Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Šéfa Kanadského olympijského výboru obvinili zo sexuálneho obťažovania

Marcel Aubut, archívne foto Foto: TASR/AP

Škandál sa prevalil začiatkom týždňa. Marcel Aubut odstúpil z funkcie.

Toronto 4. októbra (TASR) - Marcel Aubut odstúpil z funkcie prezidenta Kanadského olympijského výboru (COC). Dôvodom je obvinenie zo sexuálneho obťažovania kolegyne.

Škandál sa prevalil začiatkom týždňa. Agentúra Reuters informovala, že COC dostal podnet o ilegálnom správaní zo strany 67-ročného Aubuta minulý piatok. Ten uviedol, že svoju funkciu nebude vykonávať až do momentu, keď budú známe výsledky vyšetrovania. "Pán Aubut sa rozhodol rezignovať na svoj post v Kanadskom olympijskom výbore. Udalosti z uplynulých dní zasiahli našu organizáciu. Obťažovanie v žiadnej forme nebude u nás tolerované. Bezpečnosť zamestnancov a dobré medziľudské vzťahy sú pre nás prioritou," uvádza sa v stanovisku COC.

Aubut je právnik a bývalý spolumajiteľ tímu NHL Quebec Nordiques, ktorý sa v roku 1995 presťahoval do Denveru a v profilige pôsobí ako Colorado Avalanche. Ako napísal denník Toronto Sun, Aubut v roku 1980 pomohol bratskej trojici Anton, Marián a Peter Šťastný emigrovať z bývalého komunistického Československa do Kanady, kde neskôr hrali hokej práve za Nordiques. Členom COC sa stal v roku 2000, od roku 2009 ho viedol ako prezident.

Jeho nástupkyňou v pozícii šéfa COC bude bývalá veslárka Tricia Smithová, ktorá doteraz zastávala funkciu viceprezidentky.