Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Zlatý Matej Tóth vyvolal v základnej škole obdivný krik a potlesk

Na snímke privítanie chodca Mateja Tótha počas otvorenia školského roka spolu s olympionikom Matejom Tóthom na Základnej škole Spojová 14 v Banskej Bystrici 2. septembra 2015. Foto: TASR - Branislav Račko

Matej Tóth si na svoje školské septembre pamätá veľmi dobre.

Banská Bystrica 2. septembra (TASR) - Chodec Matej Tóth so zlatou medailou majstra sveta, na vyvýšenom stupni s riaditeľkou Šárkou Kováčovou, pod nimi žiaci s obdivným a spontánnym potleskom, takýto obraz sa naskytol vo vstupnej chodbe ZŠ na Spojovej ulici. Gratulácia, kvety v náručí a dojatý Matej: "Nesmierne si to cením, som rád, že máme takéto dobré vzťahy, nepochybne sa budeme stretávať častejšie," a zapózoval pred všetkými s medailou a kyticou.

Na snímke privítanie chodca Mateja Tótha počas otvorenia školského roka spolu s olympionikom Matejom Tóthom na Základnej škole Spojová 14 v Banskej Bystrici 2. septembra 2015.
Foto: TASR - Branislav Račko


"Môžete si aj zakričať," dovolila výnimočne už v triede tretej A pani učiteľka Lenka Vincová a hneď uviedla dôvod: "Veď je to prvé zlato pre našu atletiku." Malí tretiaci vedeli, že v ich triede sedí spolužiačka Emmka, dcérka majstra sveta. Potešili sa darčekom, vkusnej obálke so zošitmi, z ktorých sa na nich usmievali Matej Tóth a strelkyňa Zuzana Rehák-Štefečeková. Olympijská ušľachtila myšlienka sa vznášala v triede ako fluidum, keď prehovoril Matej Tóth. "Podarilo sa mi niečo, v čo som ani neveril. Keď máte sny, treba kráčať za nimi, a potom dosiahnete aj niečo, čo sa vám zdá nemožné," poradil deťom. "Aj právnici, doktori, alebo aj prezidenti nemuseli nosiť zo školy len výborné známky, no dotiahli to veľmi ďaleko, pretože boli trpezliví a na sebe pracovali. Čo platí v živote, platí aj v športe, a preto sa oplatí ísť za svojím cieľom," zakončil svoje rady Matej Tóth so zlatou medailou na krku.

Na snímke chodec Matej Tóth rozdáva žiakom podpiskarty počas otvorenia školského roka spolu s olympionikom Matejom Tóthom na Základnej škole Spojová 14 v Banskej Bystrici 2. septembra 2015.
Foto: TASR - Branislav Račko


Deťom sa rozžiarili oči, keď Matej na seba prezradil, ako mladosti po vyučovaní hodil tašku doma do kúta a rozbehol sa hrať futbal, hokej, alebo nasadol na bicykel. "Každý by sa mal hýbať a možno aj vám časom zatlieskajú ako mne. Vďaka športu som riešil situácie v živote jednoduchšie, kým druhí prepadávali stresu, ja som ho zvládal akosi prirodzene," a vzápätí rozdal deťom pamätné obrázky so svojím podpisom, na ktorých sa tešil zo zlata v Pekingu spolu s trénerom Matejom Spišiakom a prezidentom zväzu Petrom Korčokom.

Návštevu školy spojil Matej Tóth s ušľachtilou ideou športu vďaka firme Ševt, ktorá vyrobila špeciálnu edíciu zošitov s olympionikmi pripravujúcich sa na Rio. "My sme túto myšlienku prišli do školy odprezentovať a aj deti motivovať, aby si popri školských povinnostiach našli čas na šport a aktívny pohyb. To je jedna z hlavných mojich priorít, byť príkladom pre deti. Teraz nastal príhodný okamih, aby sme atletiku ešte viac spopularizovali. Z detí nemusia vyrásť majstri sveta a olympionici, ale keď začnú športovať, určite si život uľahčia."

Aj malá Emmka už naplno precítila ako chutí pohyb. "Dcérka je tretiačka, hovorí sa, že je to zlom a už to nebude len o detičkovaní, ale sa musí pridať aj v učení. Je veľmi šikovná a ja verím, že zvládne aj tento zlom. Zatiaľ sa venuje baletu, chodí do základnej umeleckej školy už štvrtý rok, čo je dosť vzhľadom na jej osem rokov. Už má za sebou aj náročnejšie tance, ja balet považujem za odvetvie, v ktorom sa spája šport, rytmika a umenie, čo je veľmi cenné."

Na snímke chodec Matej Tóth pózuje so svojou dcérou Emmou Tóthovou počas otvorenia školského roka spolu s olympionikom Matejom Tóthom na Základnej škole Spojová 14 v Banskej Bystrici 2. septembra 2015.
Foto: TASR - Branislav Račko


Obe Matejove dcérky Nina a Emma nastúpili doma ráno už 7.15. "Tvrdil som im, že máme čas, no nedali si povedať. Vyrazili sme o pol ôsmej, najskôr do škôlky tu neďaleko, aj zopár gratulácii som prijal a asi aj tam zorganizujeme nejakú ukážku medaily. Ninka má práve teraz v utorok šesť rokov, do školy mohla aj nemusela ísť, rozhodli sme sa pre škôlku."

Matej Tóth si na svoje školské septembre pamätá veľmi dobre. "Chodil som do základnej školy v Nitre, rok predo mnou nastúpil do nej môj brat a mám k nej veľký osobný vzťah. Za životnú udalosť považujem aj vyprevádzanie Emmky prvýkrát do školy, odvtedy sa na ňu vždy teší, je naozaj vzorná školáčka. Pre deti sú impulzy na športovanie popri školských povinnostiach dosť podstatné. My sme kedysi neriešili nejaké záujmové krúžky, ale spontánne sme sa rozbehli po vyučovaní von a vždy sme si našli zábavu s pohybom. Dnes treba deti dotlačiť, majú síce veľa možností, aj krúžkov, no začínajú menej prirodzeným spôsobom."

Na snímke chodec Matej Tóth doprevádza svoju dcérou Emmu Tóthovú do školy počas otvorenia školského roka spolu s olympionikom Matejom Tóthom na Základnej škole Spojová 14 v Banskej Bystrici 2. septembra 2015.
Foto: TASR - Branislav Račko


Majster sveta sa nebude sťahovať, zostane verný lokalite, ktorú si v Banskej Bystrici obľúbil. "Sťahovali sme sa pred dvoma mesiacmi, životnú zmenu sme už urobili, bývame 700 metrov od školy, Emmka už aj sama do nej zamieri. Na Fončorde sme spokojní, sme rovnaká rodinka, ktorá si cení každú návštevu s rodičmi, s kamarátmi a známymi."

V Matejovi Tóthovi drieme kus diplomata, v tejto role sa prejavil aj v základnej škole. Známe je jeho pôsobenie v komisii športovcov IAAF. "Opäť boli v Pekingu voľby kandidátov na štvorročné obdobie, mňa zvolili pred dvoma, teraz sa vyrotovala ďalšia šestica. Zvolili sa silné osobnosti Isinbajevová, Baršim, Torkildsen, Olsson, Murofuši, Adamsová, ja sa na spoluprácu s nimi teším, zatiaľ sme riešili len niečo neoficiálne a dohodli si pracovné stretnutie pravdepodobne na nomember počas svetového gala IAAF v Monaku."