Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

O pár dní nás čaká svetový šampionát v hokeji. Maskotom je pes Lajka

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Autorkou víťazného návrhu je Natalia Petuchovová zo Samary, ktorá zaň zinkasovala hlavnú cenu vo výške 200-tisíc rubľov.

Moskva 29. apríla (TASR) - Maskotom 80. svetového šampionátu v ľadovom hokeji v Moskve a Petrohrade sa stala prvá živá bytosť na obežnej dráhe zeme - pes Lajka.

Autorkou víťazného návrhu je Natalia Petuchovová zo Samary, ktorá zaň zinkasovala hlavnú cenu vo výške 200-tisíc rubľov (cca 2750 eur). Meno maskota oznámili prezident Ruskej hokejovej federácie Vladislav Treťjak a vedúci odbornej poroty Alexej Morozov. Oblečenie bude symbolizovať ruskú vlajku, Lajka je vyobrazená v stoji s hokejkou v rukách. Porota si vyberala zo štyroch finálnych návrhov, medzi ktorými boli ešte mačka-námorník, samovar a ruský bohatier.

Túlavý psík, pravdepodobne kríženec sibírskeho huskyho a teriéra, sa z ulíc hlavného mesta dostal do kozmu na palube lode Sputnik 2. Sovietski vedci ju vypustili 3. novembra 1957, aby otestovali, aký vplyv bude mať pobyt vo vesmíre na živý organizmus. Slávny let im poskytol množstvo nesmierne cenných informácií a bol prvým krokom, ktorý umožnil neskoršie vyslanie človeka na obežnú dráhu.

Keďže v tej dobe neexistovali skúsenosti s pobytom živého tvora vo vesmíre, vedci ani neočakávali, že sa Lajka vráti späť na zemský povrch. Predpokladali, že asi po týždni zhorí v atmosfére, lenže psík skonal už na orbite po niekoľkých hodinách od štartu, čo však ruské úrady priznali až v roku 2002.