Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Šéf nemeckej atletiky: Rusom by mali zakázať štart na ME, MS i OH

Muž kráča okolo budovy Ruského olympijského výboru v Moskve 9. novembra 2015, archívna snímka. Foto: TASR/AP

V celej kauze údajne mali prsty predstavitelia ruského ministerstva športu, antidopingovej agentúry RUSADA, moskovského antidopingového laboratória i štátnej bezpečnostnej služby FSB.

Londýn 9. decembra (TASR) - Svetová antidopingová agentúra (WADA) zverejnila prostredníctvom šéfa vyšetrovateľov Richarda McLarena druhú časť správy týkajúcej sa systematického štátom riadeného dopingu v Rusku. Vypláva z nej, že viac ako 1000 ruských olympionikov a paralympionikov profitovalo z manipulovania s pozitívnymi dopingovými vzorkami.

Bolo medzi nimi 12 ruských medailistov zo ZOH 2014 v Soči vrátane štyroch držiteľov zlata. Podľa slov kanadského právnika sa prvé prípady manipulovania so vzorkami objavili v roku 2011 a machinácie pokračovali až do roku 2015. V celej kauze údajne mali prsty predstavitelia ruského ministerstva športu, antidopingovej agentúry RUSADA, moskovského antidopingového laboratória i štátnej bezpečnostnej služby FSB.

"Na medzinárodných športových súťažiach prichádzalo roky k okrádaniu zo strany ruských športovcov bez toho, aby si to niekto všimol. Bol to podvod páchaný na športových fanúšikoch a divákoch. Rusi štartujúci na OH či ZOH nekonali individuálne, ale v rámci organizovanej infraštruktúry. Tutlanie dopingových prípadov a manipulovanie so vzorkami sa týkalo OH 2012 v Londýne, Svetovej univerziády v roku 2013, atletických MS 2013 v Moskve i ZOH 2014 v Soči," citovala agentúra dpa slová McLarena, ktoré odzneli na piatkovej tlačovej konferencii.

Predstavitelia Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) sa vyjadrili, že postupne vykonávajú opakované testy vzoriek ruských športovcov, ktoré uchovávajú od MS 2007. Zistili už tri pozitívne dopingové prípady zo svetového šampionátu, ktorý sa v roku 2007 konal v japonskej Osake. Na budúci týždeň by mali byť známe výsledky opakovaných testov ruských atlétov z MS 2011 v juhokórejskom Degu. McLaren vo svojej správe referoval o 33 dopingových prípadoch v ruskej atletike.

Podľa šéfa Nemeckej atletickej federácie Clemensa Prokopa by mali Rusom zakázať štartovať na všetkých šampionátoch. "Ruských športovcov by mali vylúčiť zo všetkých vrcholných podujatí - ME, MS aj z olympijských hier, až pokiaľ nepríde k dôveryhodnej zmene. Aj Medzinárodný olympijský výbor by mal postupovať tvrdo, pretože ide o útok na hodnoty športu. Rusko porušilo všetky princípy fair play a pravidlá rovnocenného súťaženia. Treba z toho vyvodiť dôsledky," zdôraznil Prokop.