Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Kližanovi pomohla zmena tímu a lepšia hlava, titul oslávi s rodinou

Slovenský tenista Martin Kližan sa usmieva na tlačovej konferencii, 15. februára 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Michal Svítok

Slovenský tenista pred sezónou zmenil realizačný tím, zvýšil svoju psychickú odolnosť a výsledok sa dostavil rýchlo.

Bratislava 15. februára (TASR) - Úvod roka mu nevyšiel, na prvé víťazstvo čakal do 1. februára, no odvtedy zažíva takmer spanilú jazdu. Slovenský tenista Martin Kližan pred sezónou zmenil realizačný tím, zvýšil svoju psychickú odolnosť a výsledok sa dostavil rýchlo. V nedeľu vyhral halový turnaj ATP v holandskom Rotterdame a získal doposiaľ najcennejší titul v kariére, keďže podujatie je zaradené medzi 500-ky.

Slovenský tenista Martin Kližan sa usmieva na tlačovej konferencii, 15. februára 2016 v Bratislave.
Foto: TASR - Michal Svítok


"Bol to jeden z mojich najlepších turnajov v živote. O výsledku a počte bodov sa vôbec nemusíme baviť, bol suverénne najlepší v kariére. Zaznamenal som výkonnostný progres a verím, že to takto pôjde aj ďalej," pochvaľoval si víťaz na pondelňajšej tlačovej konferencii. Začiatok prebiehajúcej sezóny však nenaznačoval takýto úspech. Na prvých troch turnajoch vrátane grandslamového Australian Open stroskotal hneď na úvodnej prekážke. Prvá výhra prišla až vo februári v Sofii, v úvodnom kole zdolal domáceho Lazova a prebojoval sa až do semifinále. Nad jeho sily bol až druhý nasadený Srb Viktor Troicki. "Veľmi dôležité bolo vyhrať prvý zápas v sezóne, keď sa to podarilo, už sa to rozbehlo. Začiatok sezóny bol pritom pre mňa veľmi ťažký, hral som s inou raketou, aj v prípravu pred Australian Open s inou. Príliš mi to nešlo, nebol to dobrý ťah, skúsenosti sú však nenahraditeľné. Potom som ju vymenil, prišlo aj sebavedomie, cítil som sa dobre na kurte. Nečakal som, že môžem vyhrať takýto veľký turnaj. Ale keď človek drie, podarí sa to a som rád, že to vyšlo," pokračoval.

Na snímke slovenský tenista Martin Kližan (vľavo) a jeho tréner Martin Hromec na tlačovej konferencii, 15. februára 2016 v Bratislave.
Foto: TASR - Michal Svítok


Oslavu v priamo v Rotterdame nestihol. Po turnaji zamieril rovno domov. "Hneď ako som prišiel, musel som šoférovať za priateľkou a dať je Valentína, aj keď oneskoreného. Takže neboli žiadne oslavy. Tie prídu na rad dnes. Pôjdeme na večeru s rodinou aj tréner s rodinou," povedal. Na jeho ceste za prvým tohtosezónnym a celkovo štvrtým titulom v kariére čelil vo štvrťfinále a semifinále až ôsmim mečbalom a všetky odvrátil. "V hlave sa mi pri tom neodohráva nič zvláštne, ako počas normálneho zápasu. Rozdiel je asi v tom, že bojujem do poslednej loptičky. Niektorí hráči si myslia, že majú mečbal a je koniec zápasu, no opak je pravdou. Veľmi veľa zohráva bojovnosť. Som rád, že mám finálovú bilanciu 4 zo 4. Dôležitá je psychika, niektorí hráči sa nevedia vyrovnať s tlakom, mne nikdy neobil problémy. Na rade je teraz titul na 1000-ke."

Slovenský tenista Martin Kližan pózuje s trofejou po tlačovej konferencii, 15. februára 2016 v Bratislave.
Foto: TASR - Michal Svítok


Kližan za úspechom vidí najmä zmenu v realizačnom tíme. Od 1. decembra spolupracuje s novým trénerom Martinom Hromcom, v tíme má taktiež psychológa a i mediálneho manažéra Jozefa Korbela. To mu pomohlo aj psychicky a zvýšilo sebavedomie. "Zmena prišla v novembri, keď som obmenil káder. Prišiel s tým aj taký reset v mojej hlave, uvedomil som si veľa vecí. Veľa sa ich zmenilo a verím, že je to na najlepšej ceste k ďalším úspechom. Nový tréner priniesol novú krv, impulz, nové tréningové metódy. Je to vidieť, je to veľké pozitívum. Zmenila sa aj komunikácia s verejnosťou a médiami, je na takej profesionálnej báze. Jožko je môj mediálny anjel," pokračoval Kližan, ktorého najbližšie čakajú turnaje v Dubaji a v Miami.

Na snímke slovenský tenista Martin Kližan (vpravo) a generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu (STZ) Igor Moška pred tlačovou konferenciou po víťazstve15. februára 2016 v Bratislave.
Foto: TASR - Michal Svítok


V Rotterdame nezaprel svoju bezprostrednosť a divákov bavil zaujímavými kúskami. "Nikdy som nebol na kurte nejaký suchár. To, čo sa dialo v zápase s Mahutom, taká šou, to mi pomohlo k výhre a nakoniec som slávil celkový triumf. Ten kotúľ som si nepripravil dopredu, proste to prišlo, diváci si to užili. A to veslovanie bolo úplne spontánne."



Tréner Hromec si taktiež pochvaľoval spoluprácu. Pred novou sezónou si so svojím zverencom nedávali konkrétne ciele. "Hlavne sme chceli stabilizovať výkonnosť a aby Martin maximálne využil svoje hlavné zbrane, ktoré v poslednom čase pred mojím príchodom až tak nepoužíval." Dôležitá bola taktiež psychická stránka prípravy. "Myslím si, že k Maťovi tie emócie patria, je to prirodzené. No musí si uvedomiť, aj tým, že je starší, prečo sú top hráči stabilní a vo svetovej špičke. Martin ukázal na posledných turnajoch nesmiernu psychickú silu, čo je dobré. Ukázal, že nie je veľký rozdiel medzi ním a top hráčmi a keď je dobre nastavený, tak dokáže hrať s každým. Dôležité je to, že tomu uveril," uviedol. Hromec prezradil, že v tréningu sa zamerali hlavne na forhend, servis a celkové poňatie hry. "Myslím si, že na servise môže ešte stále veľa zlepšiť. Taktiež vnímanie hry v širšom kontexte, aby nebol zameraný iba na seba, ale analyzoval si situácie. Myslím si, že aj toto sa zlepšilo," zakončil Hromec.