Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Šport

Manchester City získla prvý Superpohár, Guardiola: Chýba už len jeden

Futbalisti Manchestru City sa tešia po triumfe v zápase o Superpohár UEFA Manchester City - FC Sevilla v gréckom Pireu v stredu 16. augusta 2023. Foto: TASR/AP

Smutným hrdinom stretnutia bol Nemanja Gudelj, ktorý nepremenil svoj pokus v piatej sérii rozstrelu.

Piraeus 17. augusta (TASR) – Prvý Superpohár UEFA pre Pepa Guardiolu po desiatich rokoch, premiérový pre Manchester City. Úradujúci šampióni Ligy majstrov i Premier League pridali v stredu do tohtoročnej zbierky ďalšiu trofej – Sevillu zdolali 5:4 v jedenástkovom rozstrele po remíze 1:1 v riadnom hracom čase i predĺžení. V ich kolekcii chýba už len triumf na MS klubov.

Favorit stretnutia mal rozpačitý vstup, keď inkasoval v 25. minúte z prvej akcie súpera. Presadil sa Youssef En-Nesyri. Po hodine hry vyrovnal Cole Palmer, dvadsaťjedenročný stredopoliar tak skóroval druhýkrát v priebehu troch zápasov. V lete bol pritom témou špekulácii o hosťovaní v inom tíme. "Keď prišiel, chcel odísť, no neviem, čo sa stane teraz. Hosťovanie zrejme nie, buďto zostane alebo ho predáme," povedal tréner Pep Guardiola pre DPA. "Má charakter, nie je ľahké hrať proti obrancom ako Marcos Acuna. Je to finále a on je mladý, predviedol veľmi dobrý výkon a dal aj fantastický gól," dodal kormidelník.

Smutným hrdinom stretnutia bol Nemanja Gudelj, ktorý nepremenil svoj pokus v piatej sérii rozstrelu. "Citizens" sa tak stali vôbec prvým anglickým tímom s treble i Superpohárom UEFA v jednej sezóne. Šancu na rovnaký kúsok mal v roku 1999 Manchester United, no s Laziom Rím, víťazom posledného ročníka niekdajšieho Pohára víťazov pohárov, prehral 0:1.

City tak už chýba do zbierky len triumf na MS klubov. "Povedal by som, že momentálne na tom nie sme úplne najlepšie. Poznám ale hráčov aj ich mentalitu a viem, že sa o to pokúsime," povedal Guradiola ohľadom decembrového turnaja v Saudskej Arábii. Kouč má problémy s fyzickým stavom a vyčerpanosťou hráčov, pred Superpohárom prišla správa o niekoľkomesačnej absencii ťahúňa tímu Kevina De Bruyneho, ktorý nedohral ani májové finále LM proti Interu Miláno (1:0). Tréner kritizoval pred začiatkom anglickej ligy nabitý program – jeho tím bude v sezóne 2023/24 pôsobiť v piatich súťažiach. Sezónu odštartoval minulú nedeľu prehrou vo finále ligového pohára, na Arsenal nestačili 1:4 v rozstrele po remíze 1:1 v riadnom hracom čase a predĺžení. Do domácej súťaže vstúpil triumfom 3:0 na pôde nováčika Burnley.

"Teší nás, že máme v tejto sezóne už nejaký titul. Pre klub je premiérový. Chýba mu už len jeden, o ňom sa rozhodne v decembri v Saudskej Arábii. Všetko sú to tesné zápasy, aj finále Ligy majstrov či ligového pohára. V určitých fázach, momentoch a obdobiach je to lotéria," povedal Guardiola. Už v sobotu čaká jeho tím v domácej súťaži duel s Newcastlom, pričom ten stredajší sa skončil v Grécku až po polnoci miestneho času. V dôsledku toho si kouč neodpustil ďalšiu kritiku: "Zajtrajšok bude samozrejme ešte veselší ako dnešok. Regenerácia a žiadny alkohol. Poviem to znova, ďakujeme Premier Legaue, ďakujeme z Grécka, že ste nás nechali hrať v sobotu a nie v nedeľu alebo v pondelok."

Sevilla, rekordný sedemnásobný víťaz Európskej ligy, bojoval o prvý triumf od roku 2006 a druhý vôbec. Ten predošlý získal po víťazstve 3:0 nad Barcelonou. Stredajšia prehra bola pre Andalúzanov šiesta za sebou v Superpohári. "Vymyslieť dobrú taktiku proti tímu ako City je veľmi komplikované. Mali sme hrať vyššie a vytvoriť trocha väčší tlak. Nevyužili sme svoje šance na druhý gól, som však naozaj presvedčený, že sme odohrali dobrý zápas a mali sme viac šancí ako súper," zhodnotil tréner španielskeho tímu Jose Luis Mendilibar.