Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Šport

Mokošová má finálové ambície, no cieli najmä na OH

Na archívnej snímke športová gymnastka Barbora Mokošová. Foto: TASR - Jakub Kotian

Mokošová vybojovala pre Slovensko historicky premiérový cenný kov na ME.

Bratislava 15. apríla (TASR) - Slovenská športová gymnastka Barbora Mokošová odcestuje v sobotu na európsky šampionát, kde bude obhajovať bronz na bradlách. Vo švajčiarskom Bazileji (21. až 25. apríla) má finálové ambície, no podujatie zároveň vníma ako súčasť prípravy na svoje druhé olympijské vystúpenie.

Majstrovstvá Európy nasledujú v krátkom časovom slede, keďže vlani sa pre pandémiu koronavírusu presunuli z aprílovo-májového termínu na december. Mokošová vybojovala pre Slovensko historicky premiérový cenný kov na ME. "Samozrejme, očakávania mám čo najvyššie, finále na jednotlivých náradiach alebo vo viacboji, to je jasný cieľ pre mňa. Prejdeme si všetky zostavy, aby sme vedeli, ako nám to sedí, ako to celé napreduje smerom k olympiáde. To je pre mňa o tri mesiace naozaj vrchol tejto sezóny. Na bradlách máme jeden nový prvok, je to trošku riskantné, ale uvidíme, risk je zisk. Je najvyšší čas ukázať to," povedala 24-ročná olympionička.

Na snímke športová gymnastka Barbora Mokošová pózuje s bronzovou medailou na bradlách z ME 2020 žien v tureckom Mersine počas tlačovej konferencie v Centre gymnastických športov v obci Malinovo v okrese Senec 22. decembra 2020.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Na OH 2016 v Riu de Janeiro obsadila vo viacboji 45. priečku. Miestenku do Tokia získala už na MS 2019 v Stuttgarte: "Gymnastika je taká nevyspytateľná, je veľmi ťažké mať vrchol sezóny v decembri aj v apríli a teraz aj na olympiáde. Máme nejaké nové veci, ktoré chceme už zaradiť do zostáv a predviesť ich. Uvidíme, ako to celé bude sedieť, bude to prvá súťaž sezóny. Otvorí nám to oči, ako pokračuje príprava. Zdravotne na tom momentálne nie som veľmi dobre, takže sme zvažovali, či štartovať."

Napriek svojim výsledkom nefiguruje Mokošová v Tíme Slovakia (bývalý Top tím), ktorý finančne podporuje vrcholových športovcov. Pomocnú ruku jej podalo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. "Pán štátny tajomník videl, že je potenciál, tak sa rozhodol podporiť ma. Dostala som nejaké finančné prostriedky, aby som mala hradenú prípravu a všetko, čo potrebujem. Nie som tam zaradená a neviem ani, v akom období ma tam zaradia. Pán Ivan Husár zistil, že tam nie sme a mali by sme tam byť, pretože mám miestenku na olympiádu a čakajú na mňa majstrovstvá Európy, tak mi chcel poskytnúť nejakú podporu," dodala Mokošová.