obhájiť Dánsku. Muži tak majú na konte šiesty titul v rade, pre ženy je to ich štvrtý triumf.

Dáni, ako nasadené jednotky turnaja zdolali v skupinových stretnutiach bez straty zápasu súperov z Turecka, Fínska a Chorvátska. V štvrťfinále si poradili s Rusmi pomerom 3:1, v semifinále zasa s Nemcami 3:0 a vo finále vyhrali nad Francúzmi 3:1.

Dánky si vo svojej skupine postupne poradili s Litvou (5:0), Bieloruskom (5:0) a Fínskom (4:1). Duel proti Fínkam si zopakovali aj v štvrťfinále. Tentoraz ale zvíťazili jednoznačne 3:0. V semifinále proti Nemecku stratili Dánky jediný bod a vyhrali pomerom 3:1. Podobný priebeh sa zopakoval aj vo finále, kde si sily zmerali s Bulharkami. Po výhre 3:1, keď jediný bod stratili v tretej ženskej dvojhre sa z titulu majsteriek Európy tešili štvrtýkrát.

Slovensko na Thomas a Uber Cupe reprezentovali pod dohľadom trénera Michala Matejku medzi mužmi Matej Hliničan, Juraj Vachálek, Milan Dratva, Bohumil Kašela, resp. medzi ženami Jana Čižnárová, Martina Repiská, Katarína Vargová a Zuzana Pálková. Slovenskí reprezentanti na turnaji skončili hneď po skupinových súbojoch. Mužom sa proti Škótom, štvrťfinalistom Švédom a finalistom Francúzom nepodarilo uhrať ani bod. O niečo lepšie na tom boli ženy, ktoré síce podľahli štvrťfinalistkám z Ruska 0:5, no s Maďarkami a Írkami odohrali vyrovnané stretnutia. Tie síce skončili zhodne prehrou 1:4, keď sa v oboch prípadoch podarilo bodovať len Martine Repiskej v druhej ženskej dvojhre.

finálové výsledky:

muži:
Dánsko - Francúzsko 3:1
Jan Jörgensen - Brice Leverdez 1:2 (19, -16, -16)
Viktor Axelsen - Thomas Rouxel 2:0 (13, 12)
Mads Conrad-Petersen, Mads Pieler Kolding - Bastian Kersaudy, Gaetan Mittelheisser 2:1 (-17, 11, 8)
Kim Astrup, Anders Skaarup Rasmussen - Ronan Labar, Julien Maio 2:0 (10, 5)

ženy:
Dánsko - Bulharsko 3:1
Line Kjörsfeldtová - Linda Zečiriová 2:0 (15, 9)
Anna Thea Madsenová - Peťa Nedelčevová 2:0 (18, 18)
Mette Poulsenová - Stefani Stojevová 0:2 (-13, -15)
Christinna Pedersenová, Kamilla Rytterová Juhlová - Peťa Nedelčevová, Gabriela Stojevová 2:0 (11, 12)