Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

ManUtd zvládol 194. derby s Liverpoolom, triumf 1:0 zariadil Rooney

Rooney sa teší z gólu. Foto: TASR/AP

Oba tímy trápil veľký lazaret hráčov a na stretnutie nastúpili bez viacerých opôr vrátane slovenského reprezentačného kapitána Martina Škrtela na strane domácich.


Liverpool 17. januára (TASR) - Futbalisti Manchestru United triumfovali v 194. edícii tradičného ostrovného derby v Premier League na pôde FC Liverpool 1:0. O tesnom víťazstve rozhodol v 78. minúte z dorážky kapitán hostí Wayne Rooney, ktorý potvrdil skvelú formu. Z jeho piatich gólov v uplynulých štyroch dueloch mali až tri víťaznú príchuť.

Oba tímy trápil veľký lazaret hráčov a na stretnutie nastúpili bez viacerých opôr vrátane slovenského reprezentačného kapitána Martina Škrtela na strane domácich. V opatrnom úvode duelu mali menšiu prevahu na lopte "červení diabli", v improvizovanej zostave sa však dopredu netlačili a v defenzíve pôsobili neisto. Liverpool sa to s pribúdajúcim časom snažil využiť, a hoci mal viacero nebezpečných streleckých pokusov, De Geovu bránu výrazne neohrozil. Kým domáci hrali jednoducho smerom dopredu, hosťom chýbala iskra, pôsobili nedôrazne v strede poľa a v krídelných priestoroch boli neškodní.

Po zmene strán sa obraz hry zmenil. Oba tímy zvýšili obrátky, častejšie sa tlačili pred súperovu šestnástku a vytvorili si viacero gólových šancí. Za "The Reds" mohol rozhodnúť utešenou strelou Firmino, na druhej strane nemieril presne z veľkého uhla Martial. O osude zápasu rozhodla 78. minúta. Blindov center z rohu umiestnil Fellaini hlavou do brvna a z následnej dorážky chladnokrvne skóroval Rooney.

Historicky najlepší kanonier anglickej reprezentácie dosiahol ďalší kariérny míľnik. Strelil už svoj 175. gól za United v Premier League a prekonal legendárneho kanoniera Arsenalu Thierryho Henryho v počte presných zásahov v súťaži za jeden klub. "Nevedel som o tom. Je krásne, keď človek prekoná nejaký rekord. Po dlhej dobe som však dal gól na Anfielde, navyše bol víťazný, a to výrazne pomôže môjmu sebavedomiu. Každý z nás poznal dôležitosť tohto stretnutia. Vždy je to o obrovskej prestíži pre oba kluby aj fanúšikov," povedal v prvom rozhovore pre Sky Sport Rooney.

V ďalšom stretnutí nevyužili futbalisti Arsenalu Londýn možnosť vybudovať si náskok na čele Premier League. Po sobotňajšom zaváhaní druhého Leicesteru City na pôde poslednej Aston Villy (1:1) mohli v prípade víťazstva viesť tabuľku o dva body, no so Stoke uhrali len bezgólovú remízu.

Zranení hráči ManUtd si užili derby vo fanúšikovskom kotli

Netradičným spôsobom si nedeľňajší futbalový sviatok na Ostrovoch užili zranení hráči Manchestru United. Keďže Michael Carrick, Phil Jones a Marcos Rojo nemohli pomôcť svojmu tímu na trávniku, na 194. derby proti Liverpoolu vycestovali s fanúšikmi a spoločne s nimi hnali spoluhráčov za víťazstvom.

"Červení diabli" nastúpili v improvizovanej zostave, opäť mali problémy vo viacerých herných aspektoch, no tentoraz dotiahli duel do víťazného konca. Vďaka gólovému prebudeniu kapitána Waynea Rooneyho sa na Anfielde tešili z tesného triumfu 1:0. "Paráda, chlapci. Dlho sme čakali na víťazstvo vonku, prišlo v tom najvhodnejšom čase," uviedol Carrick na Twitteri. Zároveň pridal fotku tešiaceho sa sektora po góle z tretieho radu za bránou.

Rojo má od decembra problémy so zraneným ramenom. Hrať síce nemôže, ale možnosť zúčastniť sa na derby v sektore fanúšikov svojho klubu neodmietol. "Veľké a dôležité víťazstvo. Bola to skvelá skúsenosť," uviedol na sociálnej sieti.

Premier League - 22. kolo:
FC Liverpool - Manchester United 0:1 (0:0)
Gól:
78. Rooney, 43.865 divákov.

Stoke City - Arsenal Londýn 0:0
27.683 divákov