Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Šport

Makkabi Berlín bude prvý židovský klub v Nemeckom pohári

Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavel Neubauer

Keď sa Nemecký pohár začal hrať v roku 1935, Židia sa nemohli zúčastniť. Teraz sa tím účinkujúci v piatej lige postaví proti mužstvu z Bundesligy.

Berlín 11. augusta (TASR) - Nedeľný súboj futbalového Nemeckého pohára medzi Makkabi Berlín a VfL Wolfsburg bude mať pre domáci tím historický rozmer. Stane sa prvým židovským klubom v hlavnej fáze tejto súťaže 64 domácich klubov.

V roku 1970 založili Makkabi Berlín ľudia, ktorí prežili holokaust. Prvý zápas sa skončil prehrou 1:15, spoluzakladateľ klubu Marian Wajselfisz sa na tomto výsledku dodnes smeje: "Ale my sme chceli ukázať, že sme stále tu a že nás opäť prijali a že sme neskončili v roku 1933." Jeho rodina prežila holokaust vďaka pomoci poľského páru, ktorý ju takmer dva roky ukrýval vo svojej pivnici.

Makkabi je nástupcom klubu Bar Kochba Berlin, ktorý bol založený v roku 1898 na podporu židovskej účasti v športe. Mal viac ako 40.000 členov, no keď sa nacisti dostali k moci, židovské organizácie úplne zakázali. Berlínsky klub má v súčasnosti 550 členov a pôsobí v rôznych športových odvetviach vrátane basketbalu a volejbalu.

Keď sa Nemecký pohár začal hrať v roku 1935, Židia sa nemohli zúčastniť. Teraz sa tím účinkujúci v piatej lige postaví proti mužstvu z Bundesligy. "Nikdy som si nepredstavoval, že my ako židovský tím, budeme niekedy hrať pohárový zápas proti bundesligovému tímu. Takže pre nás aj pre mňa osobne je to obrovská radosť," citovala agentúra AP Wajselfisza.