Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Nadal odstúpil z Roland Garros. Andreja Martina zastavil Raonič

Na snímke španielsky tenista Rafael Nadal na tlačovej konferencii oznámil, že odstupuje z grandslamového turnaja Roland Garros pre zranenie ľavého zápästia, 27. mája 2016 v Paríži. Foto: TASR/AP

Posledným slovenským želiezkom v singli tak zostala v Paríži Dominika Cibulková.

Paríž 27. mája (TASR) - Deväťnásobný víťaz grandslamového turnaja Roland Garros v Paríži Španiel Rafael Nadal odstúpil pred zápasom 3. kola v dôsledku zranenia zápästia. Informovala agentúra AP.

"Zápas druhého kola som hral pod injekciou, začínal som čoraz viac cítiť bolesť a v piatok som už so zápästím nevedel pohnúť. Nie je zlomené, ale kebyže pokračujem, tak by sa zlomilo. Viem, že nedokážem dokončiť turnaj, pretože som nedokázal ani trénovať. Je to súčasť života, ale dúfam, že sa na Roland Garros predstavím v ďalších rokoch. Je to jedna z moja najťažších tlačových konferencií," povedal v piatok Nadal novinárom. Súperom španielskeho tenistu v 3. kole mal byť Marcel Granollers.




Martina zastavil Raonič

Na snímke slovenský tenista Andrej Martin v zápase 3. kola dvojhry mužov na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži proti Kanaďanovi Milošovi Raoničovi v piatok 27. mája 2016.
Foto: TASR/AP
Slovenský tenista Andrej Martin neuspel v 3. kole dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži. V pozícii "lucky losera" podľahol ôsmemu nasadenému Kanaďanovi Milošovi Raoničovi 6:7 (4), 2:6, 3:6. Najmä v prvom sete však poriadne potrápil favorizovaného rodáka z čiernohorskej Podgorice a po mnohých víťazných úderoch si vyslúžil aplauz publika na dvorci číslo jeden. Napriek piatkovej prehre dosiahol Martin vo francúzskej metropole životný úspech.



Napriek prehre úspech

Zverenec trénera Miroslava Grolmusa prvýkrát v kariére postúpil na podujatí veľkej štvorky medzi elitnú tridsaťdvojku. Z turnaja si odnáša prémiu 102.000 eur a 106 bodov do svetového rebríčka ATP Entry (vrátane kvalifikácie). V jeho onlajn vydaní figuruje na 110. mieste - najvyššie v kariére. Po skončení antukového vrcholu sezóny sa stane novou slovenskou dvojkou, keď predstihne Lukáša Lacka. Posledným slovenským želiezkom v singli zostala v Paríži Dominika Cibulková, ktorá nastúpi v sobotu v 3. kole proti Španielke Carle Suarezovej Navarrovej.



Martinovi nevyšiel úvod zápasu s Raoničom, keď v druhom geme stratil podanie a Kanaďan si po potvrdení brejku vybudoval náskok 3:0. Slovenský daviscupový reprezentant síce v ďalších minútach vyrovnal na 3:3, no v ôsmom geme opäť zaváhal na servise a Kanaďan išiel podávať na víťazstvo v sete. Martin nezložil zbrane, odvrátil dva setbaly a po sérii winnerov znížil na 4:5. V ďalšom geme otočil z 0:40 a napokon si vynútil tajbrejk. V ňom spravil za stavu 2:3 dve dvojchyby a Raonič získal úvodný set vo svoj prospech. Za stavu 6:4 využil v poradí ôsmy setbal.

Na snímke v popredí slovenský tenista Andrej Martin v zápase 3. kola dvojhry mužov na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži proti Kanaďanovi Milošovi Raoničovi (v pozadí) v piatok 27. mája 2016.
Foto: TASR/AP
Martinovi odobralo úvodné dejstvo veľa síl, čo sa prejavilo na začiatku druhého. Raonič ho dvakrát brejkol, odskočil mu na 4:0 a ujal sa vedenia 2:0 na sety. Hneď na začiatku tretieho dejstva Raonič opäť zobral Martinovi servis, následne však požiadal o medical time out a nechal si zavolať fyzioterapeuta. Martinovi svitla nádej, otočil na 3:2, no za stavu 3:3 ho opäť zradilo podanie a Raonič už dotiahol zápas do úspešného konca. Za stavu 5:3 využil v poradí piaty mečbal a upravil vzájomnú bilanciu s Martinom na 2:0, v roku 2011 ho zdolal vo finále kvalifikácie na Australian Open.

Martina mrzeli nevydarené začiatky setov. "Bol to doposiaľ najdôležitejší zápas v mojej individuálnej kariére. O mojej prehre rozhodlo viac kľúčových vecí. Každý set som začal s mankom brejku, vždy som si prehral servis. Trochu som to uponáhľal, mal som hrať trpezlivejšie a cez výmeny. Dnes ma vôbec nedržal servis a často mi odchádzal bekhend. Triafal som ho rámom a púšťal som Raoniča do kurtu. Veľa riskoval a padalo mu to tam. V prvom sete som ho dvakrát brejkol späť, čo sa proti tak kvalitne servujúcemu hráčovi človeku často nepodarí. Veľká škoda, že napriek tomu som prvý set prehral," povedal pre TASR Martin.

