Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Šport

Futbal: Sedemnástku čaká na ME Rakúsko, Švajčiarsko a Švédsko

Bývalý slovenský futbalový reprezentant Ľubomír Moravčík (vpravo) , vľavo stredopoliar MŠK Žilina Viktor Pečovský a uprostred predseda komisie mládežníckeho a amatérskeho futbalu Európskej futbalovej únie (UEFA) Jim Boyce Foto: TASR/Pavel Neubauer

Majstrovstvá Európy vo futbale hráčov do 17 rokov sa odohrajú na Slovensku od 5. do 17. mája.

Senec 4. apríla (TASR) - Slovenská futbalová reprezentácia do 17 rokov sa na májovom finálovom turnaji majstrovstiev Európy na Slovensku stretne v A-skupine s Rakúskom, Švajčiarskom a Švédskom. Rozhodol o tom štvrtkový slávnostný žreb v seneckom hoteli Senec.

Ten viedol za Európsku futbalovú úniu (UEFA) predseda komisie mládežníckeho a amatérskeho futbalu Jim Boyce, ktorému pomáhali čestní vyslanci šampionátu Ľubomír Moravčík a Viktor Pečovský.

V B-skupine sa stretnú Rusko, Ukrajina, Chorvátsko a Taliansko. Súboje A-skupiny sa budú hrať v Žiline a Dubnici nad Váhom, program B-skupiny sa uskutoční v Nitre a Zlatých Moravciach. Prvé tri tímy z každej skupiny sa kvalifikujú aj na majstrovstvá sveta hráčov do 17 rokov, ktoré od 17. októbra do 8. novembra usporiadajú Spojené arabské emiráty. ME sa odohrajú od 5. do 17. mája.



Účastníci ME si postup vybojovali na siedmych turnajoch 2. fázy kvalifikácie, Slováci ako organizátor mali účasť zaistenú automaticky. Tréner SR 17 Ladislav Pecko si pred žrebom do skupiny prial Talianov, Ukrajinu a Rakúšanov. Na turnaj sa neprebojovali mládežnícke výbery vyspelých futbalových krajín, za bránami kvalifikácie zostalo Francúzsko, Nemecko, Španielsko či Anglicko.

Na žrebe sa zúčastnili predstavitelia UEFA vrátane slovenského člena výkonného výboru riadiaceho orgánu Františka Laurinca, prezident SFZ Ján Kováčik, zástupca Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, predstavitelia miest a klubov, na ktorých štadiónoch sa budú hrať zápasy a zástupcovia samosprávnych krajov.

"Sme presvedčení, že na štadiónoch uvidíme hráčov, ktorým bude patriť budúcnosť a stanú sa z nich budúce veľké hviezdy európskeho aj svetového futbalu. Urobíme všetko preto, aby sa skvelí mladí hráči predstavili na skvelých štadiónoch pred skvelými fanúšikmi," povedal v slávnostnom príhovore prvý muž slovenského futbalu Ján Kováčik.

Tréner slovenskej sedemnástky Ladislav Pecko si neželal do skupiny Chorvátsko, takže s priebehom žrebu vyjadril spokojnosť. "Chorváti majú silný ročník, v elite round vyradili Francúzsko, Belgicko a Španielsko, takže im sme sa chceli vyhnúť a to nám vyšlo," uviedol Pecko a pokračoval: "Teším sa, keď sa celý turnaj začne. Je to náš prvý šampionát, na ktorom budeme mať šancu ukázať sa. Súperov sme si nevyberali, ale určite sa na každého z nich dobre pripravíme. Verím, že naše odhodlanie postúpiť zo skupiny na majstrovstvá sveta bude naplnené. Som typom človeka, ktorý chce vždy vyhrať, čiže do každého zápasu pôjdem s maximalistickými ambíciami. Dúfam, že okolo mojich chlapcov sa nebude nik točiť a tí sa budú môcť sústrediť na futbal. V ich veku je ešte skoro, aby sa sústredili na prílišný záujem alebo peniaze, v prvom rade musia myslieť na futbal a vlastné výkony."



Jeden z ambasádorov šampionátu Viktor Pečovský: "Je to pre mňa česť, že som vyslancom majstrovstiev Európy hráčov do 17 rokov. Naši chalani sa určite na tento turnaj tešia, pretože dostať sa na neho nie je záležitosť každého roka. Určite budú chcieť na seba upútať pozornosť skautov. Verím im a držím im palce v tom, aby postúpili zo skupiny."


žreb ME hráčov do 17 rokov na Slovensku, 5.-17. mája 2013:

A-skupina: SLOVENSKO, Rakúsko, Švajčiarsko, Švédsko

B-skupina: Rusko, Ukrajina, Chorvátsko, Taliansko