Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Šport

Matuzalema Nedvěda pri premiére na MS mrzela hlavne prehra so Slovákmi

Petr Nedvěd s trofejou za tretie miesto na MS. Foto: TASR/AP

Nedvěd už raz na najvyššom fóre reprezentoval. Na zimnej olympiáde v roku 1994 v Lillehammeri sa predstavil v drese Kanady.

Helsinki 20. mája (TASR) - Petr Nedvěd sa dočkal premiérovej účasti na hokejových majstrovstvách sveta až vo svojich 40 rokoch.

Už ako ostrieľaný veterán pomohol českej reprezentácii v Helsinkách k zisku bronzu, no mrzí ho, že opäť nedosiahol na najvyšší stupienok.

"Je to paráda, sme radi, že máme medailu. Vedeli sme, že Fíni budú veľmi ťažkí súperi, spolu so Švédmi boli favoritmi celého turnaja," uviedol Nedvěd. V jeho hlase však nebolo počuť až takú radosť, akú by si zaslúžila medaila. Nečudo, pri svojej prvej a možno aj poslednej účasti na svetovom šampionáte nedosiahol na vrchol.

Čechov vyradili z boja o zlato susedia Slováci, keď v sobotu vyhrali 3:1. "Všetci sme si mysleli, že sa zobudíme s tým, že to bol iba zlý sen, no ráno sme si zase uvedomili, že je to realita. Po psychickej stránke to bolo veľmi ťažké. Cestou na štadión nebola atmosféra taká, akú by človek očakával, keď ide hrať o bronz. V šatni sme sa však pripravili veľmi dobre a povedali sme si, že bronz už pre nás má cenu zlata. Podľa toho sme aj hrali."

Nedvěd už raz na najvyššom fóre reprezentoval. Na zimnej olympiáde v roku 1994 v Lillehammeri sa však predstavil v drese Kanady, kam emigroval ako sedemnásťročný za lepšími podmienkami. Onedlho získal aj občianstvo a ako jeden z najväčších talentov sa dostal do NHL. V prvých sezónach predvádzal výborné výkony a tak prišla aj pozvánka do tímu Kanady.

"Javorové listy" sa v Nórsku prebojovali až do finále, so Švédmi však prehrali 2:3 po samostatných nájazdoch. "Tu v Helsinkách sme posledný zápas vyhrali, tam sme prehrali, takže v tom je to teraz lepšie. Získali sme striebro, ale ťažko sa oslavuje, keď bolo zlato tak blízko. Stále to beriem ako premárnenú šancu a občas na to myslím aj dnes," uviedol.

Napriek svojmu veku sa s hokejom ešte nechystá skončiť a možno sa predstaví v českom drese konečne aj na zimných hrách. "Mám vyhliadky na olympiádu. Nie v Soči, tú vynechám, musím nabrať sily. Pôjdem až na ďalšiu," dodal so smiechom.