Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Marion Bartoliová je prvou finalistkou ženskej dvojhry vo Wimbledone

Marion Bartoliová si zahrá finále vo Wimbledone. Foto: TASR/AP

Lisická postúpila do finále, cítila sa ako v siedmom nebi.

Wimbledon 4. júla (TASR) - Francúzska tenistka Marion Bartoliová a Nemka Sabine Lisická sa stretnú v sobotňajšom finále ženskej dvojhry vo Wimbledone. Bartoliová v úvodnom semifinále ako nasadená pätnástka po výbornom výkone deklasovala Belgičanku Kirsten Flipkensovú za 62 minút 6:1 a 6:2.

Lisická v pozícii nasadenej dvadsaťtrojky zdolala v strhujúcom druhom semifinále turnajovú štvorku a vlaňajšiu finalistku Poľku Agnieszku Radwaňskú po trojsetovej bitke 6:4, 2:6 a 9:7. V rozhodujúcom dejstve otočila z 0:3. Dvadsaťtriročná Berlínčanka, ktorá v osemfinále vyradila svetovú jednotku Serenu Williamsovú, si zahrá prvé grandslamové finále v kariére.

Doposiaľ poslednou nemeckou wimbledonskou finalistkou bola v roku 1999 legendárna Steffi Grafová. Bartoliová bojovala na tráve All England Clubu o titul aj v roku 2007, prehrala však s Američankou Venus Williamsovou.

Bartoliová od úvodných minút zápasu s Belgičankou Kirsten Flipkensovou na centrálnom dvorci dominovala. Dokázala si hravo poradiť s Flipkensovej bekhendovými čopmi, neustále tlačila súperku do defenzívy a vďaka ukážkovým returnom, lobom i nekompromisným smečom získavala jeden fiftín za druhým. Belgičanka absolútne nevedela, čo má proti Bartoliovej hrať, s pribúdajúcimi minútami pôsobila čoraz bezradnejším dojmom. V druhom dejstve sa stavu 0:3 požiadala o medical time out a nechala si ošetriť koleno, no rozbehnutú súperku už nezastavila. Za stavu 5:2 premenila Bartoliová, ktorá mala na sieti 100-percentnú úspešnosť, po víťaznom smeči v poradí druhý mečbal.

Bartoliová žiarila spokojnosťou

Bartoliová po hladkom triumfe nad Flipkensovou žiarila spokojnosťou. "Nemôžem tomu uveriť, že som po šiestich rokoch opäť vo wimbledonskom finále. Podala som skvelý výkon. Hrala som agresívne a pripadala som si ako s futbalovou loptou. Moje údery boli čisté. Súperka sa snažila hrať čopy, ale sa som sa výborne pohybovala, vychádzali mi loby i obhodenia. Veľmi mi pomohli rady Amelie Mauresmovej. Stáli sa z nás kamarátky, výborne si rozumieme aj mimo dvorca. Aj pred zápasom sme spolu vtipkovali. Kirsten Flipkensovej chcem zagratulovať k skvelému turnaju. Bola dlho zranená, teraz sa dostala až do semifinále. Nie je to pre ňu ľahké stráviť takúto krutú prehru, do ďalšej časti sezóny jej želám len to najlepšie," povedala Francúzka v prvom interview priamo na kurte.

Nemecká tenistka Sabine Lisická (vľavo) si podáva ruku s porazenou Poľkou Agnieszkou Radwaňskou v semifinále tenisového turnaja Wimbledon v Londýne 4. júla 2013.
Foto: TASR/AP Photo
Duel medzi Lisickou a Radwaňskou mal pikantnú príchuť, aj Nemka má totiž poľské korene. Obe hráčky si suverénne vyhrávali svoje podania až do stavu 3:3. Lisická nevyužila v siedmom geme vedenie 40:0, aj s prispením pásky však napokon premenila štvrtú možnosť a výhodu brejku pretavila v zisk prvého setu. Radwaňská mala v desiatom geme brejkbal, no skvele servujúca Lisická následne uhrala tri fiftíny v rade.

Kopili sa nevynútené chyby

Druhé dejstvo bolo v znamení brejkov. Lisická začala kopiť nevynútené chyby, až štyrikrát stratila vlastný servis a tak prišiel na rad tretí set. Radwaňská bola trpezlivejšia pri dlhých výmenách od základnej čiary, takmer nekazila a v rozhodujúcom dejstve po rýchlom brejku odskočila Lisickej na 3:0. Nemka však nezložila zbrane, vyrovnala na 3:3 a po ďalšom brejku v deviatom geme išla podávať na víťazstvo v zápase. Radwaňská síce vyrovnala na 5:5, no v dramatickej koncovke mala navrch Lisická. Za stavu 7:7 opäť Poľku brejkla a pri vlastnom servise premenila po víťaznom forhende v poradí druhý mečbal.

Lisická sa po postupe do finále cítila ako v siedmom nebi. "Prežívam neuveriteľné pocity, posledné gemy boli také vzrušujúce. Bojovali sme o každú loptičku. Agnieszka hrala veľmi dobre, no napokon som ju pretlačila. Za stavu 0:3 v treťom sete som si povedala, že keď sa mi podarilo otočiť takýto nepriaznivý stav proti Serene Williamsovej, prečo by som to nemohla zopakovať v dueli s Agou. Som nesmierne šťastná, že to vyšlo, rozhodlo pár loptičiek. Diváci videli skvelé výmeny. Na finále proti Bartoliovej zatiaľ ešte nemyslím. Chcem si teraz naplno vychutnať dnešné skvelé víťazstvo," povedala v prvom interview Nemka, ktorá bola vo Wimbledone v semifinále aj pred dvomi rokmi, skončila však na rakete Rusky Marie Šarapovovej.

"Bola som blízko finále, mala som na to veľa šancí. Chýbali mi dve loptičky k triumfu, ale Lisická skvele podávala. V rozhodujúcich momentoch dokázala poslať delové druhé podanie a zrazu sa to otočilo v jej prospech. Je to škoda," povedala po zápase Radwaňská.

ženy - dvojhra - semifinále:
Sabine Lisická (23-Nem.) - Agnieszka Radwaňská (4-Poľ.) 6:4, 2:6, 9:7, Marion Bartoliová (15-Fr.) - Kirsten Flipkensová (20-Bel.) 6:1, 6:2