Na snímke slovenský tenista Andrej Martin v zápase 3. kola dvojhry mužov na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži proti Kanaďanovi Milošovi Raoničovi v piatok 27. mája 2016.
Foto: TASR/AP
S celkovým vystúpením na turnaji vyslovil spokojnosť. "Teraz po prehre s Raoničom som trochu sklamaný. Keď sa však upokojím, uvedomím si, aký som spravil obrovský krok v mojej kariére a budem spokojný. Keby som podal taký výkon ako v 1. kole alebo od polovice zápasu 2. kola proti Poulliemu, mohol som hrať s Raoničom ešte vyrovnanejšiu partiu. Teraz idem na challenger do nemeckého Fürthu, potom by mali nasledovať turnaje v Prahe a Poprade. S trénerom sa dohodneme, či pôjdem všetko alebo niečo vynechám. Škoda by však bolo nevyužiť to, že sa mi hrá dobre. V Paríži som získal veľké sebavedomie a budem sa snažiť pretaviť dobrú formu v ďalšie zlepšenie postavenia vo svetovom rebríčku."

Podľa Martinovho trénera Grolmusa bol prvý set veľmi intenzívny. "Mlátili sa cez hodinu. Keby ho bol Andrej vyhral, získal by veľa pozitívnej energie, pomohlo by mu to na psychiku. V prvom sete neukázal rozhodca na stopu po spornej loptičke, rozhodol to pre Raoniča. Bol to bonus pre hráča Top 10. Tajbrejk bol tesný, pomerne vyrovnaný, Andrej bol vtedy trochu nahnevaný na rozhodcu. Keď vyhral prvý set Raonič, nakoplo ho to. Andrej mal na začiatku druhého setu útlm. Potom to bolo zase vyrovnané, škoda, že mu ušiel tretí set. Veľa nechýbalo k tomu, aby bolo 4:4. Na to, že to je Raonič deviaty hráč sveta, hral s ním Andrej vyrovnanú partiu. Treba sa pozitívne pozerať do budúcna,“ povedal pre www.empire-tennis-academy-com kouč Grolmus.



"Mal som pocit, že Andrej spravil už nejaké chybičky aj pre únavu. Predsa len, bol to už jeho šiesty zápas na tejto úrovni. Klobúk dole pred jeho výkonom. Počas turnaja dodržal to, aby si robil body forhendom, ten mu píše. Nechýbalo veľa, mohlo prísť k prekvapeniu. Bol aktívny, podal veľmi sympatický výkon. Ocenilo to aj publikom. Verím, že mu to dodá potrebné sebavedomie, aby sa začal presadzovať na ATP leveli,“ dodal Grolmus.

Murray postúpil

Britský tenista Andy Murray sa suverénne prebojoval do osemfinále dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži. V 3. kole si ako nasadená dvojka poradil s chorvátskym veteránom Ivom Karlovičom 6:1, 6:4, 7:6 (3).




Nišikori sa vytrápil

Vyše trojhodinovú drámu predviedol piaty nasadený Kei Nišikori, ktorý nakoniec prešiel cez Španiela Fernanda Verdasca po výsledku 6:3, 6:4, 3:6, 2:6 a 6:4. Na turnaji pokračuje aj domáci tenista Richard Gasquet, v súboji nasadených hráčov vyradil Nicka Kyrgiosa 6:2, 7:6 (7) a 6:2




Isner končí

Po tuhom boji prešiel aj pätnásty nasadený Američan John Isner, v päťsetovej bitke vyhral nad Rusom Gabašvilim 7:6 (7), 4:6, 2:6, 6:4 a 6:2.

muži - dvojhra - 3. kolo:
Miloš Raonič (8-Kan.) - Andrej MARTIN (SR) 7:6 (4), 6:2, 6:3
Stan Wawrinka (3-Švaj.) - Jeremy Chardy (30.-Fr.) 6:4, 6:3, 7:5
Viktor Troicki (22-Srb.) - Gilles Simon (16-Fr.) 6:4, 6:2, 6:2,
John Isner (15-USA) - Tejmuraz Gabašvili (Rus.) 7:6 (7), 4:6, 2:6, 6:4, 6:2
Kei Nišikori (5-Jap.) - Fernando Verdasco (Šp.) 6:3, 6:4, 3:6, 2:6, 6:4
Andy Murray (2-V. Brit.) - Ivo Karlovič (27-Chor.) 6:1, 6:4, 7:6 (3),
Albert Ramos (Šp.) - Jack Sock (23-USA) 6:7 (2), 6:4, 6:4, 4:6, 6:4