Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Matej Homola odštartuje sezónu na okruhu F1 v Bahrajne

Na archívnej snímke slovenský automobilový pretekár Matej Homola. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Popri nabitom svetovom programe má Maťo Homola úmysel predstaviť sa aj divákom na Slovensku.

Bratislava 26. januára (TASR) - Talentovaný slovenský automobilový pretekár Maťo Homola (21) sa po úspešnej vlaňajšej sezóne v európskom šampionáte FIA ETTC, kde skončil na konečnom 4. mieste, posunul kvalitatívne vyššie. Mieri do TCR International Series (Touring Car Championship), majstrovstiev sveta cestovných vozidiel.

"K tomu, aby som sa posúval vyššie a postúpil z Európy do sveta, som mal po skončení vlaňajšej sezóny dve možnosti," vysvetlil v utorok na tlačovej konferencii v Kart One Arena Maťo Homola. "Buď vstúpiť do seriálu WTCC alebo do TCR International Series. Bolo to ťažké rozhodnutie. Napokon sme sa rozhodli pre TCR a maďarskú stajňu B3 Racing, ktorá jazdí tento seriál na Seate, takej istej značke akú som doteraz jazdil aj ja." Maťov otec Jaroslav, manažér tímu Homola Motorsport, za ktorý jeho syn jazdil, dodal: "Sadnúť si za volant v seriáli WTCC stojí v priemere 800 tisíc eur, v seriáli TCR je to jedna tretina. Dodám, že Maťa chceli aj v tímoch jazdiacich na Citröene, Honde či Chevrolete."

Účasť na dvanásťdielnom TCR International Series odštartuje Maťo Homola 3. apríla na okruhu Sakhir v Bahrajne a ukončí 20. novembra na okruhu v Macau. Jazdiť bude na novom automobile SEAT Leon Cup Racer. "Už sa nemôžem dočkať začiatku sezóny v novom prostredí vyššej kvality. Opúšťam rodinný tím, ktorý ma vychoval, predo mnou je však veľká výzva. Nechcem sa len učiť a zbierať skúsenosti, chcem aj víťaziť." Zaujímavosťou tohto seriálu je aj skutočnosť, že tri podujatia z kalendára sa budú jazdiť pred pretekmi FIA MS formuly 1. Bude tak v Bahrajne, Singapure a Malajzii. V TCR International Series budú v nadchádzajúcej sezóne štartovať jazdci na vozidlách značky Honda, Seat, Ford, Volkswagen, Opel, Subaru a Alfa Romeo.

Vlaňajší TCR International Series preberalo 87 televíznych staníc a sledovalo 683 miliónov divákov v 135 krajinách sveta. Štartovalo na ňom 47 jazdcov. V tomto roku budú z pretekov vysielať priame televízne prenosy stanice Sport 1 a Sport 2. "Rokujeme aj s RTVS," dodal J. Homola.

Popri nabitom svetovom programe má Maťo Homola úmysel predstaviť sa aj divákom na Slovensku. Mohlo by to tak byť najmenej na dvoch podujatiach: 15. - 17. apríla v seriáli FIA WTCC a 19. - 21. augusta na Veľkej cene Slovenska, ktoré sa uskutočnia na okruhu Slovakiaring v Orechovej Potôni.

Kalendár TCR International Series 2016
3. apríla Bahrajn, okruh Sakhir + F1
24. apríla Portugalsko, Estoril
7. mája Belgicko, Spa
21. mája Taliansko, Monza
5. júna Rakúsko, Salzburgring
19. júna Nemecko, Oschersleben
3. júla Rusko, Soči
28. augusta Čína, Guangdong
18. septembra Singapur, Singapur + F1
2. októbra Malajzia, Sepang + F1
30. októbra Thajsko, Buriram
20. novembra Macao, Macao