Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Na majstrovstvách Európy v zápasení zabojuje deväť Slovákov

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Na podujatí nebude štartovať v súčasnosti najlepší slovenský zápasník István Lévai, ktorý dal prednosť príprave na olympijskú kvalifikáciu.

Bratislava 7. marca (TASR) - Deväť slovenských reprezentantov sa predstaví na majstrovstvách Európy v zápasení, ktoré sa začnú úvodnými zápoleniami v utorok v lotyšskej Rige. Na podujatí nebude štartovať v súčasnosti najlepší slovenský zápasník István Lévai, ktorý dal prednosť príprave na olympijskú kvalifikáciu. Nebude tak obhajovať bronzovú medailu z vlaňajších európskych hier v Baku, ktoré boli zároveň kontinentálnym šampionátom.

"Spolu s trénerom zvolili systém prípravy, v ktorom sa zamerajú najmä na blížiace sa tri kvalifikačné turnaje. Šampionát v Rige preto István vypúšťa, jeho prioritou číslo jeden je prebojovať sa na olympijské hry v Riu de Janeiru," uviedol pre TASR na adresu štvornásobného medailistu z ME (1x zlato a 3x bronz) predseda Slovenského zápasníckeho zväzu (SZZ) František Lengyel. Pri absencii I. Lévaia sa spomedzi reprezentantov v grécko-rímskom štýle dávajú najvyššie šance na úspech Vojtechovi Jakusovi, ktorý sa predstaví v neolympijskej váhovej kategórii do 71 kg. V kategórii do 59 kg bude štartovať Zoltán Lévai a v najvyššej do 130 kg ďalší klasik Tamás Soós.

Viac sa bude v lotyšskej metropole očakávať od voľnoštýliarov. "Najväčšie ambície majú Soslan Gaglojev v kategórii do 125 kg a Jozef Jaloviar do 97 kg, ktorí zhodne obhajujú piate miesta z Baku. Takisto sme zvedaví na výkony Mykolu Bolotňuka v kategórii do 65 kg, ktorý bol piaty pred dvomi rokmi na ME vo Vantaa a vlani skončil ôsmy," povedal F. Lengyel. Na žinenkách v Riga Aréne ukážu svoje umenie aj Réne Matejov (do 86 kg), Michal Duba (74 kg) a Róbert Ollé (70 kg). Medzi ženami nebude mať Slovensko svoje zastúpenie, keďže Lenka Matejová zo zdravotných dôvodov túto sezónu vynecháva. Na šampionáte sa predstaví aj slovenský rozhodca Miroslav Vojkovič.

Nominácia SR na ME v Rige:

Voľný štýl:
61 kg - Mykola Bolotňuk
70 kg - Róbert Ollé
74 kg - Michal Duba
86 kg - René Matejov
97 kg - Jozef Jaloviar
125 kg - Soslan Gaglojev
Tréneri: Štefan Fernyák, Milan Revický

Grécko-rímsky štýl:
59 kg - Zoltán Lévai
71 kg - Vojtech Jakus
130 kg - Tamás Soós
Tréner: Karol Lengyel
Rozhodca: Miroslav Vojkovič

Program ME v Rige:
utorok 8. marca: VŠ do 57, 86 kg /MATEJOV/, ženy do 48, 63 kg
streda 9. marca: VŠ do 65 /BOLOTŇUK/, 97 kg /JALOVIAR/, ženy do 53, 60 kg
štvrtok 10. marca: VŠ do 61, 74 kg /DUBA/, ženy do 55, 75 kg
piatok 11. marca: VŠ do 70 /OLLÉ/, 125 kg /GAGLOJEV/, ženy do 58, 69 kg
sobota 12. marca: GR do 59 /Z. LÉVAI/, 66, 98, 130 kg /SOÓS/
nedeľa 13. marca: GR do 71 /JAKUS/, 75, 80, 85 kg