Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Matej Homola má pred novou sezónou jasný cieľ: Titul majstra Európy

Na snímke slovenský automobilový pretekár Matej Homola Foto: TASR/Örzsik Edmund

K zisku titulu mu má pomôcť aj nový stroj.

Bratislava 24. februára (TASR) - Slovenský automobilový pretekár Matej Homola má pred štartom novej sezóny európskeho šampionátu cestovných automobilov FIA ETCC najvyššie ciele. V uplynulých dvoch ročníkoch skončil v celkovom hodnotení seriálu druhý, vlani mu k titulu majstra starého kontinentu chýbalo desať bodov. V blížiacej sa sezóne sa chce posunúť o stupienok vyššie.

"Rok 2014 bol veľmi dobrý, aj keď nebol majstrovský. O titul nás obrali hneď prvé preteky vo Francúzsku, kde som na mokrej trati havaroval. Na ďalších podujatiach som potom dobiehal bodovú stratu na najlepších a napokon z toho bolo druhé miesto," povedal mladý jazdec. Jeho ďalšie ambície sú jasné: "Chcem byť majstrom Európy. Po dvoch predchádzajúcich tituloch vicemajstra je to pre mňa úplne logický krok a nižšie ciele si nemá žiadny zmysel dávať. Idem do toho s pokorou, ale maximálne pripravený." Štartovať bude v sérii FIA ETCC SMT (single make trophy), novú sezónu odštartuje začiatkom mája na Hungaroringu. Program seriálu obsahuje šesť podujatí, v júni sa Homola predstaví slovenským fanúšikom na Slovakia Ringu v Orechovej Potôni.

K zisku titulu mu má pomôcť aj nový stroj. Turbové BMW 320TC vymenil za Seat Leon Cup Racer. "Tri roky som jazdil so zadným náhonom. Nový Seat má predný náhon, výkon 330 koní a turbomotor. Už teraz sa veľmi teším na prvé preteky," dodal Homola. Talentovaný pretekár chce kvalitnými výkonmi zaujať odborníkov, získať si priazeň sponzorov a v blízkej budúcnosti štartovať v prestížnom seriáli majstrovstiev sveta FIA WTCC. "Už tento rok sme k tomu mali veľmi blízko. Nie je to však iba otázka výkonnosti, ale samozrejme aj peňazí. Verím, že v budúcnosti sa to podarí a budem môcť štartovať medzi svetovou elitou," naznačil svoje plány do budúcna.

Úvodné preteky série FIA ETCC sú na programe v máji v Maďarsku, seriál sa skončí v októbri v talianskej Perguse.

Plán pretekov FIA ETCC 2015:

1.-3. mája: Hungaroring (Maď.)

19.-21. júna: Slovakia Ring - Orechová Potôň

26.-28. júna: Paul Ricard (Fr.)

4.-6. septembra: Brno (ČR)

18.-20. septembra: Zolder (Belg.)

8.-11. októbra: Pergusa (Tal.)