Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Manchester City údajne zavádzal UEFA o financiách, hrozí mu trest

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na možné porušenie pravidiel zo strany Manchestru City upozornil začiatkom novembra nemecký magazín Der Spiegel na základe dokumentov od investigatívnej platformy Football Leaks.

Londýn 5. decembra (TASR) - Anglický futbalový klub Manchester City údajne poskytol Európskej futbalovej únii (UEFA) klamlivé informácie o svojich finančných záležitostiach. Hrozia mu preto sankcie, vrátane zákazu účasti v Lige majstrov. Vyplýva to z prvých záverov nezávislej komisie, ktorá sa prípadom zaoberá. Uviedla to agentúra AP s odvolaním sa na zdroj, ktorý je oboznámený so situáciou a želá si zostať v anonymite. UEFA ešte pokračuje vo vyšetrovaní prípadu.

"Situáciu vyhodnocujeme. Pracuje na tom nezávislý orgán," reagoval prezident UEFA Aleksander Čeferin. "Čoskoro dostanete odpovede na to, čo sa v tejto konkrétnej kauze bude diať."

Na možné porušenie pravidiel zo strany Manchestru City upozornil začiatkom novembra nemecký magazín Der Spiegel na základe dokumentov od investigatívnej platformy Football Leaks. Klub údajne v minulosti založil fiktívnu spoločnosť, prostredníctvom ktorej kryl výdavky na nákup hráčov v hodnote desiatok miliónov libier. Chcel sa tak vyhnúť trestu od UEFA za porušenie pravidiel finančnej fair play (FFP). Dokazovať to mali uniknuté e-maily z internej komunikácie v rámci klubu. Klub podľa nich zavádzal o skutočných zdrojoch svojich príjmov.

Manchester City sa v minulosti údajne aj vyhrážal Európskej futbalovej únii podniknutím právnych krokov v prípade, že dostane trest. Výsledkom rokovaní City s UEFA mala byť dohoda z mája 2014, vďaka ktorej sa klub vyhol vyradeniu Ligy majstrov. Namiesto toho mali "Citizens" zaplatiť finančnú pokutu 60 miliónov eur v priebehu troch rokov. Pokutu však údajne klub doteraz celú nezaplatil, vzdal sa len odmien za účasť v LM vo výške 20 miliónov eur v roku 2017.